Primăria Craiova răsplăteşte veteranii de război, în Anul Centenarului

0
449

Doar 60 de veterani de război se mai află printre noi, iar unii dintre aceştia au ajuns deja în pragul vârstei de 100 de ani. Autorităţile locale s-au gândit să-i recompenseze pentru sacrificiul şi rezistenţa de pe fronturile celor două mari războaie mondiale, mai mult decât au făcut-o până acum. Pe lângă pachetele cu alimente, bătrânii eroi vor primi şi tichete sociale în valoare de 100 de lei, atât de Ziua Veteranilor, pe 29 aprilie, cât şi pe 1 Decembrie – în cinstea Centenarului Unirii. 

De trei ani încoace, autorităţile obişnuiau să-i răsplătească pe veteranii de război ai Craiovei cu câte un pachet alimentar. De Ziua lor, pe 29 aprilie, bătrânii eroi primeau din partea municipalităţii câte o pungă în care se aflau două sticle cu ulei şi câteva pungi de zahăr, făină şi mălai. În acest an, al Centenarului, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război – Filiala Craiova s-a adresat autorităţilor şi, fără a îndrăznit nimic mai mult, le-a reamintit să nu-i uite, nici în acest an, cu obişnuitele pachete alimentare. Deşi lucru puţin, produsele îi ajută pe veteranii care sunt, mulţi dintre ei, săraci şi bolnavi: „Vă adresăm rugămintea să analizaţi posibilitatea distribuirii unor alimente de primă necesitate pentru veteranii de război din Craiova. Solicităm acest sprijin pentru că veteranii de război sunt oameni cu o vârstă foarte înaintată (trecuţi de 94 de ani), au o situaţie materială foarte precară şi toţi sunt bolnavi”, se spune în petiţia asociaţiei.

Tichete sociale pentru 60 de veterani

Cum Ziua Veteranilor urmează să fie sărbătorită în cursul acestei luni, iniţiativa de acordare a beneficiilor pentru veteranii de război a fost elaborată şi pusă pe ordinea de zi a şedinţei de joia trecută. De această dată, fiind vorba de un an jubiliar, municipalitatea s-a gândit să le mai ofere ceva în plus celor 60 de veterani. Aşa s-a ajuns ca, pe lângă obişnuitele kilograme de făină şi zahăr, să se acorde, în cinstea Centenarului, tichete sociale. „Recunoscând meritele acestora pentru apărarea integrităţii teritoriale şi a intereselor României, autorităţile administraţiei publice locale din municipiul Craiova au manifestat şi manifestă preocupări reale pentru aceste categorii de cetăţeni, aflate în dificultate din cauza vârstei înaintate sau a stării de sănătate, în vederea asigurării unor condiţii de viaţă decente”, se arată în argumentul municipalităţii.

Liberalii au cerut dublarea sumei

În ciuda faptului că suma este incomparabil de mică, raportată la sacrificiul acestora, chiar şi pe acest cuantum, de 100 de lei, s-au iscat ceva discuţii în Consiliul Local. Aleşii locali ai PNL s-au întrebat dacă nu li s-ar putea oferi, totuşi, un pic mai mulţi bani acestor eroi în viaţă. Consilierul PNL, Adriana Ungureanu, a spus că oamenii care se află pe această listă sunt foarte bătrâni, fiind toţi născuţi între anii 1919 şi 1930, şi merită să primească o sumă mai mare, măcar 200 de lei. „Nu cred că este o sumă aşa de mare pe care să nu ne permitem să nu o dăm din buget, în condiţiile în care nu se ştie câte zile pot să mai aibă”, a afirmat alesul local. Amendamentul propus de consilierul PNL ca fiecare veteran să primească un tichet social cu o valoare de 200 de lei, în loc de 100 de lei, a fost supus la vot, dar nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Tichetele se vor acorda în două tranşe

Valoarea tichetelor sociale a fost votată, în cele din urmă, la suma de 100 de lei, bani pe care cei 60 de veterani îi vor primi în două tranşe: de Ziua Veteranilor, pe 29 aprilie şi de Ziua Naţională, pe 1 Decembrie. Consilierul PSD, Bianca Predescu, a precizat, în schimb, că după  rectificările bugetare, în funcţie de suma care va fi disponibilă, numărul de tichete sociale va fi mai mare pentru următoarea tranşă de veterani. „Aceasta este discuţia pe care executivul şi-a însuşit-o la comisia juridică. Pe cale de consecinţă, eu propun votarea proiectului pentru această şedinţă, aşa cum a fost formulat, având în vedere că cea de-a doua tranşă, pentru 1 decembrie, va fi una considerabil mai mare”, a declarat consilierul social-democrat. Reprezentantul Primăriei, Ioana Stoian, a menţionat că bugetul alocat, în acest an, pentru acordarea de tichete sociale este de 12.000 de lei.