Divan Film Festival, la final: 32 de filme, 14 invitați speciali și peste 4.000 de spectatori

0
90

A IX-a ediție a festivalului dedicat filmului și artei culinare balcanice, Divan Film Festival, s-a încheiat sâmbătă, 1 septembrie, după proiecții reunite sub tema „Balcanii visează” la Inspire Cinema și Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova (24-26 august) și în Port Cultural Cetate (27 august 1 septembrie). Potrivit organizatorilor, în cele nouă zile, aproximativ 4.000 de spectatori au vizionat filme și au participat la întâlniri cu cineaști din spațiul balcanic, concerte și demonstrații culinare de excepție.

Divan Film Festival este un proiect cultural co-organizat de Fundația pentru Poezie „Mircea Dinescu” și Casa de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Consiliul Județean Dolj și Primăria Craiova, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Uniunea Cineaștilor din România. În programul acestei ediții s-au regăsit 15 filme de lungmetraj selectate de Cătălin Olaru, director artistic, dintre care 13 au rulat pentru prima dată în România, precum și 17 filme de scurtmetraj, alese de selecționerul Massimiliano Nardulli.

Printre acestea s-au regăsit producțiile autohtone „Dragoste 1: Câine” (2018), prima parte a trilogiei dedicate dragostei semnată de Florin Șerban, care a rulat în avanpremieră națională, în prezența actorului Valeriu Andriuță, precum și  proiecția specială a filmului „Moromeții” (1987) plus un fragment de 15 minute din noul film al lui Stere Gulea, „Moromeții 2” (2018), care va fi lansat în această toamnă.

Printre invitații speciali ai acestei ediții s-au numărat regizorul kurd Kazim Oz, autor al filmului care a deschis festivalul, „Zer” (Germania, Turcia, SUA, 2017), actorul Dan Bordeianu, prezent la această ediție în calitate de actor principal în scurtmetrajul „Sâmbătă” / „Sabado” (Albania, Columbia, 2016), sau Liviu Mărghidan, producătorul primului film pentru copii realizat după 1989, „Străjerii” / „The Sentries”.

Coloana sonoră a festivalului a fost asigurată de trupa transilvăneană, sZempol Offchestra, care a ridicat publicul în picioare în seara deschiderii festivalului, la Craiova, în timp ce în Port Cultural Cetate, trupa Aida și Noi, ai cărei membri vin din Bosnia, Cuba, Chile, Germania și România, a adus un mix irezistibil de glam disco și folclor balcanic, iar Mambo Siria a încântat audiența cu versurile lor deocheate pe muzică lăutărească din zona Olteniei.

Pe lângă filme, Divan Film Festival se distinge prin demonstrațiile culinare susținute anual de gazda evenimentului, Mircea Dinescu. Anul acesta, istoricul culinar Cosmin Dragomir a completat meniul festivalului cu povești despre bucătăria balcanică, spre marele deliciu al publicului. Prezentatorul celei de-a IX-a ediție a Divan Film Festival a fost scriitorul Adrian Teleșpan.