Brexit: Lira sterlină a scăzut cu 0,9%

0
67

lira-sterlinaLira s-a depreciat luni cu 0,9% faţă de dolar, la bursa din Londra, ca urmare a anunţului premierului britanic, Theresa May, legat de activarea articolului 50, privind ieşirea ţării din Uniunea Europeană, înainte de finele lunii martie 2017, informează agenţia EFE. Moneda britanică a coborât cu 0,9% raportat la moneda americană, până la 1,285 dolari, şi cu 0,8% faţă de euro, până la 1,144 euro, în timp ce, pe pieţele asiatice, scăderea a fost de 0,5% în raport cu dolarul, potrivit experţilor.

Totuşi, această depreciere nu este la fel de puternică precum cea de 11% înregistrată după ce britanicii au votat, pe 23 iunie, ieşirea din UE.

Potrivit analiştilor, termenii negocierilor privind ieşirea din UE vor fi determinanţi pentru a se şti dacă moneda britanică va suferi noi scăderi sau se va recupera.

May a anunţat duminică, la Congresul anual al Partidului Conservator, că Marea Britanie va activa în primul trimestru din 2017 articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care stabileşte o perioadă de doi ani de negocieri privind retragerea unei ţări din blocul comunitar.