Ministerul Educaţiei a făcut clasamentul programelor de studiu – Universitatea din Craiova are 7 programe de top din 45

1
453

Noul an universitar 2011-2012 a început cu o altă ierarhizare. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat clasificarea tuturor programelor oferite de universităţi, împărţindu-le în cinci categorii valorice: de la A (cel mai bun) la E (cel mai slab). Scopul clasificării a fost ca studenţii şi candidaţii la facultate să ştie, începând din acest an, cât de performant este programul de studii pe care îl urmează. Conform clasamentului, doar o cincime din programele oferite pe piaţa educaţională pot fi considerate de top. Universitatea din Craiova se înscrie şi ea pe această listă cu 7 programe de top din cele 45.

Universitatea din Craiova are programe de top în domeniile Matematică, Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, Ingineria produselor alimentare, Management, Ştiinţe Politice, Contabilitate, Relaţii economice şi industriale. Facultatea de Matematică din Craiova se află chiar pe locul al doilea la nivel naţional, după cea de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la fel ca şi domeniul Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică, plasat imediat după Academia de Studii Economice din Bucureşti.

Cele mai slabe domenii de studiu din Craiova, în clasificarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, ca fiind de categoria E, sunt: Inginerie mecanică – aflată şi pe locul al 16-lea în topul naţional, Economie – situată chiar pe locul al 11-lea la nivel naţional şi Ingineria materialelor – clasificată pe locul al 9-lea între universităţile din ţară.

Cele mai multe domenii de studiu sunt de categoria B

Cele mai multe domenii de studiu ale Universităţii din Craiova se află în categoria B, care, în unele cazuri, plasează instituţia de învăţământ superior chiar în primele cinci din ţară. Din această categorie fac parte Marketingul, Informatica, Fizica, Dreptul şi Filologia. În categoria B se mai găsesc însă şi domeniile Mecatronică şi Robotică, Filosofie, Agronomie – Horticultură –Silvicultură – Inginerie forestieră, Artele spectacolului, Ştiinţe ale Mediului, Ştiinţe ale comunicării, Inginerie electrică şi energetică, Teologie, Inginerie aerospaţială autovehicule şi transporturi, Biologie, Educaţie fizică şi Sport, Muzică, Ingineria mediului. Aceste domenii sunt ierarhizate în primele 10 locuri din ţară. Doar domeniul Administrarea Afacerilor din Craiova, aflat tot în categoria B, este pe locul al 17-lea la nivel naţional, după multe centre universitare din ţară.

UMF este tot de categoria B

Tot în categoria B se află şi domeniile Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova: Medicină, Farmacie şi Medicină dentară. Conform clasamentului naţional, care arată şi ierarhia domeniilor pe centre universitare şi nu numai, calificarea pe categorie de performanţă, specializările Medicină şi Farmacie Universităţii de Medicină din Craiova sunt pe locul al patrulea la nivel naţional, după cele de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

10 domenii sunt de categoria C

Din cele 45 de specializări ale Universităţii din Craiova, 10 nu se regăsesc nici în A şi nici în B, ci în categoria C. Domeniile de studiu clasificate astfel sunt: Chimie, Sociologie, Istorie, Geografie, Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Inginerie geologică şi inginerie geodezică, Ingineria sistemelor, calculatoare şi tehnologia informaţiei, Inginerie industrială, Inginerie şi management, Ştiinţe administrative. O singură specializare a Universităţii este de categoria D: Inginerie civilă şi instalaţii. Profesorii universitari au aflat de apariţia acestei clasificări, ieri, chiar de la rectorul Universităţii din Craiova, Ion Vladimirescu, care le-a şi cerut decanilor „să se lucreze la toate specializările să devină performante. Se va renunţa la cele la care nu se fac corecturi”.

Programele de top la nivel naţional

La nivel naţional, clasificarea arată că, spre exemplu, programele de top în domeniul matematicii sunt cele derulate de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În domeniul chimie, programele de top sunt cele ale Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Cele mai bune programe de geografie şi fizică aparţin Universităţii din Bucureşti, Universităţii de Vest din Timişoara, Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

În privinţa biologiei, domeniile de clasa A sunt cele ale Universităţii „Babeş-Bolyai” şi cele ale Universităţii din Bucureşti, în timp ce Dreptul de categorie A aparţine Universităţii din Bucureşti, Universităţii „Bbaeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Sociologia are doar două programe de tip A: în cazul Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Programele de top în economie se derulează, în schimb, la Academia de Studii Economice, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Filosofia se încadrează în categoria de elită la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, în timp ce programele de psihologie din prima grupă aparţin Universităţii „Babeş-Bolyai” şi Universităţii de Vest din Timişoara.

 

1 COMENTARIU

  1. si care e viitorul nostru dupa ce am studiat in universitati de elita daca nu exista posturi de munca??? 5 ani de sacrificii si studiu, licenta cu 10 si ce fac??? vanzatoare! spre norocul meu in italia pe un salariu cel putin dublu decat dc as lucra inginera in romania!!! rusine guvernului si politicienilor romani pt conditiile pe care la ofera tinerilor si nu numai!!!

Comments are closed.