MAE, la 12 ani de la admiterea în NATO: România a câştigat respectul aliaţilor şi partenerilor săi

0
399

România a câştigat respectul aliaţilor, în cei 12 ani de la admiterea în NATO, iar summitul de la Varşovia va fi un moment important din perspectiva adaptării Alianţei pentru a răspunde eficient provocărilor de securitate, provenite din vecinătăţile estică şi sudică, precizează MAE.

“La împlinirea a 67 de ani de la înfiinţarea NATO (4 aprilie 1949) şi a 12 ani de la aderarea la structurile euro-atlantice, România reafirmă angajamentul profund faţă de principiile şi valorile NATO, aducându-şi propria contribuţie la promovarea rolului Alianţei de furnizor de securitate la nivel global şi regional. În toţi aceşti ani, România a câştigat respectul aliaţilor şi partenerilor săi prin contribuţiile sale substanţiale la îndeplinirea obiectivelor Alianţei, materializate atât prin participarea la operaţiile aliate cât şi prin implicarea de substanţă în procesele şi iniţiativele de factură politică”, precizează MAE, într-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei NATO.

Potrivit sursei citate, prezenţa militarilor români în cadrul misiunilor NATO reprezintă o dovadă a contribuţiei la eforturile aliate de consolidare a securităţii şi stabilităţii spaţiului euro-atlantic. “MAE aduce, în acest context, un omagiu militarilor români care au căzut în teatrele de operaţii”, se mai arată în comunicat. MAE mai susţine că Summitul NATO, care va avea loc în iulie la Varşovia, va fi “un moment important pentru consolidarea profilului Alianţei Nord-Atlantice, prilejuind atât evaluarea implementării obiectivelor asumate la reuniunea aliată la cel mai înalt nivel din 2014, cât şi pentru adaptarea pe termen lung a Alianţei, spre a răspunde eficient provocărilor actualului mediu de securitate, provenite din vecinătăţile estică şi sudică”. Ministerul mai anunţă că îşi va intensifica acţiunile diplomatice în perspectiva Summit-ului de la Varşovia.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de Ziua NATO, în care afirmă că aderarea României la NATO este unul din cele mai “remarcabile” succese ale politicii externe. “România a devenit, în urmă cu 12 ani, membru cu drepturi depline al Alianţei Nord Atlantice. Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a ţării noastre. Ea este, totodată, un moment cu puternice reverberaţii istorice, consacrând atât apartenenţa la sistemul de valori euro-atlantice, cât şi asigurarea celor mai puternice garanţii de securitate pentru România”, a afirmat preşedintele, ieri, potrivit unui comunicat emis de Administraţia Prezidenţială.

Iohannis a mai spus că NATO se află “în plin proces de adaptare la noile condiţii geostrategice”, pe fondul provocărilor şi al evoluţiilor imprevizibile ce caracterizează actualul mediu de securitate, iar România “îşi valorifică profilul strategic bine conturat” şi contribuie activ la misiunile şi operaţiile Alianţei. Şeful statului a mai susţinut că România se aliniază demersurilor NATO de consolidare a eforturilor comune de apărare, în special pe flancul estic. De asemenea, preşedintele a adus “un pios omagiu” militarilor români care şi-au pierdut viaţa în operaţiuni NATO.