Educaţie ecologică la Bistreţ / „Bicicleta verde Junior”, un proiect care încurajează mişcarea

0
971

30 de elevi din localitatea Bistreţ, judeţul Dolj, au participat activ la proiectul „Bicicleta verde Junior”, implementat de Consiliul Judeţean Dolj – prin Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii Turism şi Dezvoltare Rurală Durabilă Dolj, fiind finanţat de CEZ România. Ieri, în prezenţa conducerii administraţiei judeţene, dar şi a Primăriei Bistreţ, a avut loc închiderea proiectului. S-au tras concluzii, s-au făcut analize şi elevilor li s-au împărţit ecusoane, diplome şi biciclete. Elevii au prezentat la rândul lor un spectacol de muzică populară autentică, arătând astfel că ei nu sunt numai buni ecologişti, dar şi iubitori de folclor şi de tradiţie românească.

Situl ROSPA0010 Bistreţ a fost desemnat arie de protecţie specială avifaunistică ca parte integrantă a reţelei ecologice europene natura 2000 în România. Această bogăţie trebuie pusă în valoare şi trebuie cunoscută, apreciată şi protejată în special de locuitorii zonei. „Prin acest proiect am dorit să aducem mai multă informaţie referitoare la speciile de păsări care trebuie protejate în scopul determinării unui astfel de comportament membrilor din comunitatea locală prin intermediul unui grup de copii din comuna Bistreţ, prin intermediul proiectului denumit „Bicicleta verde Junior”. Beneficiarii acestui proiect au fost copiii din Bistreţ, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, selectaţi de cadrele didactice în funcţie de receptivitatea lor la informaţii, implicare şi capacitatea lor de a transmite informaţii părinţilor, rudelor, prietenilor şi altor persoane cu care aceştia intră în contact”, a subliniat Emilia Florea, directorul Centrului Judeţean pentru Protecţia Naturii, Turism şi Dezvoltare Durabilă, din cadrul CJ Dolj.

Toţi participanţii au fost declaraţi câştigători

În cadrul acestui proiect s-au desfăşurat o serie de acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică. Copiilor le-au fost furnizate informaţii despre valorile naturale din zona în care trăiesc, prezentându-le imagini cu păsările sub regim de protecţie din zonă, şi ameninţările actuale asupra acestora. Elevii au fost, de asemenea, încurajaţi să se deplaseze pe malurile lacurilor, să vadă şi să recunoască păsările protejate, prin oferirea unei biciclete. După finalizarea acestui proiect, elevii vor conştientiza importanţa valorilor naturale din zona în care trăiesc şi se vor implica în protejarea lor. Elevii vor transmite la rândul lor informaţii despre zonă părinţilor, rudelor, prietenilor, vizitatorilor. „La finalul acţiunii toţi participanţii sunt declaraţi câştigători, noi fiind convinşi că tot ceea ce li s-a prezentat va determina o schimbare de comportament pozitivă”, a mai spus Emilia Florea.

Turişti pe biciclete…

Situl de protecţie avifaunistică Bistreţ este declarat conform Convenţiei Ramasar – zonă umedă încă din anul 2012. Alegerea acestor zone, conform convenţiei, se bazează pe rolul internaţional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, hidrologic, ţinând seama de importanţa lor internaţională pentru păsările acvatice în toate anotimpurile. Edilul localităţii Bistreţ, Cristiana Antonie a precizat că prin comuna Bistreţ se deplasează de obicei turişti din Europa, cu bicicletele, fiind orientaţi de harta editată pentru traseul Dunării de la izvor până la vărsare în Delta Dunării, în 5 paşi. „În acest context, micii ecologi voluntari care au fost pregătiţi în cadrul acesti proiect, îi vor putea astfel însoţi pe turiştii străini pe raza comunei şi le pot explica despre diversitatea păsărilor protejate care trăiesc aici”, a explicat primarul comunei Bistreţ, un primar extrem de harnic, care s-a impus prin puterea exemplului.

„Elevii vor învăţa cum să protejeze mediul”

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a subliniat faptul că lucrul absolut toţi oamenii de pe planetă îşi doresc un mediu curat şi acesta este motivul pentru care susţine astfel de proiecte. „Am venit cu mare plăcere în Bistreţ, pentru că am dorit să fim împreună cu autorităţile locale, dar şi cu cei care au contribuit din plin la reuşita unei iniţiative absolut speciale. Vorbim despre o acţiune la finalul căreia 30 de copii din această comună vor beneficia de câte o bicicletă în cadrul unui proiect prin care se urmăreşte să fie parcurse mai multe etape de informare, conştientizare şi educaţie ecologică. Demersul este derulat de CJPNTDRD Dolj, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean, în parteneriat cu CEZ România, companie care a finanţat proiectul. Trebuie evidenţiat faptul că acest centru gestionează siturile Natura 2000 şi ariile naturale incluse în Coridorul Jiului, o zonă care măsoară peste 70.000 de hectare. Este o bogăţie naturală care înseamnă foarte mult pentru judeţul nostru şi care trebuie protejată, pentru că este important să trăim într-un mediu sănătos.  Acţiunea de astăzi ( n.r ieri) contribuie la atingerea acestui obiectiv, pentru că fiecare copil din Bistreţ înscris în proiect devine un voluntar câştigat pentru cauza noastră. Ei vor învăţa cum să protejeze mediul, respectiv flora şi fauna din acest areal bogat, şi vor putea să transmită mai departe informaţiile dobândite. Mă bucur că această iniţiativă a primit întreaga susţinere din partea CEZ România, o companie care s-a implicat constant în derularea unor acţiuni în beneficiul comunităţilor şi cu care Consiliul Judeţean Dolj a dezvoltat, în ultimii ani, o foarte bună relaţie de colaborare“, a subliniat Ion Prioteasa.

 

Cristiana Antonie, primarul comunei Bistreţ: „Este pentru prima oară când domnul preşedinte este în mijlocul nostru şi acest lucru ne onorează. Dorim cu următoarea ocazie să vă prezentăm şi noi toate proiectele şi nu sunt puţine la număr şi aş dori să vă mândriţi cu comuna noastră pentru că aveţi cu ce. Este o localitate cu 4.300 locuitori şi am făcut toate eforturile ca şi noi să accesăm fonduri europene… pentru infrastructura de apă şi canal, infrastructură socială şi acum depunem proiecte pe turism pentru a evidenţia frumuseţile acestei comune. Şi când zic asta mă gândesc în primul rând la aria protejată…”.