Actorii Teatrului „Colibri” joacă la București, în aer liber

0
788

Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” este invitat să participe, cu spectacolul „Sarea în bucate”, după basmul lui Petre Ispirescu, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Vară „Teatru, stradă și copil” de la București, organizat de Teatrul de Animație „Țăndărică”. Evenimentul – un maraton al spectacolelor pentru cei mici şi pentru cei mari – se desfășoară între 30 mai și 6 iunie și reunește trupe atât din țară (București, Ploiești, Craiova, Pitești), cât și din străinătate (Spania). Reprezentația actorilor craioveni are loc astăzi, ora 10.00, în Parcul „Al. I. Cuza” (fost IOR).

Festivalul „Teatru, Stradă şi Copil” este organizat de Teatrul „Ţăndărică”, cu sprijinul Primăriei municipiului Bucureşti, sub egida UNIMA (Organizația Mondială a Marionetiștilor) România şi ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret) România şi face parte din proiectul „Stagiunea de Vară”, aflat sub motto-ul „Fă ceva diferit! Ia un copil şi du-l azi la teatru!”. Realizată în parteneriat cu Teatrul „Ion Creangă”, „Stagiunea de Vară”  se va desfăşura până pe 14 septembrie.

Potrivit organizatorilor, proiectul se doreşte a fi o celebrare a tuturor artelor care înfrumuseţează copilăria, o manifestare cu caracter social, scopul fiind de „a duce teatrul în mijlocul copiilor care nu au acces direct la lumea minunată a basmelor şi de a le facilita întâlnirea cu diverse activităţi creative, reuşind să devină un puternic promotor al educației prin artă, atât în București cât și în alte oraşe din țară”.

Aşadar, la Teatrul Itinerant „Ţăndărică” din Parcul „Al .I. Cuza”, la Sala Lahovari, la Sala Studio şi la Teatrul de vară – „Ţăndărică” (etaj 5) sunt prezentate spectacole de teatru atât din ţară (Bucureşti, Ploieşti, Craiova, Piteşti), cât şi din străinătate (Spania), workshop-uri de clovnerie și păpuși, dar nu numai, susţinute de Toni Zafra şi Mihai Gruia Sandu, proiecţii video. Noutatea acestei ediţii a festivalului o constituie secţiunea „Nocturne teatrale: Proiecţii video din colecţia Ţăndărică”, ce are loc în perioada 1-5 iunie, de la ora 21.00.

Proiectului i s-au alăturat Teatrul „Ion Creangă” din Bucureşti, Teatrul de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia,Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Teatrul „Bacovia” din Bacău, Teatrul „Arlechino” din Braşov, Teatrul „George Ciprian” din Buzău, Teatrul „Proiect” Câmpina, Teatrul de Păpuşi „Puck” din Cluj-Napoca, Teatrul „Căluţul de mare” din Constanţa, Teatrul de păpuşi „Gulliver” din Galaţi, Teatrul „Arcadia” din Oradea, Teatrul „Așchiuţă” din Piteşti, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti, Teatrul „Merlin” din Timişoara, Teatrul „Ariel” din Tg. Mureş, Filarmonica Națională din Chişinău și Compania de Marionete „Toni Zafra” din Barcelona (Spania)

Și, desigur, Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, al cărui spectacol „Sarea în bucate” poate fi văzut chiar astăzi de dimineață. Reprezentația, după Petre Ispirescu, cu scenariul și regia semnate de Valentin Dobrescu (de la Teatrul „Vasilache” din Botoșani), scenografia Mihai Pastramagiu (de la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani), pe muzica lui Alin Macovei-Moraru, îi are în distribuție pe actorii Ionica Dobrescu, Oana Stancu, Adriana Ioncu, Iulia Cârstea, Cosmin Dolea, Mugur Prisăcaru și Daniel Mirea.

 

În week-end, Teatrul „Colibri” a programat două spectacole la sediu. Sâmbătă, 7 iunie, de la ora 18.00, copiii vor vedea „Frumoasa și Bestia” scenariul și regia Valentin Dobrescu, scenografia Eustațiu Gregorian, pe muzica lui Alin Macovei-Moraru. În distribuție: Ionica Dobrescu, Adriana Ioncu, Alla Cebotari, Oana Stancu, Daniel Mirea, Cosmin Dolea, Iulia Cârstea, Costel Ionescu (voce). Duminică, 8 iunie, la ora 11.00, intră în scenă „Șoricelul și balerina de porțelan”, într-un spectacol în regia și pe un scenariu de Adriana Stamate după „O rază de soare” de Al. T. Popescu, scenografia Eustațiu Gregorian, muzica Alexandru Iosub. Vor intra în roluri Ionica Dobrescu, Alis Ianoș, Alla Cebotari, Adriana Ioncu, Oana Stancu, Daniel Mirea, Iulia Cârstea, Rodica Prisăcaru.

„Șoricelul și balerina de porțelan”