Se speră la completarea organigramei la „seral” şi „frecvenţă redusă”

0
294

isj-12S-a finalizat prima sesiune de admitere în învăţământul liceal, sistem „seral” şi cu „frecvenţă redusă”. În Dolj, pentru anul şcolar următor, au fost alocate 252 de locuri la „seral” şi 56 la „frecvenţă redusă” (fostul concept de „fără frecvenţă” – n.r.). Repartizarea candidaţilor a fost publică, fiind prezente doar 39 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 19 şi 40 de ani, fiind disponibile, în continuare, 269 de locuri.

Învăţământul de stat, în astfel de programe amintite, pentru clasa a IX-a, se adresează tinerilor care au finalizat studiile gimnaziale şi au împlinit vârsta de 18 ani. Nouă unităţi de învăţământ preuniversitar fac parter din programă, cu 308 locuri alocate. Au fost depuse 65 de dosare, numai 39 dintre titulari prezentându-se la repartizare. Două instituţii au reuşit să atragă un minim de 15 persoane, astfel încât să fie constituite clase de studiu.

Speranţe de toamnă

La Liceul „Matei Basarab” din Craiova s-a ajuns la limita de jos, dar asta nu înseamnă că nu se poate merge mai departe. „Este adevărat, avem prima parte de structură şi suntem convinşi că, în toamnă, după 1 septembrie, când va fi organizată altă sesiune de admitere, vom fi aproape de a ocupa locurile disponibile”, a precizat prof. Matilda Blagu, director al instituţiei amintite, unde, conform planului de lucru, sunt prevăzute 56 de locuri, la F.R., filiera teoretică.

O situaţie îmbucurătoare este la Liceul Teoretic din Amărăştii de Jos. «Avem 15 dosare aprobate, pe filiera „tehnologică”, aproape toţi doritorii fiind din zonă, îndreptându-se spre „seral”. Cred că, la începutul toamnei, putem completa organigrama», a menţionat prof. Violeta Modan, director al instituţiei de învăţământ amintite, unde nu mai sunt decât 13 poziţii disponibile.

Din păcate, sunt unităţi unde, până acum, nu a fost admis niciun candidat în clasa a IX-a – seral: Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, toate din Craiova, şi Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi. Una dintre şcoli va avea, cel puţin după spusele managerului, cursanţi. Este vorba despre CTAM „Constantin Brâncuşi”. «A fost vorba de condiţii obiective, pentru neincluderea în planul de şcolarizare. Sunt, până acum, opt cereri, la „seral”, şi la 1 septembrie, cred că vom completa planul de şcolarizare», a spus prof.  Laurenţiu Puicin, directorul de la „Brâncuşi”.