Academia Română sărbătoreşte 153 de ani de la înfiinţare în sesiune aniversară

0
316

Academia Română sărbătoreşte 153 de ani de la înfiinţare în cadrul unei sesiuni aniversare care are loc astăzi, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Membrii Academiei Române s-au reunit, astăzi, de la ora 11.00, în Adunare Generală, pentru a sărbători faptul că pe data de 1/13 aprilie 1866, la numai câţiva ani de la Unirea Principatelor Române, a fost semnat decretul de întemeiere a Societăţii Literare Române, ca instituţie fundamentală a ţării, menită să contribuie la cultivarea şi dezvoltarea identităţii naţionale şi la consolidarea tânărului stat român modern. Transformată, în 1879, în Institut Naţional cu denumirea Academia Română, a primit ca misiune principală cultivarea “limbii şi a istoriei naţionale, a literaturilor, a ştiinţelor şi frumoaselor arte”.

Sesiunea festivă a fost deschisă de Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care a vorbit despre parcursul istoric al instituţiei şi rolul jucat de aceasta în împlinirea destinului poporului român ca naţiune unită şi independentă. Au luat cuvântul academicienii Victor Spinei şi Bogdan C. Simionescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române, pentru a prezenta activităţile desfăşurate de Academia Română dedicate Centenarului Marii Uniri, respectiv cercetarea ştiinţifică în Academia Română şi performanţele sale la nivel naţional şi internaţional.

La eveniment participă personalităţi ale ştiinţei şi culturii din România şi, ca invitaţi speciali, echipe de elevi cu rezultate excepţionale la olimpiadele internaţionale, anunţă Biroul de presă al Academiei Române. (Sursa: Mediafax)