IT Six Global Services, 10 ani de activitate

0
508

IT Six Global Services, o companie din Craiova, 100% românească, cu afaceri anuale de circa 5 mil. Euro, care exportă servicii software în 14 ţări a sărbătorit ieri, 10 ani de activitate. În 2005, fondatorul şi preşedintele companiei Vali Iancu, un om de afaceri de succes, un român inimos plecat în SUA, a deschis în Bănie această firmă alături de zece tineri informaticieni, cei mai buni din cei buni, toţi absolvenţi ai Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, denumiţi de fondatorul companiei „MIG-uri 25”. O parte din aceşti angajaţi sunt şi astăzi în firmă, iar compania a prosperat, atât ca cifră de afaceri şi profit, cât şi ca număr de angajaţi. În 2015, IT Six Global are 140 de angajaţi, toţi selectaţi pe criterii extrem de stricte impuse de clienţii pretenţioşi din Occident. Sectorul „Informaţii şi comunicaţii“ a avut anul trecut o pondere de 6% la formarea PIB, dublă faţă de 2011.

La evenimentul de ieri, care a marcat sărbătorirea a 10 ani de succes pe piaţa internaţională de software, au luat parte echipa IT Six, fondatorul firmei, parteneri de afaceri, personalităţi din mediul academic din Craiova şi reprezentanţii mass-media.  „Noi suntem extrem de încântaţi să avem astăzi (n.r. – ieri) această oportunitate de a vă prezenta raportul de activitate pe 10 ani, La fel ca şcolarii aceia, care au note bune şi la final de an, se duc să prezinte părinţilor carnetul de note. Firma IT Six apare într-o formă conceptuală cu mulţi ani în urmă, acum vreo 30 de ani. Prin 1980 în SUA au emigrat specialişti în IT din ţările foste comuniste, cum ar fi Polonia, Bulgaria, România plus foarte mulţi specialişti din India, care de altfel s-au şi remarcat prin mai multe calităţi. India are o populaţie numeroasă, cu un IQ ridicat iar numărul oamenilor bine pregătiţi care au plecat de acolo a fost mult mai mare decât al altora din alte colţuri ale lumii. Un alt avantaj pe care l-au avut în acea perioadă indienii, este şi că majoritatea vorbeau englezeşte, fiind sub ocupaţie colonială britanică. Eu i-am cunoscut personal, am lucrat cu ei, în firma mea din SUA. Iubesc munca, sunt foarte serioşi, orientaţi către familie şi au promovat pe poziţii de directori, persoane de conducere, fiind în măsură să controleze bugete şi să ia decizii. În orice economie există presiune pe reducerea de costuri, mai ales în IT şi indienii au fost primii care au observat că pot să reducă aceste costuri. Exista o discrepanţă mare în a conduce business-uri în aceste ţări dezvoltate, Europa de Vest,SUA, Australia şi restul ţărilor. Aşa au apărut primele proiecte de outsourcing ( n.r. – proiecte externalizate), care la început au avut o rată de succes mică, datorită logisticii, nu exista internet,totul se făcea prin telefon. Aveai o şedinţă în SUA, luai o decizie, până să ajungă la programatori era cale lungă. Apariţia internetului a revoluţionat partea de logistică, vorbim de practic de comunicaţii rapide în timp real, videoconferinţe, mesaje imediate, etc. Deci ăstea au fost începuturile…”, a prezentat fondatorul companiei Vali Iancu.

De la 10 programatori la 140

Preşedintele IT Six a povestit cum a pus bazele afacerii în Craiova. Începuturile sunt legate strict de discuţiile cu studenţii, ei fiind cei care l-au convins pe Vali Iancu că există potenţial uman de bună calitate, că poate începe un business de succes. „La  o primă discuţie pe care am avut-o, îmi aduc aminte că a fost şi actualul nostru director tehnic, domnul Şerban Ionescu. Scopul a fost ca într-un mod foarte serios, foarte direct să-mi fac o părere despre potenţialul lingvistic, fiindcă ştiam că toţi clienţii noştri o să fie din afară şi de cunoştinţele de informatică, pe care le aveau studenţii la vremea respectivă. Am reuşit într-un fel să sparg gheaţa, iar după o oră de discuţii am ajuns la concluzia că există potenţial şi sub aspectul lingvistic dar şi sub aspectul tehnic şi m-am hotărât să investesc în Craiova. În 2005 am înfiinţat această firmă, iar denumirea se referă la faptul că, datorită experienţei noastre în domeniul informaticii, noi am împărţit tot ce are legătură cu informatica, mă refer la servicii de informatică,  în şase grupe. Şi de aici vine denumirea. Este o firmă de IT care furnizează servicii pentru şase grupe de informatică. Am angajat primii zece programatori, toţi sub 25 de ani, toţi fără experienţă şi eu le-au zis atunci MIG-25, pentru că MIG-ul era cel mai tare avion la noi în România. Dacă îmi aduc bine aminte am angajat şi patru salariaţi ca personal administrativ, unul fiind o doamnă profesoară de engleză cu normă întreagă, pe care o avem şi acum. Firma a fost de la început o firmă românească. Deci noi am fost o firmă complet românească şi complet transparentă. La început am folosit şi firma din America ca să fac să crească această firmă, dar acum am rămas doar cu firma din Craiova…”, a mai spus Vali Iancu, fondatorul lui IT Six Global Services.

Cei mai buni la nivel regional

În 2011, adică la fix 6 ani după deschiderea companiei, numărul angajaţilor a ajuns la 100, iar în 2013 ocupa un onorant loc 50 din 100 firme de software de top din România. „MIG-urile au crescut, au devenit după 6 ani Boeing-uri 787, au întemeiat familii, au copiii. În 2013 ne-am trezit şi cu diplomă de la Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Dolj, ocupând un merituos loc I, pentru activitate din 2012, fiind vorba de toate firmele de software din regiunea Oltenia. Şi anul acesta vom fi tot pe locul I. La sfârşitul lui 2012 cineva mi-a trimis o listă cu primele 100 firme de companii de IT din ţară. Aici vorbim la nivel naţional şi ne-a, aflat pe locul 57, iar după un an, în 2013, am urcat şapte locuri. Dar această listă conţine toate multinaţionale, adică produc şi hardware, vând calculatoare, etc. Nu există nicio firmă românească în primele douăzeci, e vorba de Intel, Microsoft etc., adică, nu poţi să concurezi aceste companii la cifra de afaceri. Dar pentru o firmă care a plecat de la zero, această poziţionare cu toate multinaţionalele la un loc este  un succes….”, a mai spus preşedintele companiei care a discutat şi despre modul de a face marketing şi cât de important este acest aspect pentru dezvoltarea unei companii. Sorin Găvănescu, directorul general al companiei a realizat slide-urile de prezentare a firmei, fiind una calitativă, adresându-se oamenilor de afaceri, diplomaţilor, presei străine, etc.

„Standardele pe care noi le aplicăm la recrutare sunt impuse de piaţa externă”

Fondatorul IT Six a vorbit şi de modul în care sunt recrutaţi studenţii şi că este mult mai uşor să aduci contracte din afară, decât să pregăteşti şi să găseşti resursă umană. „Este mult mai uşor să găsim contracte decât resursă umană. Şi asta pentru că noi suntem pretenţioşi, criteriile din afară ne obligă la o selecţie exigentă. Noi suntem exportatori de servicii, toţi clienţii noştri sunt din afară. Vorbim de SUA, Canada, Australia, Suedia, Elveţia, Germania şi aceşti clienţi sunt firme renumite, bănci, cu experienţă de business şi experienţă tehnică şi care nu s-au de vorbă decât cu oameni de nivelul lor. Standardele pe care noi le aplicăm la recrutare sunt impuse de piaţa externă. Noi ne putem schimba pe noi, dar cerinţele pieţei externe nu pot fi schimbate. Toţi angajaţii de la IT Six sunt români. Standardele sunt la cel mai înalt nivel mondial. Într-un an din 1000 de diplome, recrutăm 20 – 30 de absolvenţi, pe care îi pregătim în cadrul Academiei noastre, iar la final  sunt  salariaţi zece. Vă daţi seama vorbim de crema informaticienilor. E vorba de 1%. Ce ar putea să fie decât crema absolvenţilor…”, a spus Vali Iancu, preşedintele firmei de IT. În acest context, putem să concluzionăm că investiţiile în educaţie – care să aducă România în situaţia de a avea mai mulţi profesori cu pregătire informatică, mai multe ore de informatică în şcoli şi licee şi predarea limbii engleze în mod obligatoriu în toate şcolile – sunt principalele măsuri care ar trebui luate pentru a creşte numărul de specialişti în IT şi implicit contribuţia acestui sector la dezvoltarea economiei. România trebuie să urmărească atât creşterea numărului de informaticieni, cât şi valoarea pe care o obţine de pe urma fiecărui programator.