Autostrada Craiova-Piteşti, realizată cu documentația pentru drumul expres

0
1525

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat, joi, la Craiova, că autostrada Craiova – Slatina – Piteşti va fi realizată pe baza Studiului de Fezabilitate (SF) care a fost întocmit inițial pentru drumul expres.

Prezent la Craiova pentru a arăta macheta după care va fi reconstruit stadionul „Ion Oblemenco” – care beneficiază de o finanțare de 50 milioane de euro de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației –, vicepremierul Liviu Dragnea a oferit detalii despre două rețele rutiere care sunt pe cale să se realizeze în zona de sud a țării. Și de această dată, Liviu Dragnea a dat asigurări că proiectul autostrăzii Craiova – Pitești este viabil și va fi pus în practică. „Există un studiu de fezabilitate pentru un drum expres Craiova – Piteşti, dar el este trunchi principal în proiectul de autostradă, care este un drum expres extins. Vestea importantă pentru Craiova, Piteşti şi Slatina este că va fi autostradă Craiova – Slatina – Piteşti, realizată pe baza unui studiu de fezabilitate, care pleacă de la studiul de fezabilitate al drumului expres”, a explicat Dragnea.

Șapte firme s-au prezentat la licitație

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că pentru realizarea autostrăzii Craiova – Slatina – Piteşti există o variantă de concesiune la care s-au prezentat deja şapte firme, dintre care una este din China. „La vizita premierului în China, firma respectivă a spus că şi-ar dori să facă autostrada. Deocamdată, este o procedură în derulare, nu poate nimeni să spună dacă vor fi chinezii sau dacă vor fi alţii. Cum nu am putut să spunem nici noi, la cartierul de locuinţe. Că va fi făcut de chinezi. Am spus că sunt interesaţi chinezii, dar am avut o procedură în derulare care a însemnat trei licitaţii. Putea să vină orice altă firmă din UE sau de peste tot. Faptul că s-au prezentat doar chinezii este cu totul şi cu totul altceva”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, în prezența vicepremierului Liviu Dragnea.

Drum expres pentru sudul țării

Ministrul a mai afirmat că traseul de transport Constanţa – Bucureşti – Alexandria – Craiova – Balcani – Europa de Vest este unul din cele mai importante trasee pe care îl are în vedere încă din anul 1993 și că, de asemenea, va fi realizat. „Timpul va dovedi, eu îmi menţin punctul de vedere pe care nu l-am inventat eu, ci pe care l-am studiat şi l-am preluat şi tot îl urmez din 1993. Este vorba de un traseu de transport extrem de important, unul dintre cele mai importante trasee europene. Este un traseu foarte bun pentru noi, pentru români, şi foarte solicitat de către Balcani. Ţările din Balcani au lucrat şi lucrează intens la a realiza autostrada care să se conecteze cu România, prin sudul ţării, şi cu Austria şi Italia, dacă nu greşesc acum. Şi acesta este un culoar care se va realiza dincolo de bârfele care au fost aruncate la televizor la un moment dat. (…)”, a spus Liviu Dragnea.

Lucrările la DN6 vor fi continuate

Potrivit acestuia, o parte din DN6 este în situaţia de nefinalizare din cauza unor probleme care au fost la compania ce a lucrat cu firma Romstrade, motiv pentru care s-a reziliat contractul şi sunt din nou în derulare procedurile de licitaţie. „Important este că se va realiza DN 6 aşa cum este, până când va începe drumul expres sau autostrada”, a explicat vicepremierul Dragnea. „Pe oricine, în afară de noi cei care suntem aici, în sud, îl invităm într-o duminică după-amiază, să plece de la Craiova – Alexandria – Bucureşti şi între Alexandria şi Bucureşti să stea frumos la coadă şi să îşi dea frumos cu părerea dacă este nevoie sau nu de drum expres sau autostradă pentru această zonă”, a declarat ministrul Liviu Dragnea.