Craiova, o metropolă a energiilor

0
322

Căldură sufocantă, terase cu vapori răcoritori care te îmbie la un respiro. Fântâni publice râvnite de foarte mulţi trecători şi spaţii verzi plăcute ochiului dau o notă de culoare celor care parcurg centrul Craiovei. Din păcate, din cadru nu pot să lipsească cerşetorii, parcagii de profesie şi „Mihăiţă de 1 Mai”. Dar, ca în orice metropolă, soarele răsare pentru toţi.

          Zilele călduroase par să nu se mai sfârşească. Tranzitul prin centrul Craiovei duce cu el tot atâtea sute sau poate mii de destine neînţelese. Cel puţin aşa s-ar traduce după expresia facială. Odihnind pe bănci, şi nu puţine, graţie municipalităţii, craiovenii savurează oranamentele florale, fântânile arteziene şi jocul tandru al porumbeilor. Cei cu dare de mână ocupă şi locuri privilegiate. Cele ale terasele atinse de vapori îmbietori. În faţa unui mare magazin în renovare, cunoscut de mai toţi drept punct de reper al centrului Craiovei, tinerii îşi dau întâlniri frugale. Fetele care au ajuns mai devreme primesc totuşi un „cadou” nedorit: atingerea lui „Mihăiţă” de 1 Mai. Un adolescent cu ceva probleme psihice, agresiv doar la nivel verbal până în prezent, dar care nu ezită să-şi atingă scopul când îşi autotrasează sarcini. De menţionat că, nu am văzut un agent de ordine publică, care să-i sancţionează ieşirile comportamentale. E acceptat drept cineva ce ar aparţine locului şi timpului.

Parcagii de profesie

          Cum era de aşteptat, în zone aglomerate precum parcarea de lângă complexul Mercur au apărut şi bine-voitorii. Este cazul parcagiilor de profesie, cu mult mai vechi în branşă, în capitală sau alte mari municipii. Ieri, la amiază, deşi în parcarea sus-amintită nu mai puteai parca nici măcar o motocicletă, doi tineri supravegheau şi periau foarte atent eventualele mişcări auto. Se năpusteau spre locurile celor ce părăseau parcarea şi cu mişcări convingătoare ofertau locul primului venit. Contra unei mici atenţii, desigur.

Cu icoana, la colţul scărilor

          Istoviţi de forţa căldurii, cerşetorii poziţionaţi, zilnic, în acelaşi perimetru de activitate parcă nu mai au puterea de a-şi spune povestea. Câteva iconiţe şi o cruce le sunt armele cele mai fidele în lupta pe care o duc pentru a smulge de la „victime” sentimentele de duioşie, ce trebuie obţinute cu orice preţ. Că sunt cerşetori voluntari, exploataţi sau traficaţi în scopul obligării la cerşetorie o ştie doar, poate, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane. Cert este că şi ei fac parte din tabloul centrului craiovean.

Dreptul la modernitate, câştigat

          Peste puţine zile Craiova va îmbracă o haină şi mai tânără. Mii de elevi vor reveni la şcoală şi suntem convinşi că, toate aleile pietonale ale centrului Craiovei vor fi impregnate de un nou suflu, tineresc, curat, plin de vitalitate. E dreptul şi, totodată, obligaţia unui mare municipiu să fie ancorat la transformări fireşti, la animarea acelor puncte turistice, care îi sunt un atuu puternic. Sutele de vizitatori vorbitori ai unei germane pure care au tranzitat, recent, şi centrul Craiovei au rămas cu amintiri frumoase, imortalizate prin tot atâtea fotografii. Mizând pe English Park, o fermecătoare oază de verdeaţă relizată în perioada interbelică, opera arhitectului Constantin Iotzu; pe primul bloc de locuinţe al Craiovei – Casa Alba, pe biserica Sfântul Ilie – a doua construcţie religioasă de zid a Craiovei, municipalitatea craioveană a reuşit să valorifice unele dintre cele mai reprezentative creaţii arhitecturale şi peisagistice ale centrului urbei.