Victor Ciorbea: Ordonanţa nu se suspendă, va depinde de ceea ce va decide CCR

0
44

ciorbea-465x390Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat, ieri, că sesizarea OUG privind modificarea Codului Penal la CCR nu va suspenda efectele acesteia, afirmând că instituţia pe care o conduce “nu mai are nicio putere din acest moment”. “Nu, nu se suspendă, va depinde de ceea ce va decide CCR, când va fixa termenul, când va da hotărârea. Noi nu avem din acest moment nicio putere”, a declarat Ciorbea, întrebat dacă acţiunea sa suspendă aplicarea OUG.

Întrebat ce se întâmplă dacă OUG va fi declarată neconstituţională după ce intră în vigoare, Ciorbea a răspuns că, “de regulă, s-a reţinut în jurisprudenţa CCR că dacă avem de a face cu astfel de situaţii, fără a se pune problema retroactivităţii, actele normative anterioare care au fost abrogate îşi produc efectele în continuare”. Întrebat dacă OUG este declarată neconstituţională, chiar dacă a intrat în vigoare vreme de câteva zile nu îşi va produce efectele, Ciorbea a afirmat că “aceasta a fost jurisprudenţa Curţii şi a ÎCCJ”.

Victor Ciorbea a afirmat că apreciază în mod deosebit protestele pentru că în calitate de fost lider sindical a uzat de aceste acţiuni. “Eu ca fost lider sindical care am uzat de proteste de nenumărat ori le apreciz în mod deosebit, dar decizia am luat-o după ce am reuşit să analize în mod serios prevederile OUG şi, desigur, am făcut greşeala de a vorbi înainte de a vedea MO şi de a verifica dacă există precedente”, a spus Ciorbea, mulţumindu-le preşedintelui şi procurorului general pentru precizările făcute.

Întrebat dacă mai există o speranţă ca OUG nu va intra în vigoare, în situaţia în care procurorul general a sesizat instanţa, Ciorbea a afirmat că într-o perioadă exista prevederea legală care de suspendare a efectelor, dar acum nu mai este. “Ceea ce ar putea face să ducă la o pronunţare a Curţii înainte de… va fi, evident, stabilirea unor termene foarte scurte. Nu ştiu dacă este posibil. Nu mă amestec în procedurile şi competenţa CCR. (…) Instanţa de judecată ce o să facă? O să sesizeze eventual Curtea cu excepţia de neconstituţionalitate care va primi termen cine ştie când. Într-o vreme exista prevederea legală expresă de suspendare a efectelor, dar acum nu este”, a spus Victor Ciorbea.