Locatarii care au făcut lucrări în apartamente pe parcursul acestei veri sunt sfătuiţi să-şi supravegheze caloriferele în aceste zile. De ieri, SC Termo a început probele la rece în toate blocurile din Craiova, dar sunt vizate în mod special imobilele în care au avut loc modernizări sau înlocuiri de reţele. Instalaţiile de distribuţie a agentului termic sunt încărcate întâi cu apă rece pentru a se constata dacă există vreo problemă pe reţea, iar apoi vor fi umplute şi cu apă caldă în apropiere de data furnizării agentului termic.
De obicei, cam în fiecare an, craiovenii primesc căldură în apartamente începând cu data de 1 noiembrie, iar în această perioadă trebuie să se facă testarea instalaţiilor de distribuţie a agentului termic. De ieri, SC Termo a început efectuarea probelor la rece, umplerea instalaţiilor cu apă rece în toate blocurile din Craiova fiind, aşadar, primul pas pentru încălzirea oraşului.
„Probele la rece constă în aerisirea instalaţiilor de distribuţie a agentului termic şi, apoi, umplerea lor cu apă rece. Este necesar să se facă această testare pentru a vedea dacă sunt probleme cu reţeaua. Nu ne permitem să pornim căldura şi să ne trezim cu nu ştiu ce avarie de proporţii”, a precizat Sorin Iordache, directorul economic al SC Termo.
60.000 de apartamente vor fi încălzite
Potrivit conducerii SC Termo, această verificare a instalaţiilor are loc concomitent în toate blocurile din oraş, iar umplerea conductelor prin care va circula agentul termic este ghidată prin punctele şi centralele termice la care sunt arondate imobilele. În total este vorba de aproximativ 60.000 de apartamente care trebuie să fie încălzite în această iarnă, iar reţeaua care le alimentează trebuie să funcţioneze în bune condiţii.
„Noi am anunţat asociaţiile de proprietari că se fac aceste probe la rece, iar asociaţiile sunt obligate să anunţe, la rândul lor, locatarii, prin afişarea pe scara blocurilor că au loc intervenţii de către noi. Comunicarea s-a făcut din vreme şi nu cred să existe vreo asociaţie care să nu fie pregătită în acest scop”, a menţionat Sorin Iordache.
Unde ticăie ceasul
Probele la rece îi vizează, în mod special, pe locatarii care şi-au făcut lucrări în apartamente pe timpul verii şi care, vrând-nevrând, au adus atingeri şi surselor de căldură. Mai există şi o altă categorie a celor care chiar şi-au schimbat complet instalaţiile de interior, înlocuind vechile calorifere din fontă cu altele noi.
„Îi sfătuim pe locatarii care şi-au schimbat sursele de căldură sau care au făcut modernizări în apartamente să supravegheze, în aceste zile, caloriferele. Este posibil să se fi deranjat conductele şi să apară unele probleme pe care noi le vom remedia înainte să pornim furnizarea de agent termic”, a explicat Iordache.
Dacă se întâmplă avarii, conducerea SC Termo a precizat că va goli reţeaua în acea zonă şi se va proceda la remedierea problemei. Acolo unde vor fi avarii pe traseul reţelelor SC Termo (până la contorul de intrare în bloc) se intervine de către acesta, pe cheltuială proprie. Iar dacă sunt probleme la sistemul din bloc, adică pe traseul conductelor sau la subsol, asociaţia de proprietari este cea care trebuie să rezolve problema.
Pierderile din subsol, suportate de locatari
Pierderile de apă care pot apărea la subsolurile blocurilor din cauza scurgerilor din instalaţiile interioare ale imobilelor vor fi suportate de către asociaţia de proprietari. Modul în care se va achita aceste pierderi este diferit şi depinde de ceea ce se poate întâmpla într-un bloc. Dacă se cunoaşte cu exactitate de unde a pornit avaria, cheltuielile vor fi imputate locatarului cu pricina, iar dacă este o problemă generală a blocurului, atunci toate costurile vor fi împărţite între locatari.
În ceea ce priveşte refacerea problemelor pe reţea, locatarii pot să apeleze la instalatori de pe piaţă sau chiar la serviciul operatorului local.
„În cazul în care apar avarii şi ne solicită ajutorul pentru a remedia problema, noi putem să le oferim acest serviciu, dar pe care locatarii trebuie să îl plătească. Suntem pregătiţi din acest punct de vedere şi am mai intervenit în subsolurile blocurilor şi în anii trecuţi”, a mai spus reprezentantul SC Termo.
După ce s-au finalizat probele tehnice, dacă nu sunt îndeplinite deocamdată condiţiile pentru începerea sezonului de încălzire, sistemul rămâne în aşteptare. Conducerea operatorului de distribuţie a precizat că furnizarea căldurii se va face numai în momentul în care sunt întrunite condiţiile legale, adică trei zile consecutiv, între orele 18.00 şi 6.00, să se înregistreze o temperatură sub 10 grade Celsius.