Cod galben de inundaţii în Dolj

0
94

Doljul este din nou sub avertizare cod galben de inundaţii până astăzi la ora 20.00. Mai multe cursuri de apă din judeţ sunt vizate de atenţionarea emisă, ieri, de Administraţia Naţională „Apele Române”. Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

Vizate sunt bazinele Desnăţui, afluenţii din bazinele inferioare ale Jiului şi Oltului. Atenţionarea hidrologilor este valabilă până astăzi la ora 20.00, însă în funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice aceasta ar putea fi actualizată. Având în vedere situaţia actuală şi prognoza meteorologică pentru următoarele ore a fost instituit cod galben pe râurile din bazinele hidrografice: Drincea, Desnăţui, afluenţii Motrului şi Jiului inferior din judeţele Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului inferior din judeţele Dolj şi Olt, Călmăţui – judeţele Olt şi Teleorman, bazinul superior al râului Vedea – aferent judeţului Olt şi afluenţii mici ai râului Vedea din judeţul Teleorman.

Până astăzi, la ora 12.00, izolat, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în  judeţele: Caraş-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeş şi Giurgiu. Aceste fenomene se pot înregistra cu probabilitate şi intensitate mai ridicată pe unele râuri din judeţele Mehedinţi, Olt şi Teleorman. Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri.

Avertizare de ploi în patru judeţe

Până în această dimineaţă, la ora 11.00, judeţele Dolj, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, se află sub cod galben de ploi, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

În judeţele vizate de atenţionare, cantităţile de apă vor depăşi, local, 25-30 de litri pe metru pătrat şi, izolat, 50-60 de litri pe metru pătrat. Conform aceleiaşi atenţionări, până joi la 11.00 va ploua în sud-vestul şi sudul ţării, precum şi la munte, unde se vor cumula cantităţi de apă de 15-20 de litri pe metru pătrat.

Meteorologii mai precizează că în regiunile sudice şi la munte, vântul va avea intensificări temporare, cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, iar izolat, mai ales în zona montană înaltă, vor fi rafale de peste 70-80 de kilometri pe oră.