Concert pentru saxofon şi orchestră

0
338

Al 17-lea concert din cele 28 ale Stagiunii „Europa” – de astă-seară, ora 19.00 – aduce în scenă muzicieni din ţara vecină, Bulgaria. Solist este Boris Petrov, care a studiat saxofonul la Academia Naţională de Muzică din Sofia, iar în prezent face parte din orhestra de jazz a Radio Naţional Bulgaria şi este solist invitat al Orchestrei Simfonice Radio de la Sofia.

La pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii craiovene se va afla Plamen Djouroff, absolvent al Academiei Naţionale de Muzică din Sofia, unde a studiat pianul, dirijatul şi compoziţia. Şi-a făcut debutul dirijoral la pupitrul orchestrei simfonice din Pleven, cu acest ansamblu lucrând apoi şase ani. Mai târziu, a activat la Bulgarian State Agency Muzika, primind o serie de angajamente cu prestigioase orchestre din Bulgaria şi din străinătate. În 1988 a devenit dirijor al Sofia Soloists Chamber Ensemble, punându-şi treptat amprenta asupra stilului formaţiei. A condus sute de  concerte ale acestei extraordinare orchestre, incluzând turnee în Europa, America şi Asia, realizând peste 300 de înregistrări radio şi TV cu lucrări din repertoriul internaţional şi bulgăresc.

Plamen Djouroff se află la Craiova şi în calitate de compozitor, una dintre lucrările sale – „Saxofonia”, concert pentru saxofon alto şi orchestră – fiind interpretată astă-seară în primă audiţie. Programul mai cuprinde Simfonia a IV-a în La major, op. 90, „Italiana” de Felix Mendelssohn-Bartholdy şi, tot în primă audiţie, Suita din baletul „Nestinarka” („Dansul ritual al focului”) de Marin Goleminov. Un bilet pentru concert costă 35 lei, cu reducere la 25 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Stagiunea „Europa”, organizată de Filarmonica „Oltenia” în perioada 23 octombrie 2015 – 20 mai 2016, va continua, săptămâna viitoare, cu muzica şi artiştii Sloveniei: dirijorul Simon Dvorsak şi solistul trompetist Jure Gradisnik, care va cânta la Craiova în primă audiţie Rapsodia pentru trompetă şi orchestră de Alojz Ajdic.