Eleganță și rafinament, într-o expoziție de veșminte și podoabe săsești

0
528


Ace de voal, paftale și cingători, bijuterii (pantante, cercei, inele din aur și argint bătute cu pietre prețioase), spectaculoase costume și accesorii vestimentare (evantaie, umbreluțe, poșete, bastoane), unele surprinse în portrete de epocă –, cu totul o sută de piese ce vorbesc despre modul de viață al sașilor din Transilvania, sunt reunite într-o inedită expoziție deschisă la Craiova. O lume bazată pe eleganță și rafinament, demult apusă, dar reconstituită pentru public de Muzeul Olteniei și Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu… Îi puteți trece pragul până la sfârșitul lunii iunie, în Sala „C.S. Nicolăescu-Plopşor” a Secţiei de Istorie-Arheologie, din strada „Madona Dudu” nr. 14.

Va putea fi vizitată și în Noaptea Muzeelor sau de Zilele Craiovei

Intitulată generic „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii”, expoziția cuprinde piese de patrimoniu din colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal – Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” şi Galeria de Artă Românească. „Este un eveniment deosebit, care sunt convins că se va bucura de aprecierea publicului. Ca, de altfel, și celelalte realizate, în anii trecuți, în parteneriat cu muzeul sibian. Multe dintre piesele expuse sunt prezentate pentru prima dată la Craiova sau poate chiar în premieră în țară”, a declarat dr. Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Acesta a mai precizat că nu întâmplător vernisajul a avut loc ieri, cu doar câteva zile înainte de debutul unui important proiect educațional, „Școala Altfel”, în cadrul căruia numeroși elevi, din Craiova și din Dolj, sunt așteptați să viziteze instituția. De asemenea, expoziția va fi inclusă în programul „Noaptea Europeană a Muzeelor” (18 mai) și în cel dedicat Zilelor municipiului Craiova, de la începutul lunii iunie. „Va fi o expoziție de mare succes. Toți iubitorii de artă și îndeosebi doamnele vor găsi aici cu siguranță ceva care să le atragă în mod special”, a apreciat și prof. univ. dr. Daniela Tarniță, președinta Comisiei de Cultură a Consiliului Județean Dolj.

Influențele vieneze, decisive pentru moda feminină și bărbătească

La eveniment au mai participat dr. Raluca-Maria Teodorescu și dr. Raluca-Maria Frîncu – șef Secție, respectiv muzeograf la Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. „Într-adevăr, sașii din perioada secolelor XVII-XIX din Transilvania, în general, au impus un stil, o modă, au impus eleganță și rafinament.  Din această perspectivă, expoziția este cu atât mai valoroasă, este, într-un fel, o expoziție-document. Azi nu-i mai regăsim pe sași atât de numeroși în Transilvania precum au fost până la începutul anilor ’90. Nu putem neglija însă rolul pe care l-au avut aceștia în dezvoltarea unor orașe ca Sibiul, care în 2007, cum știți, a fost Capitală Culturală Europeană”, a subliniat dr. Raluca-Maria Teodorescu.

Aceasta a menționat că expoziția este structurată pe trei module – moda feminină, moda bărbătească și moda copiilor – și reflectă hotărâtoarele influențe vieneze. De altfel, pentru a stăvili luxul și opulența adus de acestea, Magistratul orașului Sibiu emitea în 1752 „Regulamentul ținutei și poliției”, care reglementa modul în care populația avea voie să se îmbrace, în funcție de clasa socială din care provenea.

Transformările sociale ale vremii, surprinse în tablourile de epocă

 „Multe dintre piese sunt de inspirație renascentistă – pafta, cingătoare cu reliefuri metalice, borten. Dar cele mai spectaculoase piese sunt cele din colecția de artă decorativă a muzeului, una dintre cele mai importante din țară, poate chiar din sud-estul Europei. Însă ele nu ar fi însemnat nimic fără colecția de textile sau fără tablouri. Am adus aici unele dintre cele mai importante picturi din colecția Galeriei de Artă Românească a Muzeului Brukenthal”, a adăugat reprezentanta muzeului sibian.

Reprezentativ este tabloul lui Jeremias Stranovius cel Bătrân înfățișând-o pe Eva Germana Armbruster (născută Von Rammelln), o pictură de mari dimensiuni (208×150 cm), cu greu transportată la Craiova, în care sunt reprezentate toate elementele de port săsesc din respectiva perioadă, obiectele vestimentare și accesoriile fiind expuse în vitrinele de alături. De asemenea, între cele șapte tablouri și nouă reproduceri se regăsesc creații de Franz Neuhauser și Johann Martin Stock – cel mai important pictor, respectiv cel mai reprezentativ portretist din secolul al XVIII-lea în Sibiu.

***

Expoziția „Veşminte, podoabe săseşti şi reprezentarea acestora în pictura vremii” face parte din proiectul cultural „Axele Brukenthal”, după Craiova urmând să fie prezentată, până la sfârșitul anului, la Muzeul Judeţean Satu Mare și la Muzeul Judeţean de Artă şi Istorie Zalău. Ea se alătură altor două expoziții de succes deschise, în anii trecuți, la Muzeul Olteniei:  „Capodopere din argint” (2012) şi „Arme albe şi de foc. Cositoare din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal” (2013).