Concert simfonic sub bagheta dirijorului Pawel Gorajski

0
487

Vineri seara, Filarmonica „Oltenia” invită publicul, din nou, la concert. În interpretarea Orchestrei Simfonice conduse de dirijorul italian de origine poloneză Pawel Gorajski și a soliștilor Ciprian Oraveț (vioară), Victoria Stan și Ciprian Ion (flaut), pot fi audiate Uvertura în Do major, D. 591, „în stil italian” de Franz Schubert; Concertul nr. 3 în Sol major pentru vioară și orchestră, K. 216 de W.A. Mozart; Fantezia „Rigoletto” pentru două flaute și orchestră, op. 38 de Franz și Karl Doppler; Simfonia nr. 1 în Do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Concertul va avea loc pe 5 aprilie, cu începere de la ora 19.00, iar biletele costă 40 lei și, pentru elevi, studenți, pensionari, 10 lei.

Pawel Piotr Gorajski, născut la Lublin, în anul 1987, este compozitor și dirijor italian de origine poloneză, considerat unul dintre cei mai talentați muzicieni ai generației sale. A început studiul muzicii la 8 ani, primele sale compoziții fiind prezentate public de la vârsta de 10 ani. Fascinat de muzica sacră, a studiat orga și contrapunctul de la 15 ani, devenind apoi organist și capelmaistru. A absolvit secţiile de compoziţie și dirijat orchestră la Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma. Foarte complexă este și activitatea sa componistică, mergând de la  jazz la muzică sacră și de la creații simfonice la muzică de film. Gorajski a scris peste 50 de opus-uri, printre care motete, madrigale, lieduri, muzică de cameră, un concert pentru pian și un poem simfonic.

Ciprian Oraveţ s-a născut în anul 1990 la Craiova. A studiat la Universitatea Naţională de Muzică din București, cursul de master urmându-l la clasa conf. dr. Luminiţa Burcă. A participat la concursuri naţionale şi internaţionale de vioară şi de muzică de cameră, fiind distins cu numeroase premii. În prezent este membru al Cvartetului „Cantabile”, alături de care a susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate. În anii 2010, 2011 și 2013 a susținut concerte ca solist cu Filarmonica „Oltenia”. În prezent este angajat al Orchestrei Naționale Radio, membru al „European Union Youth Orchestra” și al „Orchestrei Române de Tineret”. Repertoriul său este vast şi cuprinde concerte clasice şi romantice pentru vioară, sonate de Mozart, Beethoven, G. Enescu, C. Franck, diverse piese de virtuozitate etc.

Victoria Stan s-a născut la Craiova, oraș în care a deprins primele noțiuni muzicale. A absolvit Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. univ. Gavril Costea. Solist instrumentist în Orchestra Filarmonicii „Oltenia”, Victoria Stan s-a remarcat printr-o activitate artistică intensă, susținând numeroase concerte și recitaluri.  De asemenea, a susținut numeroase recitaluri și concerte în Olanda, Italia – fiind permanent invitată la festivalul de muzică organizat la Vasto – Palazzo D’Avalos. În iunie 2012, a obținut titlul de doctor în muzică la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea prof. univ. dr. Nicolae Brânduș, cu teza „Tipologii idiomatice în concertele pentru flaut din secolul XVIII și originalitatea lui Carl Philipp Emanuel Bach în epoca sa”.

Ciprian Ion, născut la Ploiești în anul 1975, a renunţat la matematică în favoarea flautului. Urmează cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde studiază cu maeștrii Virgil Frâncu și Ion Bogdan Ștefănescu. De asemenea, a avut șansa de a participa la cursurile de perfecționare coordonate de muzicienii Pierre-Yves Artaud, Alexander Murray și Enrico Canata. Din anul 2000 îndeplineşte calitatea de artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia”, în prezent fiind solist instrumentist. Ciprian Ion mânuiește cu egală dezinvoltură și muzicalitate atât flautul obișnuit, cât și flautul piccolo, impresionând prin sunetul frumos, tehnica bine pusă la punct și abilitățile artistice remarcabile.