Termoficarea a găsit soluţia pentru recuperarea restanţelor

0
388

Termoficarea a început un proces rapid de recuperare a datoriilor de la populaţie. Conducerea SC Termo spune că debitele locatarilor au ajuns la o sumă foarte mare şi, ceea ce este şi mai îngrijorător, au o vechime de câţiva ani în spate. Se pare că administratorii asociaţiilor de proprietari nu au altă variantă decât să accepte condiţiile pe care le impune acum fosta regie.

Debitele asociaţiilor de proprietari din Craiova către SC Termo SRL sunt de ordinul sutelor de miliarde. Ultima sumă avansată de directorul Mihai Neaţu este de 124 milioane de lei, echivalentul a 2,75 de milioane de euro. ”Este o datorie extrem de mare pe care trebuie să o recuperăm. Poate că nu vom reuşi în totalitate, dar este locatarii vor trebui să plătească mare parte din ea. Eu nu sunt absurd şi nu bag mâna în buzunarul oamenilor, există şi destulă înţelegere din partea noastră, dar va fi altfel de această dată. Adică vom respecta strict procedura legală”, a declarat, ieri, directorul fostei regii de termoficare, Mihai Neaţu.

Eşalonarea datoriilor, parafată legal

Pentru recuperarea acestei sume uriaşe, conducerea SC Termo merge pe o variantă nouă, care nu a mai fost aplicată până acum. Potrivit directorului Mihai Neaţu, asociaţiile de proprietari sunt chemate la o discuţie de mediere, care are loc la sediul regiei şi în cadrul căreia se discută în ce măsură locatarii îşi pot achita restanţele. „Am început procedura de mediere de ceva timp. Au fost chemate mai multe asociaţii de proprietari şi toate au fost de acord cu cele convenite în cadrul discuţiilor, şi anume să plătească o anumită sumă într-un anumit termen. Rând pe rând vor fi chemate şi celelalte asociaţii şi tuturor li se va propune aceeaşi procedură”, a precizat directorul SC Termo SRL Craiova.

Se lucrează cu patru mediatori autorizaţi

Mihai Neaţu

Deşi are ca efect aceeaşi eşalonare a datoriilor, procedura actuală vine cu o noutate care, spune conducerea regiei, îi va asigura succesul. La discuţii sunt antrenaţi patru mediatori autorizaţi, care vor semna la final un acord de mediere între cele două părţi, respectiv SC Termo SRL şi asociaţia de proprietari cu restanţe. ”Dacă una dintre părţi nu respectă angajamentul, cealălaltă parte poate merge în instanţă cu acest acord de mediere. El devine titlul executoriu, ceea ce înseamnă că noi putem să trecem la valorificarea proprietăţilor şi recuperarea debitelor pe care locatarii le au către noi”, a mai spus directorul Termoficării.

Se câştigă doi ani pierduţi cu procesele

Conducerea Termo spune că va ieşi mai bine cu această procedură în sensul că debitele vor fi recuperate repede. Dacă ar fi acţionat în instanţă un locatar pentru neplata datoriilor, fosta regie ar fi trebuit să aştepte o perioadă de doi ani pentru a obţine un titlu executoriu. „Prin această procedură de mediere, noi câştigăm cei doi ani pe care i-am fi pierdut cu procesele. Este suficient să mergem cu acordul de mediere în instanţă şi obţinem un titlu executoriu. Este totul egal şi depinde în totalitate de asociaţii dacă îşi respectă sau nu termenele de plată pe care le întocmesc acum cu noi”, a mai menţionat Mihai Neaţu.

Toate asociaţiile de proprietari vor fi chemate la mediere

Până acum au fost chemate la mediere 200 de asociaţii de proprietari din Craiova, adică jumătate din cele existente. Câteva dintre acestea au acceptat să plătească restanţele la un singur termen, însă majoritatea au mers pe grafice de eşalonare. „Dintre acestea cam 80% au acceptat medierea şi au încheiat cu noi un acord în acest sens. În felul acesta am ajuns cu facturile la nivelul anului 2012”, a precizat directorul SC Termo. În următoarea perioadă vor fi chemate la mediere celelalte asociaţii de proprietari din Craiova, respectiv cele care au facturi neachitate pentru consumul de energie termică la nivelul anului 2013.