Peste 10 000 de IMM-uri şi antreprenori români: / „Smart Start USA”, lansat şi la Craiova

0
663

Ieri, în Aula „Mihai I” a Universităţii din Craiova, s-a desfăşurat conferinţa „Smart Start USA – Soluţii eficiente de finanţare pentru internaţionalizarea afacerilor româneşti”, în cadrul căreia a fost prezentată platforma de înscriere în program. Buget alocat finanţărilor companiilor cu capital românesc, prin intermediul Smart Start USA, este de 500 mil USD. La eveniment au participat reprezentanţi ai băncilor partenere, ai mediului academic, ai mediului de afaceri, membri ai Corpului Diplomatic

SONY DSC

Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Fundaţia Laufer, Universitatea din Craiova împreună cu partenerii de implementare a programului Smart Start USA: Piraeus Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Română, Mastercard, certSign, SNGCIMM, Fondul Român de Contragarantare. „Astăzi ( n.r ieri) are loc acţiunea de lansare, la Craiova, a acestui program, „Smart Start USA”. Vreau să vă spun un  lucru foarte important : am făcut foarte multe acţiuni, am făcut foarte multe evenimente, peste tot în ţară, şi cu Comisia Europeană şi cu alte organisme interne şi internaţionale, dar vă spun cu siguranţă că am trei demnitari cu care aş merge oriunde în lume pentru că nu îmi este frică că ar trebui să vorbesc eu în locul dânşilor, ceea ce este un lucru extraordinar. Unul dintre ei este prezent, aici, la Craiova, este vorba despre Ilan Laufer, Founder & Manager Smart Start USA. Cred că îl cunoaşte foarte multă lume. În urmă cu două zile, când am primit invitaţia pentru acest eveniment şi rugămintea să mă ocup de organizarea sa, la noi se depuneau cele 305 dosare pentru Start up Nation. Din 600 de dosare de decont, 305 s-au depus în ultima zi…”, a precizat Radu Ghinea. directorul Agenţiei pentru IMM-uri, Atragere de Investiţii şi Promovare a Exportului Craiova,

„Iniţiativa este extraordinară”

Programul Smart Start USA urmăreşte finanţarea şi facilitatea accesului unui număr de cel puţin 10 000 de IMM-uri şi antreprenori români, anual, pe pieţele internaţionale, atenţia principală fiind acordată pieţei Statelor Unite ale Americii. „Atunci când pe domnul Laufer nu îl vedeţi o perioadă, este clar că a dispărut şi lucrează la ceva. Şi iată…vine cu o surpriză. Ştiţi că Universitatea din Craiova îşi doreşte foarte mult să stimuleze antreprenorii, să dezvolte relaţii foarte puternice cu mediul de afaceri şi în acest context, iniţiativa este extraordinară, trebuie să încercăm să ieşim din zona de conform şi noi şi firmele şi să încercăm să ne internaţionalizăm un pic. Invitaţii noştri din mediul socio-economic pot conta pe sprijinul nostru în materie de consultanţă, dacă îi putem ajuta în demersul accesării acestui program o facem cu cea mai mare plăcere”, a declarat prof.univ.dr Leonard Geo Mănescu, directorul INCESA.

SONY DSC

„Mediul de afaceri român va avea posibilitatea de a intra în contact direct cu realităţile pieţei americane”

Într-o primă etapă, mediul de afaceri român va avea posibilitatea de a intra în contact direct cu realităţile pieţei americane, în acest moment, prea puţin cunoscută în România. Prin intermediul programului, societăţile comerciale cu capital românesc vor fi conectate la oportunităţi concrete de dezvoltare profitabilă a business-ului şi de extindere a brand-urilor proprii în medii economice dinamice şi competitive. „Companiile au termen până la finele anului să se înscrie în aplicaţie. Fiecare companie poate beneficia de un credit financiar de 200.000 de dolari, cu un aport propriu de cel puţin 15%, iar durata de implementare va fi de şapte ani. Una dintre condiţii este ca respectiva firmă să nu aibă datorii la bugetul de stat. În grila de punctaj, companiile din sectorul de producţie au 30 de puncte, cele din industriile creative – 25 de puncte, serviciile – 20 de puncte, iar comerţul – 15 puncte. Dacă au avut profit în 2017, firmele mai primesc 10 puncte şi alte 10 dacă au fost pe plus şi în acest an. Cifra de afaceri contează şi ea – 10 puncte în plus pentru afaceri între 50.000 – 100.000 de dolari şi alte 10 puncte peste 100.000 de dolari. Primesc 10 puncte suplimentare cei care direcţionează 70% din valoarea planului de afaceri către echipamente şi soft. Producţia în România aduce alte 10 puncte în plus. Aportul propriu de 15% înseamnă 5 puncte, între 15% şi 20% – 10 puncte şi peste 20% – 15 puncte”, a subliniat Ilan Laufer, care este şi vicepresedinte pentru relatia cu SUA al Coalitiei Nationale pentru Modernizarea României (CNMR).

Prima platformă digitală de video banking din România

 Smart Start USA oferă, în premieră naţională, prima platformă digitală de video banking din România, prin intermediul colaborării cu First Bank (fostă Piraeus Bank). Clienţii beneficiază în acest mod de o sucursală virtuală cu program prelungit, fără drumuri la bancă, conexiune dedicată audio-video cu consultanţii bancari, oferind acces rapid la consultanţă şi îndrumare. În plus, cei ce accesează programul primesc avantajele pachetului de cont curent Smart Start USA, dedicat companiilor care urmăresc dezvoltarea afacerilor în SUA, oferit de First Bank, singura banca americană din România care oferă soluţii segmentului de retail. Clienţii au posibilitatea reutilizării sumelor rambursate în timpul perioadei de creditare şi beneficiază de multiple produse de creditare în baza unui singur document contractual, precum şi de eliminarea documentelor pe suport hârtie, garantarea autenticităţii acestora şi securitatea cibernetică. Celelalte bănci participante în program sunt BCR şi Banca Transilvania. “Exportul şi internaţionalizarea înseamnă inovare, iar Smart Start USA aduce multe elemente inovative”, a mai declarat Ilan Laufer, iniţiator şi coordonator al programului.

SONY DSC
SONY DSC