Sergiu Drăgancea, trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată

1
717

Sergiu Drăgancea, directorul executiv la Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul judeţean Dolj, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Se pare că anchetatorii au avut tot probatoriul necesar în cauză atunci când au făcut flagrantul, pe 9 septembrie a.c., pentru că le-a luat mai puţin de o lună să finalizeze cercetările şi să întocmească rechizitoriul. Procesul lui Sergiu Drăgancea, acuzat de luare de mită în formă continuată – în sarcina sa fiind reţinute două acte materiale –, se va judeca la Tribunalul Dolj, unde procurorii DNA au trimis deja dosarul. Până ieri după-amiază, bărbatul nu fusese încă transferat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Craiova.

Conform unui comunicat de ieri al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Sergiu Răducu Gelu Drăgancea, director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul judeţean Dolj, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată (două acte materiale). În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii DNA au consemnat faptul că, în cursul lunii decembrie 2010, Drăgancea, în calitate de director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dolj, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale cu activitate în agricultură, respectiv firma Agroanpocultura SRL, din Catane, administrată de fraţii Constantin Leonard şi Cătălin Gagiu, suma de 25.000 USD (dolari americani), respectiv 10% din totalul subvenţiilor solicitate de societatea comercială. Conform anchetatorilor, Drăgancea a cerut suma cu pricina pentru autorizarea mai rapidă a plăţii celei de-a doua tranşe de subvenţii pentru suprafeţele de teren agricol cultivate (subvenţii aferente anului agricol 2010-2011), care sunt acordate atât din fonduri europene, cât şi din bugetul de stat.

Că suma cu pricina a intrat parţial sau în totalitate în buzunarele adânci ale directorului APIA Dolj probabil au stabilit anchetatorii, însă asta nu schimbă cu nimic faptul că Drăgancea a cerut acei bani, lucru pe care, de altfel, l-a recunoscut în discuţiile cu Constantin Gagiu, o parte din ele consemnate şi în paginile cotidianului nostru.

Drăgancea voia să-l ajute pe Gagiu să obţină finanţări suplimentare

“Conlucrarea” dintre Sergiu Drăgancea şi Constantin Gagiu nu s-a oprit aici, mai ales că firma celui din urmă avea suficiente “bube” cât să nu primească nici un sfanţ de la APIA. Astfel, după cum se arată în comunicatul de ieri al DNA, “la data de 5 septembrie 2011, acelaşi inculpat (n.r. – Sergiu Drăgancea) a pretins de la unul din reprezentanţii aceleiaşi societăţi agricole – denunţător în cauză – suma de 25.000 euro pentru urgentarea autorizării plăţilor pe suprafaţa cultivată (subvenţii aferente anului agricol 2011-2012), precum şi pentru a nu sesiza eventuale nereguli care ar fi condus la controale nedorite şi la întârzierea plăţilor”. Mai departe povestea este cunoscută.

Pe 9 septembrie a.c., Sergiu Drăgancea s-a întâlnit cu denunţătorul, respectiv Constantin Gagiu, la restaurantul “Casa cu Tei” de pe strada “Amaradia” din Craiova, unde a primit suma de 10.000 euro, reprezentând prima tranşă din mita pretinsă în scopul menţionat anterior. În schimbul şpăgii primite, Drăgancea s-a angajat să-l ajute pe denunţător şi la completarea cererii unice de plată a subvenţiilor aferente anului agricol 2012-2013, astfel încât societatea Agroanpocultura SRL să obţină finanţări suplimentare, de aproximativ 200.000 euro. Numai că procurorii DNA l-au prins pe Drăgancea cu mita în buzunar, l-au dus la Bucureşti, iar pe 10 septembrie a.c. Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a bărbatului, care de atunci este după gratii. Odată cu finalizarea anchetei şi întocmirea rechizitoriului, procurorii DNA au înaintat dosarul spre judecare la Tribunalul Dolj. În aceste condiţii, şi Drăgancea ar trebui să revină “acasă”, însă nu la domiciliu, ci în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, dacă instanţa craioveană va menţine faţă de el măsura arestării preventive. Ieri după-amiază, bărbatul nu ajunsese încă în PMS, după cum au precizat reprezentanţii unităţii.

 

1 COMENTARIU

  1. Poate (numai)…DNA va ajunge si pe la afacerilor cu d-lor Glavan si Dragancea!Cum a fost posibil sa primeasca subventii SCDA Simnic cand nu veau TDP si sa se constate diferentele dinte suprfetele si declarate si cele existente in realitate!:)

Comments are closed.