Trei ani de închisoare pentru tânărul care a jefuit victima unui accident rutier, în cartierul “1 Mai”

0
122

Isam Mihalache, tânărul filmat în timp ce fura din bagajele victimei unui accident rutier petrecut la începutul lunii aprilie a.c., în cartierul craiovean „1 Mai”, a fost condamnat, în cursul zilei de luni, la 3 ani de închisoare cu executare, pentru furt calificat. Sentinţa pronunţată de magistraţii Judecătoriei Craiova poate fi atacată cu recurs, atât de procurori, cât şi de inculpat. 

Reamintim că, pe 19 aprilie a.c., a apărut pe Internet un filmuleţ care a generat o mulţime de dezbateri, în care se vedeau două persoane ce scotoceau în bagajele victimei unui accident rutier. Scena respectivă se petrecuse, de fapt, pe 6 aprilie a.c. şi fusese surprinsă şi filmată cu telefonul mobil de un şofer care circula pe bulevardul “1 Mai” din Craiova: o femeie a fost lovită, pe trecerea de pietoni, de o maşină, bagajele i-au sărit victimei din mână în momentul impactului, iar în timp ce aceasta zăcea pe jos, în aşteptarea ambulanţei, doi romi, un bărbat şi o femeie, adună plasele de pe jos şi le pun pe scuar. În timp ce şoferul şi alţi martori se strâng în jurul victimei, bărbatul începe să îi caute în bagaje. Ia ceva dintr-una din plase şi pune în buzunar, apoi stă de vorbă cu femeia care îl însoţeşte. Cea din urmă ia şi ea la verificat bagajele, scoate ceva şi îndeasă în sân, apoi pleacă după bărbat.

Victima accidentul respectiv, craioveanca Luminiţa Cojocaru, în vârstă de 49 de ani, nu a depus plângere cu privire la furt, iar şoferul vinovat de accident fusese sancţionat conform legislaţiei în vigoare, astfel că poliţiştii de la IPJ Dolj au aflat despre furt de la televiziunile care au difuzat imaginile respective. Pe 20 aprilie a.c., oamenii legii i-au identificat pe “protagoniştii” filmuleţului, stabilind că este vorba despre Elena Iamandiţă, de 34 de ani, din Craiova, şi Isam Mihalache, de 19 ani, din municipiul Drobeta-Turnu Severin. Cei doi au fost ridicaţi şi duşi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Tânărul de 19 ani a fost reţinut pentru 24 de ore, ulterior fiind prezentat instanţei, care i-a emis mandat de arestare preventivă, în timp ce faţă de femeie cercetările au continuat fără dispunerea vreunei măsuri preventive, întrucât existau suspiciuni că nu ar avea discernământ. Procurorii au consemnat în rechizitoriu că, „profitând de neputinţa victimei accidentului de a se apăra, cele două persoane au sustras din geanta acesteia bunuri şi documente personale. Mai exact, femeia şi bărbatul au văzut cum victima a fost lovită de maşină, s-au apropiat de locul accidentului şi au luat geanta şi sacoşa victimei pe care le-au pus pe scuar. După aceea femeia a făcut paravan în faţa tânărului de 19 ani, care a umblat în bagajele victimei. Pentru că fapta a fost comisă în loc public, în sarcina tânărului s-a reţinut comiterea infracţiunii de furt calificat. Cu privire la femeia implicată în comiterea faptei s-a dispus disjungerea cauzei şi constituirea unui alt dosar, întrucât cercetarea acesteia nu a fost finalizată”, după cum ne-a explicat procurorul Nicolae Uncheşelu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, la momentul trimiterii în judecată a tânărului. Este foarte posibil ca Elena Iamandiţă să scape de orice acuzaţie, pentru că nu are discernământ, după cum reiese din unele documente pe care le-a prezentat anchetatorilor.

Procesul pe fond s-a finalizat luni, 2 iulie a.c., când judecătorii au pronunţat soluţia în dosar şi l-au condamnat pe Isam Mihalache la 3 ani de închisoare cu executare. Atât el, cât şi procurorii pot face recurs împotriva acestei decizii.