Rutieriştii Bălaşa şi Nedelcu, condamnaţi definitiv – Începe “curăţenia” la garajul IPJ Dolj

0
144

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, luni, recursurile formulate de Ştefăniţă Cristian Nedelcu şi Cosmin Viorel Bălaşa, agenţi de poliţie din cadrul Biroului Rutier Craiova, împotriva hotărârii Tribunalului Dolj, prin care au fost condamnaţi, în anul 2010, la un an şi şase luni, respectiv un an de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Hotărârea ÎCCJ este definitivă, astfel că cei doi poliţişti, care de la prinderea în flagrant au fost trecuţi la garajul IPJ Dolj, trebuie să plece din Poliţie. Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că, în momentul în care vor primi documentele oficiale din care să rezulte că au fost condamnaţi definitiv, cei doi vor fi daţi afară.

La garajul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, unde au fost relocaţi toţi poliţiştii „cu probleme”, mai exact cei care sunt puşi la dispoziţie deoarece sunt judecaţi pentru diverse fapte penale şi nu au plecat de bunăvoie, începe curăţenia. Doi dintre poliţiştii de aici, rutieriştii Ştefăniţă Cristian Nedelcu şi Cosmin Viorel Bălaşa, vor pleca. Asta pentru că luni, 2 iulie a.c., au pierdut şi ultima şansă de a fi achitaţi. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie le-a respins recursurile, astfel că rămân cu condamnările primite la Tribunalul Dolj, menţinute şi de Curtea de Apel Craiova. Mai exact, prin sentinţa penală nr. 228 din 26 mai 2010, pronunţată de Tribunalul Dolj, Ştefăniţă Cristian Nedelcu a primit un an şi şase luni de închisoare, iar Cosmin Viorel Bălaşa – un an de închisoare, pentru luare de mită, în ambele cazuri instanţa dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În aceste condiţii, potrivit Statutului Poliţistului, cei doi vor fi daţi afară. Reprezentanţii IPJ Dolj spun că cei doi agenţi vor părăsi Poliţia, însă după ce li se va comunica oficial sentinţa definitivă. „Până în acest moment nu am primit documente oficiale din care să rezulte că cei doi agenţi de poliţie au fost condamnaţi definitiv. În momentul în care vor ajunge la IPJ Dolj, imediat vor fi demarate procedurile legale de destituire a acestora”, ne-a declarat comisar-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

Au picat mai multe teste de integritate

  Cei doi agenţi de la Rutieră au ajuns în faţa instanţei după ce au picat testele de integritate efectuate de ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, în anul 2009. De fapt, cel suspectat că ar lua şpagă de la şoferi, motiv pentru care a şi fost demarată ancheta în acest caz, era Nedelcu. Primul test de integritate la care a fost supus agentul de la Rutieră s-a desfăşurat pe 5 martie 2009, când acesta a primit o şpagă de 200 de lei de la un ofiţer sub acoperire ca să nu-l sancţioneze pentru că a trecut cu maşina pe roşu. Ulterior, pe 7 aprilie 2009, agentul Ştefăniţă Cristian Nedelcu, care acţiona în zona “Ciupercă”, a tras pe dreapta alt investigator sub acoperire, care i-a dat 300 de lei pentru a nu-i suspenda permisul. Trei zile mai târziu, pe 10 aprilie 2009, ofiţerii anticorupţie, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, au organizat flagrantul. Un investigator sub acoperire, la volanul unui Jaguar şi cu 300 de lei marcaţi criminalistic, a pornit în viteză pe DE 70, în zona CET Craiova, unde agentul Nedelcu supraveghea traficul. Bineînţeles că investigatorul a fost tras pe dreapta, iar agentul Bălaşa, colegul de echipaj al lui Nedelcu, i-a spus că circula cu viteză peste limita legală şi i-a cerut actele. Şoferul i-a rugat pe poliţişti să nu-l sancţioneze şi a pus bancnotele marcate în certificatul de înmatriculare al maşinii, pe care i l-a înmânat lui Nedelcu. Acesta i l-a pasat lui Bălaşa, care a scos banii şi i-a pus în buzunarul portierei. Cei 300 de lei au fost găsiţi de poliţiştii anticorupţie în torpedoul maşinii, ambii poliţişti fiind ulterior trimişi în judecată pentru luare de mită.