Au început înscrierile în clasa I

0
507

Şcolile centrale au deja o bună parte din locuri ocupate

Ieri au început în mod oficial înscrierile în clasa I, care se vor desfăşura până pe data de 6 mai a.c. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, la nivelul judeţului Dolj sunt 310 clase, dintre care două sunt cu profil de artă, unde sunt aşteptaţi aproximativ 6.250 de elevi.

Unităţile de învăţământ din zona centrală a oraşului, dar şi cele care au reuşit să creeze o bună carte de vizită prin rezultatele obţinute şi-au ocupat în mare parte locurile la clasa I, dacă nu pe toate, înainte de data începerii înscrierilor. De exemplu, la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova clasele sunt deja făcute.

„Cred că aproape am acoperit numărul de locuri, dar pentru cei mai buni
copii din Craiova o să creăm şi alte locuri dacă doresc să vină la
noi. Dacă vor fi depuse cereri peste numărul de locuri cu siguranţă
vom găsi soluţii”, a declarat Dănuţ Mic. Şi la Colegiul Naţional „Elena Cuza” au fost  făcute înscrieri.

„Avem trei clase propuse şi sunt 65 de înscrieri. Dacă numărul de înscrieri va depăşi numărul de locuri se vor aplica criteriile de departajare – în primul rând cei din  zonă şi apoi ceilalţi care nu sunt arondaţi”, a precizat Liviu Cotfasă, directorul adjunct al Colegiului Naţional „Elena Cuza” din Craiova.

Pentru a nu defavoriza însă copiii care locuiesc în zona unităţilor de învăţământ care au creat clasa I, aceştia vor avea prioritate. „Vor avea prioritate copiii care fac parte din circumscripţia şcolii şi, în limita locurilor disponibile, vor fi aprobate şi cererile părinţilor care nu domiciliază pe raza unităţii. Şcolile trebuie să afişeze frecvent situaţia numărului de locuri libere şi a claselor disponibile. Părinţii sunt informaţi şi rugaţi să adreseze aceste cereri până pe 6 mai a.c., pentru că până 31 august a.c. trebuie să se stabilească şi personalul didactic care va preda la aceste clase”, a precizat inspectorul şcolar Diana Brătucu.

Copiii se înscriu în clasa I la 7 ani, dar la solicitarea părinţilor se pot face derogări şi pentru vârsta de 6 ani. Părinţii care nu au timp să îi ia pe cei mici de la şcoală sau preferă un sistem modern de educaţie pot opta pentru clasele de „Step by step”, care se implementează în cinci şcoli.