Alte 10 milioane de euro absorbiţi de Consiliul Judeţean Dolj / Centru Internaţional „Constantin Brâncuși”, un argument solid în promovarea regiunii

1
843

Conducerea Consiliului Judeţean Dolj a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată împreună cu Agenţia de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, că două noi contracte cu finanţare europeană  urmează să se semneze în perioada imediat următoare. Este vorba de proiectul «Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi” – Centru Turistic Interactiv» şi Centrul sportiv şi de agrement”. Prima investiţie se ridică la aproximativ 7 milioane de euro şi va fi în mod cert o lucrare de excepţie. Asta și pentru că va fi realizată după un proiect unic, conceput de unul dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi din lume, Dorin Ştefan, al cărui CV este impresionant. Talentul său şi unicitatea proiectelor pe care își pune amprenta dau un farmec aparte impozantelor construcţii: piramida de la Muzeul Luvru din Paris, proiecte din alte metropole și chiar din SUA stau mărturie a contribuțiilor lui Dorin Ştefan în arhitectură. Cel de-al doilea proiect va aduce în Dolj în jur de 3 milioane de euro.

Proiectele vor fi cofinanţate din fonduri aferente exerciţiului financiar 2007-2013 al UE, lucrările având termen limită de finalizare anul 2015, iar cota de contribuţie a CJ Dolj va fi de 50 la sută din valoarea investiţiei. „Suntem astăzi (n.r ieri) împreună într-un moment special. Aşa cum aţi remarcat în ultimul timp încercăm să vorbim mai puţin şi să facem mai mult. Este vorba de două proiecte ale Consiliului Judeţean Dolj, două proiecte absolut speciale, din care unul din ele, reprezintă o premieră absolută, nu l-a mai făcut nimeni în ţara asta, vorbim despre proiectul  Centru International Constantin Brancusi – Centru Turistic Interactiv”. Deci, într-un moment în care se  trage chiar şi un semnal că nu s-a construit nimic pentru cel mai cunoscut român în lume, proiectul nostru de suflet – Centrul Cultural Constantin Brâncuşi – a primit aprobare şi acum intră pe precedura firească a lucrăririlor realizate pe fonduri europene, un obiectiv pe care cred că municipiul Craiova îl merită, fiind oraşul în care Brâncuşi spunea că s-a născut a doua oară. Celălalt, centrul turistic de agrement şi sport cred că vine exact la momentul potrivit, acum când echipa noastră a promovat în prima divizie şi va avea nevoie de o bază de pregătire la cele mai înalte standarde. Va fi o bază cu două terenuri de fotbal, unul înierbat şi unul cu gazon artificial şi cu facilităţi pentru practicarea mai multor sporturi”, a declarat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Pe DMI 5.2 : 27 de proiecte, în valoare de 60,83 mil euro

Marilena Bogheanu, directorul executiv al ADR SA Oltenia a precizat ieri că s-au făcut urmare a numeroaselor demersuri în vederea atragerii de fonduri pentru valorificarea potenţialului turistic al Olteniei, astfel că într-un final, Autoritatea de Management pentru POR din cadrul MDRAP a aprobat contractarea a patru proiecte depuse în cadrul DMI 5.2 . „Încă din anul 2011, după analiza situaţiei implementării POR la nivel regional, am susţinut, în cadrul Comitetului de Monitorizare al POR, relansarea la nivelul regiunii a acestui domeniu de intervenţie. Licitaţia de proiecte a fost lansată în 23 octombrie 2012, depunându-se un număr considerabil de proiecte, fapt ce a atestat interesul potenţialilor beneficiari pentru dezvoltarea turismului în regiunea SV Oltenia”, a subliniat Marilena Bogheanu. Astfel, faţă de  32,36 mil Euro alocate iniţial la nivel regional pe DMI 5.2, suma alocată a devenit 46,54 mil. Euro. Până în prezent, pe acest DMI au fost contractate 27 de proiecte, în valoare de 60,83 mil euro. „Deoarece au fost reziliate trei contracte şi s-au facut unele economii, ADR SV Oltenia a sustinut necesitatea contractarii proiectelor aflate în rezervă. Autoritatea de Management pentru POR a aprobat, prin memorandumurile interne nr. 10533/16.05.2014 şi 11349/22.05.2014, propunerile formulate de ADR SV, şi ne-a comunicat, prin adresa nr. 36834/30.05.2014, că pot fi demarate procedurile de contractare pentru patru proiecte. Din care două aparţin Consiliului Judeţean Dolj”, a precizat Marilean Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

Fonduri europene pentru obiective foarte importante

Directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest a subliniat totodată faptul că proiectele Consiliului Judeţean Dolj constituie un argument solid în promovarea regiunii prin intermediul unui circuit turistic complex. „Consiliul Judeţean Dolj a accesat deja, prin POR, fonduri europene pentru obiective foarte importante. După cum ştiţi, două dintre ele sunt Muzeul Olteniei şi Muzeul de Artă, Palatul «Jean Mihail», unde lucrările sunt aproape integral realizate şi în mare parte decontate. S-a vorbit despre figura emblematică a Olteniei, despre Constantin Brâncuşi, care nu a fost pus atât de bine în evidenţă. Poate că nu toată lumea ştie, în România, că el a fost oltean şi cu atât mai puţin se cunoaşte acest fapt în străinătate. Cu ocazia semnării contractului pentru «Centrul Internaţional Constantin Brâncuşi», cu siguranţă că veţi reuşi să expuneţi mai bine lucrările sale de artă.

„Cele două proiecte reprezintă rezultatul unui intens efort de echipă”

Vicepreşedintele CJ Dolj Cristinel Iovan a apreciat că reuşita obţinerii de  finanţare din fonduri nerambursabile pentru cele două proiecte ale consiliului judeţean reprezintă rezultatul a unui intens efort de echipă. „Este o zi deosebită, care reprezintă un sfârşit de drum, dar, în acelaşi timp, şi un început. A durat trei ani pentru a ajunge la acest moment. S-a muncit foarte mult ca să reuşim finanţarea acestor proiecte în valoare totală de 11 milioane de euro, sumă în care este inclusă şi contribuţia CJ Dolj. Oricât de dificil a fost, niciodată nu am abandonat această luptă de a aduce fonduri europene în judeţul nostru. Sperăm ca, până la sfârşitul acestei luni, să semnăm cele două contracte de finanţare prin care vor fi atrase în Dolj alte câteva milioane de euro, graţie eforturilor consiliului judeţean, căruia i s-au alăturat ADR S-V Oltenia şi doamna Marilena Bogheanu”, a afirmat Cristinel Iovan, vicepreşedinte al CJ Dolj.

Un edificiu care nu are corespondent în România

La rândul său, directorul Direcţiei de Afaceri Europene din cadrul CJ Dolj, Ileana Măjină, a declarat că în materie de arhitectură se va construi un edificiu care nu are corespondent în România. „În ceea ce priveşte «Centrul Brâncuşi», vreau să subliniez că atât domnul preşedinte Ion Prioteasa, cât şi domnul vicepreşedinte Cristinel Iovan au avut mult curaj şi pot să afirm că au fost nişte vizionari. Spun acest lucru pentru că, pe lângă faptul că se realizează ceva unicat pentru Constantin Brâncuşi, în materie de arhitectură se va construi un edificiu care nu are corespondent în România. Persoana care a dat dovadă de optimism şi ne-a spus în toată această perioadă, de la depunerea proiectelor şi până în acest moment, că vom primi finanţarea acestor două investiţii a fost doamna Marilena Bogheanu.

Centru Internaţional Constantin Brâncuşi:

Prin implementarea acestui contract se propune crearea unui pavilion subteran multifuncţional, cu spaţii interactive destinate turiştilor, ce va include şi funcţia de informare pentru patrimoniul Brâncuşi existent. Pavilionul ce urmează a fi construit din sticlă va ocupa zona de sud a terenului din Calea Unirii din Craiova, unde există clădirea Muzeului de Artă din Craiova – Palatul Jean Mihail – clasată ca monument istoric de categorie A, datând de la 1900-1907 şi construită după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Suma solicitată peste 3,7 milioane de euro.

Centru turistic pentru agrement şi sport :

Proiectul constă în crearea unui centru turistic pentru agrement şi sport în localitatea Cârcea care va cuprinde un teren de fotbal cu gazon natural, un teren multifuncţional fotbal/ handbal/ volei,  două terenuri de baschet/ tenis, o  pistă de alergat, două piste de bowling, perete pentru alpinism. Va fi realizat de asemenea, un corp de clădire în care vor fi amplasate: masa de billiard, masa de masaj, sala de fitness, sala de forţă, sala conferinţe, sauna, mese pentru tenis de masa, două vestiare, magazin pentru echipamente. Suma solicitată: 1,7 milioane de euro

1 COMENTARIU

  1. Felicitari pentru cele doua noi investitii,dar acea baza sportiva nu putea fi construita la stadionul “TINERETULUI” ?!Este mare pacat ca un asemenea obiectiv dedicat sportului se degradeaza pe zi ce trece !Sau poate exista un proiect si noi nu-l stim !Astept un demers jurnalistic in ceea ce priveste acest atat de indragit stadion al celor cu parul alb…

Comments are closed.