În problema terenurilor de la Polivalentă – Primăria Craiova joacă după cum cântă Găină!

0
355

Avocatul Viorel Găină, care deţine jumătate din terenul pe care Primăria Craiova trebuie să-l cumpere la Sala Polivalentă, îşi negociază din nou preţul cu consilierii. Pentru a se convinge că aceştia nu-l vor mai refuza, aşa cum s-a întâmplat până acum, avocatul a solicitat CNI să intervină. Presată să termine lucrarea, nici compania nu a întârziat să acţioneze. Asigurat din toate părţile, avocatul Viorel Găină a venit imediat cu ultima oferă: cu 17 euro mai puţin pe metru pătrat!

În timp ce lucrările la Sala Polivalentă se apropiau de sfârşit, constructorii au ajuns la concluzia că nu vor putea amenaja locurile de parcare şi spaţiile verzi care erau incluse în proiect şi au solicitat Primăriei Craiova să rezolve problema terenului din vecinătate. Autorităţile locale au constatat, la rândul lor, că terenul era privat şi nu putea să-l folosească decât în urma cumpărării lui. În 2011, s-au început procedurile de achiziţie a suprafeţei de 709 metri pătraţi. Municipalitatea era interesată, mai întâi, să vadă care este valoarea de piaţă a terenului şi a căutat o firmă de evaluatori acreditaţi care să stabilească acest lucru. Expertiza a ajuns pe mâna firmei Lero Advancer Consulting, din Bucureşti, care a pus la dispoziţie raportul cerut, în martie 2012.

Un teren cu două preţuri

În raportul de evaluare primit, municipalitatea craioveană avea la dispoziţie două preţuri pentru cumpărarea terenului. Conform evaluatorului, în urma folosirii metodei comparaţiei, suprafaţa în cauză are o valoare de piaţă de 901.500 de lei, echivalentul a 207.000 de euro. Folosindu-se o a doua metodă, cea a extracţiei, s-a stabilit că acelaşi teren poate avea şi o valoare mai mare, de 910.500 de lei, echivalentul a 209.056 de euro. Ca să nu existe dubii cu privire la aceste preţuri propuse, raportul de evaluare se încheie cu menţiunea că aceste sume sunt cele mai bune estimări pentru valoarea proprietăţii. Cum aleşii locali sunt însă cei care trebuie să decidă preţul pe care să se meargă, raportul de expertiză a fost supus, conform procedurilor, la vot.

Consilierii au respins raportul de mai multe ori

Achiziţia nu a mers în linie dreaptă. Când au dat cu ochii de cifrele respective, aleşii locali s-au îndoit că terenul valorează aşa de mult. După discuţii în plen, proiectul privind însuşirea raportului a fost respins. Autorităţile l-au repus încă o dată pe ordinea de zi, dar s-a dovedit că, între timp, consilierii nu-şi schimbaseră optica. Şi, din nou, s-a votat împotriva acestui raport. Văzându-se pusă în această situaţie, municipalitatea a solicitat, la rândul ei, evaluatorului să revină asupra cifrelor. Experţii de la SC Lero Advancer Consulting SRL nu şi-au modificat nici ei datele, susţinând în continuare că preţurile pe care le-au comunicat sunt cele corecte, fiind rezultatele unor formule de calcul.

Ultima ofertă

La sfârşitul lui septembrie, proprietarii au venit la Primăria Craiova şi au făcut o propunere pentru soluţionarea pe cale amiabilă a situaţiei. La a doua rundă de negocieri, aceştia propun să-şi vândă terenul cu 275 de euro pe metru pătrat, faţă de 292 de euro, cât fusese în prima ofertă. Pentru întreaga suprafaţă, municipalitatea ar trebui să plătească  suma de 194.975 de euro, cu 12.025 de euro mai puţin decât la prima ofertă. Fiindcă Primăria Craiova susţine că nu are în cont disponibilă decât o sumă de 7 miliarde de lei, proprietarii au înaintat şi oferta ca banii să poată fi achitaţi în două rate. Pentru prima rată, terenul se vinde la suma de 215 euro pe metru pătrat şi se achită până la data încheierii actului de vânzare-cumpărare, iar cea de-a doua rată este în cuantum de 60 de euro pe metru pătrat şi se va plăti până la sfârşitul lunii martie 2013.

Proprietarii trimit faxuri către CNI

De această dată, proprietarii au ca aliat chiar pe cei de la CNI. Înainte să depună oferta la Primăria Craiova, pe 24 septembrie, proprietarii au trimis companiei o adresă prin fax, plângându-se că atât vechea, cât şi noua administraţie, nu îşi dau interesul să soluţioneze problema terenului, aducându-le lor prejudicii. În aceeaşi adresă, proprietarii îi pun în vedere CNI că ”aceasta este ultima încercare de soluţionare pe cale amiabilă, urmând ca noi să sesizăm organele de cercetare”. În aceeaşi zi, CNI trimite Primăriei Craiova o adresă, expediată tot prin fax, prin care îi cere să rezolve pe cale amiabilă problema cu proprietarii, în caz contrar, compania spunând că se vede obligată să ridice construcţiile care există pe acest teren.

Cumpărătorul Viorel Găină

Avocatul Viorel Găină este proprietarul care deţine cel mai mult teren în zonă, 397 de metri pătraţi din cei 709 fiind ai lui. El a intrat în scenă în august 2008, când telenovela terenurilor de la Polivalentă încă nu luase amploare. După mai multe înfăţişări în instanţă, proprietarii de drept reuşiseră să-şi redobândească, în urma unei decizii a ICCJ, tot terenul de 4.013 de metri pătraţi, Primăria Craiova refuzând iniţial să îi pună în posesie. În acelaşi an, 2007, se încep demersurile pentru refacerea Sălii Polivalente şi li se ia pe o suprafaţă de 709 metri pătraţi, care se împrejmuieşte cu un gard. Un an mai târziu, avocatul Găină decide să cumpere teren în zonă şi îşi trece în proprietate mai mult de jumătate din această suprafaţă, deşi era inutilizabilă.

Şi într-un caz şi-n altul, Primăria e bună de plată

Pentru că nu putea să-şi valorifice terenul, avocatul Găină s-a îndreptat către instanţa de judecată. În numele proprietarilor, printre care şi el, acesta a cerut Primăriei Craiova despăgubiri de 1,9 miliarde de lei, drept prejudiciu pentru faptul că terenul pe care se află situate proprietăţile nu a putut fi folosit în perioada iulie 2007 – iulie 2011, urmând ca suma să fie împărţită între ei ulterior. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Craiova, însă conflictul poate fi stins. Printre condiţiile negociate cu municipalitatea, proprietarii spun că sunt dispuşi să renunţe la aceste pretenţii financiare, retrăgându-şi cererea de chemare în judecată, dacă li se acceptă oferta de preţ. Ca oferta să fie mai atractivă, proprietarii îi spun municipalităţii că transferul dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 709 metri pătraţi se va face la momentul încheierii actului de vânzare-cumpărare.