Încep cursurile de limba română la Casa Românească din Timoc

0
365

Sâmbătă, 6 februarie, începând cu ora 11.00 (ora Serbiei), în localitatea Bor, Valea Timocului, Serbia, va avea loc deschiderea oficială a cursurilor de limba română cu elemente de cultură naţională fiind înscrişi un număr de 25 copii.

Aceste cursuri extreme de importante pentru păstrarea identităţii româneşti se vor desfăşura Casa Românească din Timoc, inaugurată, anul trecut, pe data de 28 noiembrie, sărbătorind totodată şi Ziua Naţională a României. .„Avem 25 de copii care vor să înveţe limba română şi care s-au înscris la aceste cursuri. Dorim să marcăm aşa cum se cuvine acest moment, motiv pentru care am trimis invitaţii către reprezentanţii statului român: Preşedintele României Klaus Iohannis; Vicepremierul Vasile Dâncu; Ministrul Afacerilor Externe – Lazăr Comănescu; Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni – Dan Stoienescu; Ambasadorul României la Belgrad, Excelenţa Sa Daniel Banu; senatorul Viorel Badea; deputatul Eugen Tomac”, a preşedintele Asociaţiei Iniţiativa Românilor din Serbia (IRS) – Boian Bărbuţă, întrun comunicat de presă.

Bor, centrul românismului din Timoc

Deschiderea acestei Case Româneşti în inima Timocului nu este un lucru de neglijat, are o simbolistică deosebită. Conducerea IRS îşi propune să contribuie substanţial la păstrarea limbii şi identităţii neamului românesc în Valea Timocului, prin desfăşurarea unor activităţi specifice, coordonate de persoane competente pentru fiecare domeniu. Acest lucru a fost nuanţat şi pe 28 noiembrie, cu ocazia organizării unei mese rotunde unde s/a discutat şi despre cetăţenia română. De asemenea, s-a vorbit despre modul de atragere a copiilor şi instruirea lor pentru însuşirea cunoştinţelor de limba şi literatura română, până la demersurile pentru găsirea resurselor financiare care să contribuie la buna desfăşurare a activităţilor instituţiei şi, ca o măsură concretă, editarea unei reviste care să promoveze interesele românilor din Valea Timocului. La evenimentul inaugural a participat şi consulul României la Zaicear, Excelenţa Sa, domnul Iulian Niţu, care a încurajat demersul.