Un doljean de 33 de ani a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, după ce a trecut cu maşina pe care o conducea, fără să aibă permis, peste piciorul unui agent al Serviciului Rutier Dolj care îi făcea semnal regulamentar de oprire. Mai mult, fără să-i pese de starea celui lovit, a dispărut de la locul faptei, a ascuns maşina în curtea unor prieteni şi a aruncat plăcuţele cu numărul de înmatriculare. Poliţistul a stat o lună cu piciorul în ghips. Autorul, care a mai fost condamnat pentru infracţiuni la regimul circulaţiei, a ajuns să fie cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj după ce în sarcina lui s-a reţinut infracţiunea de ultraj cu latura obiectivă a tentativei de omor, întrucât fapta a fost comisă împotriva unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu.
Vineri, 29 mai a.c., la Tribunalul Dolj s-a înregistrat dosarul în care Costel Viorel Petcu, de 33 de ani, din comuna Leu, a fost trimis în judecată pentru ultraj raportat la tentativă de omor şi conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de către o persoană fără permis. Potrivit rechizitoriului întocmit la finalizarea cercetărilor de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, totul s-a petrecut pe 5 aprilie a.c., în jurul orei 15.00, pe DN 6, în comuna Leu.
Agentul-şef principal Papuc Marin (51 de ani), din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere din I.P.J. Dolj, împreună cu agentul-şef principal Ungureanu Dumitru, din cadrul aceluiaşi serviciu, au fost trimişi să efectueze activităţi specifice de combatere a excesului de viteză pe DN6 şi DJ664, cu autospeciala de serviciu dotată cu aparatură radar. Cei doi poliţişti de la Rutieră au parcat Loganul pe raza comunei Leu, în apropierea Primăriei, la intersecţia cu strada „Mărgăritarului”, şi a pus în funcţiune aparatura radar pentru a verifica viteza de deplasare a autovehiculelor care circulau pe direcţia Castranova –Leu.
N-a oprit după ce a lovit poliţistul
În jurul orei 15.30, în condiţiile în care nu deţinea permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule, inculpatul Costel Viorel Petcu (33 de ani), la volanul unui Audi cu numărul de înmatriculare DJ-10-FTP, a ajuns pe raza comunei Leu, la o distanţă de aproximativ 200 m de echipajul de poliţie. Aparatul radar montat pe autospeciala de poliţie a emis semnal sonor, indicând faptul că se apropie un autovehicul cu viteză superioară celei permise pentru sectorul de drum respectiv. În acelaşi timp, Petcu Costel Viorel a observat şi el echipajul de poliţie şi a redus viteza de deplasare, până la oprire, încercând să efectueze o manevră stânga pentru a întoarce, însă a abandonat ideea întrucât şi-a dat seama că lăţimea drumului nu îi permitea să facă manevra de întoarcere dintr-o singură mişcare, astfel încât a repus autoturismul pe banda iniţială şi şi-a continuat deplasarea, accelerând, aşa cum s-a observat din înregistrarea aparatului radar. În aceste condiţii, agentul Marin Papuc a coborât de la volanul autoturismului de servici şi s-a deplasat spre axul drumului, cu faţa către autovehiculul ce se apropia, căruia i-a făcut semnal regulamentar de oprire, ridicând braţul stâng în sus, apoi punându-l orizontal.
„Deşi a observat semnalul de oprire făcut de persoana vătămată, inculpatul Petcu Costel Viorel şi-a continuat deplasarea, semnalizând dreapta ca şi cum ar intenţiona să dea curs solicitării funcţionarului public, însă nu a oprit, lovindu-l pe acesta la nivelul genunchiului drept apoi continuându-şi deplasarea în viteză. În urma impactului cu autoturismul, persoana vătămată, Papuc Marin, a suferit leziuni la genunchiul drept, care au necesitat imobilizarea în aparat gipsat circular femuro-gambar”, după cum se arată în rechizitoriul Parchetului.
A ascuns maşina la un prieten, în comuna Teasc
Deşi atât şoferul, cât şi femeia care îl însoţea au recunoscut ulterior că au văzut cum poliţistul s-a prăbuşit pe asfalt după lovitură, Petcu nu a oprit să vadă în ce stare este aceasta. După ce a părăsit locul faptei, inculpatul a condus autoturismul până în comuna Teasc, la locuinţa unui prieten, în curtea căruia a parcat maşina, însă a luat plăcuţele cu numărul de înmatriculare şi le-a ascuns în interiorul autoturismului marca Skoda al prietenei sale, cu care şi-a continuat deplasarea până în Craiova. O ambulanţă chemată la faţa locului l-a transportat pe poliţistul rănit la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, iar colegii săi au demarat cercetările, reuşind, în noaptea de 5 spre 6 aprilie să pună mâna pe autorul faptei şi să găsească maşina, stabilind că nu are permis de conducere şi a mai fost condamnat anterior pentru infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Petcu a fost reţinut pe 24 de ore, iar pe 6 aprilie a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă, propunere admisă de instanţă care i-a emis inculpatului mandat pe 30 de zile.
Prin ordonanţa din 20 aprilie a.c., Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova şi-a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, apreciind că fapta inculpatului Petcu Costel Viorel de a lovi cu autoturismul pe persoana vătămată, ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor. Astfel, cauza a fost preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, procurorii reţinând că “acţiunea inculpatului Petcu Costel Viorel de a lovi cu autoturismul pe partea vătămată întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor. În speţă, fapta de tentativă de omor îmbracă forma agravantă a tentativei de omor calificat, dacă a acesta a fost comisă pentru a săvârşi sau ascunde săvârşirea unei alte infracţiuni (conducerea fără permis). În cazul de faţă, fapta de tentativă de omor intră în conţinutul laturii obiective a infracţiunii de ultraj, întrucât a fost comisă împotriva unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiunilor de serviciu”, după cum se mai arată în rechizitoriu. Inculpatul se află acum după gratii, pe 29 mai când s-a înregistrat dosarul la Tribunalul Dolj fiind prelungită faţă de el măsura arestării preventive.
***
Din Raportul de expertiză medico-legală emis de Institutul de Medicină Legală (IML) Craiova rezultă că persoana vătămată, Papuc Marin, în vârstă de 51 ani, prezintă leziuni de violenţă care pot data din 05.04.2015, au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure, posibil în condiţiile lovirii cu un autoturism şi necesită 30-35 de zile de îngrijiri medicale de la data producerii, dacă nu survin complicaţii.