Tânăra pianistă Rebeca Omordia revine acasă, într-un concert pe scena Filarmonicii „Oltenia”

0
523

S-a format la școala muzicală craioveană și, după studii intense la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, la Conservatorul din Birmingham și Trinity College din Londra (Anglia), revine acasă pentru a-și pune din nou în valoare calitățile deosebite de artist interpret. Rebeca Omordia – azi o tânără de 21 de ani, pe care critica de specialitate o apreciază ca pe un muzician al cărui profesionalism nu mai poate fi pus la îndoială – concertează pe scena Filarmonicii „Oltenia” astă-seară, începând cu ora 19.00, în compania Orchestrei Simfonice a instituției, condusă de dirijorul Marius Hristescu. Programul este unul divers și atractiv: Trei piese pentru orchestră de coarde, op. 4, nr. 2, de Constantin Silvestri, Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră, S.124, de Franz Liszt, „Alborada del gracioso” („Serenada bufonului”) din Suita „Miroirs” („Oglinzi”) și Rapsodia spaniolă, de Maurice Ravel. Un bilet pentru concert costă 15 lei, cu reducere la 10 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

Rebeca Omordia a absolvit Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova (promoţia 2002), unde a studiat pianul cu prof. Lucia Cristea, Sanda Niţă şi Mariana Ilie, iar în 2006, cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti – Facultatea de Interpretare instrumentală, la clasa prof. Dana Borşan. A obţinut apoi, în anul universitar 2006-2007, o bursă de master „Socrates – Erasmus” la Conservatorul din Birmingham (Anglia), urmând aici (în perioada 2007-2009) şi cursuri post-universitare finalizate cu Advanced Postgraduate Diploma in Piano Performance. În anii 2010-2011 a beneficiat, la Trinity College din Londra, de bursa completă „Ofenheim” (clasa prof. univ. dr. Mikhail Kazakevich), obţinând Postgraduate Diploma.

Şi-a perfecţionat tehnica pianistică sub îndrumarea unor reputaţi profesori (Gabriel Amiraş – Trossingen/Germania; Dominique Merlet – Academia din Villecroze/Franţa; Gerlinde Otto – Weimar/Germania), Peter Donohoe şi Leslie Howard – Anglia), în cadrul cursurilor de măiestrie artistică la care a participat. A fost distinsă cu mai multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale,a susţinut numeroase recitaluri solistice, îndeosebi la Londra, a evoluat frecvent în recitaluri camerale împreună cu reputatul violoncelist Julian Lloyd Webber.

Marius Hristescu

Marius Hristescu (39 de ani) este, de asemenea, craiovean și absolvent al Liceul de Artă din oraşul natal (1994), beneficiind de îndrumarea profesorilor Mariana Ilie (pian), Florian-George Zamfir (teoria muzicii) şi Alexandru Racu (acompaniament). Pregătirea muzicală a continuat-o tot la Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a studiat în paralel trei dintre secţiile acesteia: Compoziţie, Dirijat cor academic şi Dirijat orchestră, urmate, în anul 2000, de studii aprofundate în Stil şi Limbaj compoziţional. În anul 2002 a obținut o bursă de studii la Accademia Marciana din Veneţia, iar în 2005, la Roma.

A fost dirijor al Teatrului Liric „Elena Teodorini” din Craiova (2001-2009), al Filarmonicii „Muntenia” din Târgovişte (2007-2011), dirijor şi director artistic al Filarmonicii „Oltenia” (2010-2012), iar în prezent conduce Orchestra Filarmonicii „Muntenia” din Târgovişte. Încă din anul 1999 colaborează cu maestrul Tudor Gheorghe, iar ca urmare a reputaţiei de compozitor şi orchestrator dobândite, artişti valoroşi ai momentului din industria muzicală românească şi internaţională i-au solicitat colaborarea: Felicia Filip, Nicu Covaci (Phoenix), Loredana Groza, Florin Piersic, Radu Fornea (K1), Ştefan Bănică jr., Linda, Paula Seling, trupa britanică Smokie.