Armele, la control!

0
298

În perioada 15 iunie – 15 august 2020, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, structurile județene de arme, explozivi și substanțe periculoase au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor la regimul armelor ce folosesc forța de expansiune a aerului comprimat.

Astfel, ca urmare a cooperării cu unitățile din sectorul privat, precum și a investigațiilor desfășurate pentru identificarea posesorilor ilegali de arme, polițiștii au indisponibilizat 116 arme neletale, din categoria celor supuse autorizării, destinate tirului sportiv, încadrate la categoria C.3 din anexa Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor. Sunt efectuate cercetări pentru nerespectarea regimului armelor și al munițiilor față de 100 de persoane. Activitățile desfășurate au dus la identificarea unor societăți comerciale care desfășurau, fără a fi autorizate, operațiuni cu arme ale căror caracteristici și principii de funcționare sunt de natură a le încadra în categoria armelor destinate a fi folosite pentru autoapărare de către cumpărători – persoane fizice, de asemenea, neautorizate. Astfel, au fost identificați 27 de operatori economici care comercializau arme ce foloseau forța de expansiune a gazelor sub presiune pentru expulzarea unor proiectile din cauciuc, fiind expuse spre vânzare ca arme de tip airsoft.

Pericolele folosirii unor astfel de arme

În urma efectuării expertizelor criminalistice balistice s-a stabilit faptul că, în cazul tragerii proiectilelor din cauciuc de la o distanță de mai puțin de un metru, există un potențial de penetrare a pielii, proiectilul tras putând cauza un prejudiciu permanent și ireversibil – o infirmitate fizică. Leziuni similare pot fi cauzate și de armele scurte (pistol sau revolver) confecționate special pentru a arunca proiectile din cauciuc, prevăzute la categoria C.1 – arme neletale supuse autorizării, din anexa Legii nr. 295 din 2004 privind regimul armelor și al munițiilor. Cercetările privind operațiunile cu aceste tipuri de arme sunt realizate la nivelul serviciilor și birourilor județene arme, explozivi și substanțe periculoase, cu sprijinul structurilor criminalistice, fiind indisponibilizate până în prezent 88 de arme capabile să propulseze proiectile din cauciuc prin acțiunea gazelor sub presiune aflate într-un recipient-butelie. Pentru prevenirea apariției unor incidente în care sunt folosite astfel de arme, structurile specializate informează operatorii economici și persoanele fizice cu privire la obligativitatea obținerii autorizărilor necesare.