Coronavirus: Hidroxiclorochina, ineficientă în prevenţia COVID-19 (studiu clinic)

0
550

Administrarea de Hidroxiclorochină la puţin timp după ce o persoană a fost expusă la COVID-19 nu permite, a priori, prevenirea infectării acesteia, au anunţat miercuri cercetătorii de la Universitatea Minnesota, la încheierea unui studiu clinic.

Medicamentul a fost lăudat de preşedintele Donald Trump, care a anunţat că îl utilizează ca mijloc de prevenţie împotriva noului coronavirus. Dar, un nou studiu, realizat pe un grup de 821 de persoane din Statele Unite şi Canada, a arătat că Hidroxiclorochina nu este cu mult mai eficientă decât un placebo din acest punct de vedere.

Utilizată de mulţi ani contra malariei, Hidroxiclorochina, a cărei eficacitate împotriva COVID-19 nu a fost niciodată demonstrată riguros, stârneşte multe pasiuni.

Cercetătorii dintr-o echipă coordonată de Universitatea Minnesota au selecţionat adulţi care au intrat în contact cu o persoană testată pozitiv cu noul coronavirus timp de peste 10 minute şi s-au aflat la o distanţă mai mică de doi metri faţă de aceasta.

Cei mai mulţi dintre ei erau consideraţi “cu risc” de a fi contaminaţi, pentru că nu purtau măşti sau vizieră de protecţie în momentul în care au interacţionat cu o persoană infectată.

Cu toţii au primit fie Hidroxiclorochină, fie un placebo, în primele patru zile care au urmat după contactul cu o persoană infectată. Apoi, cercetătorii au analizat prin teste de laborator şi prin studierea simptomelor câţi dintre ei au contractat COVID-19 în următoarele două săptămâni.

“Acest studiu randomizat nu a arătat un beneficiu semnificativ al Hidroxiclorochinei ca tratament profilactic după o expunere la COVID-19”, au concluzionat autorii cercetării. 49 dintre cei 414 pacienţi (12%) care au primit medicamentul au contractat boala, comparativ cu 58 dintre cei 407 de pacienţi (14%) care au primit un placebo, diferenţa nefiind considerată semnificativă din punct de vedere statistic.

Efectele secundare au fost mai frecvente în grupul cu Hidroxiclorochină decât în grupul cu placebo, dar în ambele cazuri ele nu au fost indezirabile.

Rezultatele studiului erau aşteptate cu mare nerăbdare, întrucât este vorba despre un studiu controlat randomizat, un experiment considerat ca o referinţă pentru studierea rezultatelor clinice. Cu toate acestea, “studiul a fost prea redus pentru a furniza o dovadă irefutabilă”, a prevenit Martin Landray, profesor de medicină şi epidemiologie la Universitatea Oxford, care nu a participat însă la această cercetare.

Mai multe studii vor fi necesare pentru a se afla cu certitudine dacă Hidroxiclorochina poate sau nu avea un efect pozitiv moderat, a adăugat acelaşi expert.