Evazionist… de cursă lungă

0
49

Craioveanul Horaţiu Vili Ene, de 41 de ani, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, pentru evaziune fiscală, în urma deciziei pronunţate săptămâna trecută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Partenerul său de dosar a primit doi ani de închisoare cu suspendare. Între timp, la Tribunalul Dolj se judecă un alt dosar în care este inculpat Horaţiu Vili Ene, alături de alte patru persoane, tot pentru evaziune fiscală. Bărbatul, care a ajuns după gratii pe 31 mai 2011, este în acest moment încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, iar procurorii au obţinut mandat de arestare preventivă pe numele său şi în cel de-al doilea dosar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, săptămâna trecută, recursurile procurorilor, dar şi ale inculpaţilor Horaţiu Vili Ene şi Adrian Costel Marinescu declarate împotriva deciziei penale nr. 176 din 18 mai 2012 a Curţii de Apel Craiova. Instanţa supremă a dispus anularea înscrisurilor falsificate de inculpaţi şi a respins, ca nefondate, recursurile declarate de Marinescu şi de Ene împotriva aceleiaşi decizii. În acest fel, primul dintre ei rămâne cu pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare, iar al doilea cu cea de trei ani închisoare cu executare, din pedeapsa aplicată fiind dedusă durata prevenţiei de la 31 mai 2011 la 26 septembrie 2012 (când s-a pronunţat sentinţa definitivă).

Primul dosar – instrumentat în 2011

Craioveanul Horaţiu Vili Ene a fost reţinut pe 31 mai 2011 pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, prejudiciul creat de acesta bugetului de stat prin sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor fiind de peste 1,1 milioane lei, după cum anunţau anchetatorii la momentul respectiv. Din cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, în colaborare cu ofiţeri ai SIPI Dolj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea, s-a stabilit că Horaţiu Vili Ene, în calitate de administrator al SC ECV Craiova, a derulat diverse activităţi comerciale, în perioada 2007-2009, fără a întocmi documentele contabile legale, prin activitatea infracţională creând un prejudiciu bugetului de stat de 1.173.557 lei. Prin firma respectivă bărbatul achiziţiona cereale de la persoane fizice, pe care ulterior le vindea, fără a evidenţia în contabilitate veniturile obţinute. În schimb, pentru a se sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe profit, acesta întocmea facturi fiscale fictive. Din anul 2009, bărbatul şi-a mutat operaţiunile pe alte societăţi comerciale, înfiinţate cu diverse persoane, însă a continuat şi activitatea ilicită. Pe 31 mai 2011, poliţiştii au descins la locuinţa bărbatului, dar şi la domiciliile altor persoane suspectate că i-ar fi complici la activitatea infracţională, fiind descoperite şi ridicate în vederea cercetărilor înscrisuri, chitanţe şi facturi cu care s-au umplut patru saci. Documentele cu pricina au fost folosite de oamenii legii pentru continuarea verificărilor la toate societăţile în care Horaţiu Ene a fost partener sau administrator, deoarece îl suspectau pe bărbat că ar fi achiziţionat cereale şi de pe piaţa comunitară, pe care ulterior le-a valorificat fără a înregistra în contabilitate veniturile obţinute. De altfel, în urma acestor verificări, a reieşit că bărbatul a fost sprijinit pe parcursul activităţilor desfăşurate de Costel Adrian Marinescu. Acesta era administrator al unei firme “fantomă”, înfiinţată pentru activitatea infracţională desfăşurată de Ene, mai precis furniza facturi fictive pentru a se putea sustrage de la plata TVA şi a impozitului pe venit.

Al doilea dosar – pe rolul Tribunalului Dolj

Tot pe baza documentelor ridicate la percheziţiile din 2011, continuând ancheta, anul acesta, pe 4 aprilie, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea au solicitat instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpaţilor Daniel Andi Sfîrlogea, Romulus Mihart, Horaţiu Vili Ene, Claudia Ene şi Liviu Marius Călinescu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, încasarea sau plata dividendelor din profituri fictive, transmiterea fictivă a părţilor sociale deţinute într-o societate în scopul sustragerii de la urmărire penală. Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat că inculpaţii, în mod repetat au constituit societăţi comerciale prin intermediul cărora au derulat tranzacţii comerciale generatoare de venituri, neevidenţiate în contabilitate ori au înregistrat tranzacţii fictive în scopul denaturării obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, iar ulterior pentru a împiedica verificările financiare, au concesionat sau preluat fictiv părţile sociale ale societăţilor. Au primit mandate pe 4 aprilie doar Sfârlogea, Mihart şi Horaţiu Ene (care era deja încarcerat), însă toţi cinci au fost trimişi în judecată, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Dolj pe 27 aprilie a.c., următorul termen de judecată fiind stabilit pentru 15 octombrie a.c.