Muzeul Aerului şi Spaţiului din Washington îi aduce un omagiu lui Stanley Kubrick

0
247

Visul fanilor genului ştiinţifico-fantastic este pe punctul de a deveni realitate, odată cu posibilitatea de a pătrunde într-o reproducere a celebrului dormitor din ”2001: A Space Odyssey”, expus la Washington cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la lansarea capodoperei lui Stanley Kubrick. Vizitatorii celebrului Muzeu Naţional al Aerului şi Spaţiului din capitala Statelor Unite au ocazia să studieze această încăpere de opt pe zece metri în care dr. David Bowman este prezentat la sfârşitul filmului îmbătrânit, înainte de a renaşte.

Recreată în mod identic, instalaţia intitulată “The Barmecide Feast” impresionează prin lumina sa agresivă, aşa cum a fost captată pe peliculă de Kubrick. Publicul poate astfel să “aprecieze mediul fizic din jurul exponatelor” – pat, scaune, picturi şi sculpturi.

Instalaţia derutant de reală, montată de artistul britanic Simon Birch, este o modalitate prin care muzeul aduce un omagiu filmului lui Kubrick, considerat unul dintre cele mai importante opere din istoria cinematografiei.

Înainte de succese precum “Star Wars” sau “Blade Runner”, regizorul american a revoluţionat lumea SF cu acest film epic şi metafizic, al cărui scenariu l-a semnat alături de scriitorul britanic Arthur C. Clarke.