TNL îndeamnă la unitate culturală şi lingvistică

0
268

La începutul acestei săptămâni, Tineretul Naţional Liberal a marcat Ziua Limbii Române prin iniţierea celei de a doua faze a proiectului „Suntem români, citim româneşte”.

       La eveniment au participat alături de co-preşedinţii TNL, Costel Alexe şi Sorin Moldovan, peste 50 de tineri implicaţi în proiectul ambiţios de colectare a cărţilor în limba română şi liderii PNL Alina Gorghiu, co-preşedinte al PNL, deputatul PNL Florin Alexe, deputatul PNL Dan Cristian Popescu şi co-preşedintele PNL Diaspora, Victor Ionescu. Invitatul de onoare a fostIon Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, liceu către careva pleca primul transport cu 20.000 de volume de cărţi în limba română, menite să completeze biblioteca şcolară. „Vă mulţumesc pentru invitaţie, pentru iniţiativa lăudabilă şi mai ales pentru că sunteţi alături de noi în efortul de a păstra în Transnistria o insulă de latinitate, pentru că asta este ceea ce reprezintă şcoala noastră acolo.”, a declarat Ion Iovcev, directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol.

„Suntem români, citim româneşte”

Proiectul „Suntem români, citim româneşte”, iniţiat de către Tineretul Naţional Liberal, vine în contextul în care în ultimii ani tot mai mulţi români au plecat peste hotare împreună cu întreaga familie, iar copiii acestora în special, se dezradacinează încetul cu încetul de teritoriul strămoşesc, cultura română şi chiar limba română. Tineretul Naţional Liberal a derulat un proiect concret, menit să ajute la prezervarea identităţii culturale şi lingvistice a românilor de peste hotare, în special a copiilor acestora. Proiectul se adresează în acelaşi timp şi comunităţilor de români din diaspora istorică, cum sunt şi românii aflaţi astăzi între graniţele teritoriului separatist transnistrean. Până când repatrierea şi chiar alipirea comunitaţilor româneşti va fi posibilă, Tineretul Naţional Liberal va continua pe calea menţinerii unităţii culturale şi lingvistice a acestor comunităţi.