Treceri de pietoni inteligente, pe bulevardele „Decebal” și Calea Severinului

1
2833

Două treceri de pietoni inteligente au fost montate în premieră pe două bulevarde intens circulate din Craiova, anume pe bulevardul „Decebal” și Calea Severinului. Acestea sunt prevăzute cu un sistem de lumini care pornește în momentul în care o persoană se angajează în traversarea străzii, oferind o mai bună vizibilitate atât pietonilor, cât și șoferilor care se află în trafic.

Trecerile de pietoni inteligente au fost montate de municipalitatea craioveană pe bulevardul ”Decebal”, în zona complexului Bacriz, și pe bulevardul Calea Severinului, la traversarea din apropierea sediului RAT Craiova. Cele două locații au fost alese întrucât sunt considerate ca fiind zone aglomerate ale orașului, din cauza traficului intens care se desfășoară acolo. „Primele două treceri de pietoni inteligente funcționează deja pe bulevardul Decebal și pe Calea Severinului”, a anunțat, ieri, primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Sistemul este prevăzut cu senzori de mișcare

Potrivit municipalității, lămpile de iluminat, care sunt amplasate pe stâlpi, sunt dotate cu senzori de mișcare. Aceștia detectează prezența pietonului și, automat, măresc intensitatea luminii. După ce pietonul a efectuat trecerea, lămpile revin la starea inițială. Tehnologia face ca aceste treceri de pietoni, datorită sistemului inteligent, devin mai vizibile pe timp de noapte, când lumina este foarte scăzută, ajutându-i astfel pe pietoni să traverseze strada în siguranță, după cum au precizat autoritățile locale.

Autoritățile vor amenaja astfel de treceri și în alte zone

Primăria Craiova va continua să monteze astfel de sisteme de traversare pentru pietoni în mai multe zone ale orașului. „Vom monta în mai multe zone astfel de sisteme, astfel încât șoferii, și nu numai, să aibă mai multă vizibilitate și oamenii să beneficieze de o siguranță sporită”, a menționat Mihail Genoiu. Una dintre străzile la care s-ar putea amenaja treceri de pietoni inteligente este strada ”A.I. Cuza”, pentru care autoritățile au luat în calcul o astfel de tehnologie.  „Strada A.I. Cuza va intra într-un proces de modernizare, se vor schimba covorul asfaltic, pavimentul de pe trotuare, stâlpii de iluminat, se vor face câteva treceri de pietoni inteligente, așa cum am văzut prin alte orașe. Atunci când cineva pune piciorul, noaptea, pe trecerea de pietoni, ea se aprinde prin diverse surse luminoase, pentru a deveni vizibilă”, declara primarul Craiovei, în 2017.

Tehnologia inteligentă, în toate marile orașe

Craiova nu este singurul oraș din România cu astfel de treceri de pietoni inteligente. Sistemul pe bază de senzori a fost implementat pentru prima oară în municipiul Brașov, în anul 2017. Un alt municipiu care a implementat această facilitate pentru pietoni a fost Clujul, unde au fost adaptate cu senzori luminoși nu mai puțin de 40 de treceri de pietoni din oraș. Treceri de pietoni inteligente au mai fost montate la Alba-Iulia, Sibiu, Tulcea, Târgu-Mureș, Galați și Constanța. La Constanța, însă, s-a dovedit că trecerea de pietoni inteligentă s-a defectat la o lună de la inaugurare.

1 COMENTARIU

  1. sistemul ar fi bun si la trecerea de la facultatea de electrotehnica, si cea de la fosta IML-sucpi, si cea de la bacriz, si la cele nesemaforizate de pe bd. dacia, incepand de la gara spre craiovita …

Comments are closed.