Sute de elevi au revenit din vacanţă cu râie şi păduchi

0
125

Peste două sute de elevi din Dolj s-au întors la şcoală cu râie şi păduchi după vacanţa intersemestrială din luna februarie. Cazurile au fost descoperite în urma triajului epidemiologic ce a avut loc în primele săptămâni ale semestrului al doilea. Medicii au diagnosticat însă şi destui copii cu varicelă, scarlatină, angină sau micoze.   

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, triajul epidemiologic după vacanţa din luna februarie s-a realizat în 191 de şcoli din mediul urban şi 585 de unităţi de învăţământ din rural. Din cei 87.940 de elevi înregistraţi în documentele şcolare, au fost examinaţi 46.645 de elevi din mediul urban şi 18.953 din rural, probleme fiind depistate la 672 de elevi. Cele mai multe afecţiuni au fost descoperite în şcolile din oraşe, înregistrându-se 466 de cazuri. Nici în mediul rural nu au fost puţine situaţii de acest gen, 206 elevi fiind diagnosticaţi cu diverse probleme.

Mai mulţi elevi cu păduchi în şcolile din oraş decât în cele rurale

Triajul epidemiologic care se face după fiecare vacanţă nu aduce veşti bune când vine vorba de capitolul igienă a elevilor. În urma triajului epidemiologic, medicii au descoperit, printre altele, 54 de cazuri de scabie (râie), 39 în mediul urban şi 15 în rural. Cele mai multe sunt însă cazurile de pediculoză (păduchi), fiind întâlnite la 123 de elevi din urban şi 67 în rural.

Tot în urma triajului epidemiologic efectuat de medici, au fost depistate şi 39 de cazuri de varicelă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. Din acest motiv, medicii i-au trimis acasă pe cei infectaţi. Abia după ce se vor vindeca, aceştia se pot întoarce la şcoală. Pe lângă varicelă, s-au întâlnit şi multe cazuri de elevi cu micoze (ciupercă). Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 37 de cazuri în urban şi 16 în rural. De asemenea, doi copii au fost diagnosticaţi, imediat ce au revenit din vacanţă, cu scarlatină. Tot în urma acestor controale, au fost descoperiţi elevi cu angină pectorală  – o afecţiune care poate provoca boli la nivelul plămânilor. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 194 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 188 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli”.

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul s-a făcut, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil a fost întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care au fost identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp au primit, acolo unde a fost cazul, tratament.

Controale după fiecare vacanţă

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se desfăşoară periodic, de obicei pe parcursul a două săptămâni, imediat după vacanţă şi pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare. În mediul urban sarcina le revine medicilor şcolari în timp ce în comunităţile din mediul rural responsabilitatea monitorizării elevilor aparţine medicilor de familie, care trebuie însă să se ocupe, în acelaşi timp, de toate categoriile de bolnavi, din localitatea respectivă.

Anul trecut, în aceeaşi perioadă, medicii doljeni au descoperit numeroase cazuri de pediculoză şi scabie odată cu reînceperea cursurilor după vacanţa de iarnă. Aproape 300 de elevi din unităţile de învăţământ doljene s-au întors la şcoală, atunci, cu râie şi păduchi. Nu au lipsit însă nici situaţiile în care medicii au diagnosticat afecţiuni mai grave aşa cum ar fi angina, care poate provoca boli la nivelul plămânilor sau varicela.