„Bizarre Bazaar” – târg cu vânzare, ateliere şi o asociaţie pentru creatorii handmade din Craiova

0
482

De joi, 6 septembrie, timp de trei zile, aleile English Park, din centrul Craiovei, vor fi animate, din nou, de aproximativ 25 de artişti din mai multe oraşe, care îşi vor prezenta creaţiile în cadrul celei de-a III-a ediţii a Târgului handmade „Bizarre Bazaar”. Un bun prilej pentru craioveni de a achiziţiona diverse produse – de la bijuterii, accesorii vestimentare şi ţesături la obiecte pictate, sculptate, realizate din ceramică, sticlă, lemn etc. –, dar şi de a se înscrie la atelierele de creaţie „Tainele bijuteriilor” şi „Handmade”, care vor fi organizate în curând. Alături de constituirea unei asociaţii a creatorilor handmade din Craiova şi din zona Olteniei, acestea reprezintă cele mai importante obiective ale proiectului „Bizarre Bazaar”, lansat recent de Grupul Informal „Carousel Project” şi cofinanţat prin Programul „Tineret în Acţiune”.

Iniţiativă a patru tineri craioveni

Grupul de iniţiativă „Carousel Project” reprezintă asocierea a patru tineri din Craiova – trei cu vârste de până la 30 de ani şi un minor –, uniţi de un singur scop: acela de a crea obiecte prin tehnica handmade. Persoane înzestrate cu talent artistic, dar şi cu spirit de iniţiativă, aceştia îşi doresc să promoveze în Craiova arta artizanală, atât printre tinerii cu spirit artistic, cât şi pentru publicul larg.

În perioada 1 august – 31 octombrie a.c., grupul implementează proiectul „Bizarre Bazaar” – cofinanţat prin Programul „Tineret în Acţiune” – Acţiunea 1.2. Iniţiative ale tinerilor şi derulat în parteneriat cu Primăria municipiului Craiova, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Dolj şi Muzeul Olteniei.

Creatori handmade din ţară, trei zile pe aleile English Park

Unul dintre obiectivele specifice ale proiectului îl reprezintă organizarea, între 6 şi 8 septembrie, a celei de-a III-a ediţii a Târgului handmade „Bizarre Bazaar”. Acesta va avea loc pe aleile English Park, ca şi precedentele – prima desfăşurată în perioada 10-12 aprilie a.c., a doua în 1-3, respectiv 22-24 iunie a.c. „Sunt invitaţi aproximativ 25 de expozanţi, toţi creatori de handmade – bijuterii, accesorii, decoraţiuni, picturi, sculpturi ş.a. –, atât din Craiova, cât şi din alte localităţi, inclusiv din Bucureşti”, spune Roxana Preoteasa, lider al Grupului Informal „Carousel Project”.

Poţi învăţa să faci bijuterii şi diverse decoraţiuni din hârtie!

Târgul reprezintă un bun prilej pentru craioveni de a achiziţiona diverse produse, dar şi de a se înscrie la atelierele de creaţie „Tainele bijuteriilor” şi „Handmade”, care vor fi organizate în curând şi care sunt o altă componentă a proiectului „Bizarre Bazaar”. „Nu am stabilit încă data, pentru că îi aşteptăm pe tineri să se înscrie pe parcursul celor trei zile ale târgului. Trebuie doar să ne contacteze acolo, vom putea accepta aproximativ 30 la fiecare atelier de creaţie. La primul vor învăţa să realizeze bijuterii prin diferite metode – cu pietre semipreţioase, cu sârmă placată cu argint, din fimo, iar la al doilea să facă diferite decoraţiuni – tehnica împăturirii hârtiei, tehnica quilling, care se bazează pe hârtii colorate şi cartoane. Craiovenii sigur îşi mai amintesc despre aceste lucruri, pentru că au venit în număr foarte mare la primele două ediţii ale târgului handmade”, a precizat Roxana Preoteasa.

Asociaţia „Carousel Project” va promova spiritul antreprenorial şi creativitatea

Constituirea unui cadru bine organizat, care să vină în sprijinul tuturor tinerilor creatori de gen din Craiova şi din zona Olteniei – respectiv a Asociaţiei „Carousel Project” – reprezintă alt obiectiv pe care şi-l propune grupul de iniţiativă. „Ne dorim să înfiinţăm o astfel de organizaţie pentru că sunt foarte mulţi doritori de a realiza lucruri handmade şi nu ştiu unde să se adreseze, în Craiova sau în zona Olteniei nu există aşa ceva. Aşa că ne-am gândit că ar fi cazul să ia cineva iniţiativa şi să înfiinţăm această asociaţie, unde îi aşteptăm pe toţi tinerii cu vârste până în 30 de ani să fie alături de noi”, a adăugat liderul Grupului Informal „Carousel Project”.

De ce ar veni tinerii în această asociaţie? „Pentru idei, pentru schimb de experienţă, pentru a învăţa să facă bijuterii, pentru a-şi îmbunătăţi propriile tehnici, pentru a deprinde acel spirit antreprenorial pe care poate mulţi nu îl au sau îl au, dar încă nu şi-au dat seama”, mai spune acesta. Odată constituită asociaţia, tinerii vor fi promovaţi la diferite târguri de profil. „Practic, îi vom scoate în lume, pentru că mulţi realizează bijuterii pentru ei, dar nu au curajul să le expună, să le vândă. Îşi pot face singuri propria afacere din asta!”, îi încurajează Roxana Preoteasa. O fac şi reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret (DJST) Dolj, care cred că asociaţia va fi o voce distinctă în Craiova. „Noi cunoaştem foarte mulţi creatori handmade şi foarte mulţi tineri iubitori de handmade în Craiova, care cred că se vor îndrepta spre această organizaţie. Însă ea nu trebuie neapărat să aibă un număr mare de membri, ci, înainte de toate, să fie eficientă”, apreciază Diana Neamţu, consilier de tineret în cadrul DJST Dolj.

 

Diana Neamţu, consilier de tineret în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dolj: «Ca parteneri în proiect, noi îi consiliem pe tineri în ceea ce priveşte constituirea unei asociaţii a creatorilor handmade din Oltenia, dar şi lucrul în echipă, tehnicile de promovare şi de organizare de evenimente. Ne-a plăcut extraordinar de mult ideea înfiinţării asociaţiei şi am considerat, ţinând cont de experienţa pe care o avem, că numai într-un cadru legal tinerii vor putea să se promoveze, să câştige experienţă, să se dezvolte. Gruparea aceasta de creatori noi o considerăm a fi un succes. Am mai avut tentative de a-i grupa pe tinerii plasticieni, deocamdată s-au arătat reticenţi – e vorba de orgoliul artistic, care ne multe ori este păgubos. Unul dintre avantaje în cazul constituirii în asociaţii e că se pot accesa fonduri, prin Programul „Tineret în Acţiune”. Este un program care acordă fonduri tinerilor pentru iniţiativele lor, ca şi pentru schimburi de experienţă, pentru că noi, prin asociaţia lor, putem să le asigurăm participări la târguri externe, costurile privind transportul şi cazarea fiind suportate în parte prin aceste finanţări».