„Iulius Caesar” în regia lui Peter Schneider, Festivalul „Shakespeare” şi Premiul Europa pentru Teatru – evenimentele anului la TNC

0
399

Conducere nouă cu proiecte noi la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, dar şi evenimente care, în ultimii ani, şi-au câştigat aici un binemeritat statut, impus prin valoare şi, implicit, prin susţinerea publicului. Neîndoielnic, cel mai important rămâne Festivalul Internaţional „Shakespeare”, a cărui a X-a ediţie – anunţată între 14 şi 23 aprilie – va avea o finanţare de aproximativ 500.000 de euro, după cum a anunţat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul interimar Alexandru Boureanu.

Craiova va fi reprezentată în festival de spectacolul „Iulius Caesar”, pus în scenă de Peter Schneider – producător şi regizor american cu o prolifică şi variată carieră în teatru şi cinema, figură legendară a Walt Disney Company –, cel care a mai montat aici „Hot L Baltimore”, de Lanford Wilson, cu premiera exact în urmă cu doi ani. Peter Schneider va sosi la Craiova duminică, urmând să supravegheze repetiţiile timp de două luni.

Festivalul va fi urmat de alt eveniment de impact internaţional: Premiul Europa pentru Teatru – cea mai prestigioasă recompensă europeană din domeniul teatrului –, care se va desfăşura la Craiova între 24 şi 26 aprilie. „Un eveniment similar Premiului Oscar pentru Film”, explică Emil Boroghină, directorul Festivalului „Shakespeare”, adăugând că cele două ample manifestări vor însemna prezenţa la Craiova a „câteva sute de personalităţi ale culturii mondiale, literaţi, oameni de teatru, shakespeareologi, jurnalişti din întreaga lume”.

Până atunci însă, teatrul vă invită la cele mai noi proiecte ale sale: „Ia te uită la…” – care îşi propune să aducă în faţa publicului, în fiecare marţi seara, artişti care să se prezinte şi altfel decât prin rolurile lor. Prima întâlnire este anunţată pe 16 februarie, ora 19.00, cu actriţa Geni Macsim, iar următoarea – pe 23 februarie, cu Ilie Gheorghe. Pe 14 februarie, de Valentine‘s Day, sunteţi aşteptaţi să vă împărtăşiţi dragostea… tot la Naţionalul craiovean! Mai precis, la un spectacol inedit, care va aduce pe aceeaşi scenă teatrul şi muzica: „Exploziv” de Elise Wilk, cu Nataşa Raab în rolul principal, şi formaţia „Casual Band”.

De neratat este participarea la ediţia de duminică, 28 februarie, a Întâlnirilor „SpectActor”, care îl au ca invitat pe scriitorul şi publicistul Emil Hurezeanu. În ziua următoare, sunteţi invitaţi să (re)veniţi la teatru, pentru că instituţia marchează împlinirea a 80 de ani de la naşterea scriitorului al cărui nume îl poartă: Marin Sorescu. O va face prin lansări de cărţi şi un spectacol în regia Alinei Rece.

 

„Ia te uită la…” actori, muzicieni şi artişti plastici

„Sunt o enciclopedie ambulantă de replici din sute de spectacole. Seară de seară, îşi pun în cui propriile sentimente şi adoptă necondiţionat trăirile personajului. Zi de zi, fac slalom între pretenţiile colegilor, ale regizorilor, ale conducerii sau oamenilor din spatele scenei şi propriile trăiri. Seară de seară, îşi pun pielea la dispoziţia fardurilor mai mult sau mai puţin plăcute, pentru ca a doua zi să o ia de la capăt, fresh şi zâmbitori. Sunt ei, artiştii Teatrului Naţional din Craiova, iar din 16 februarie te aşteaptă la o porţie de… sinceritate dezarmantă. Din 16 februarie, ai şansa să iei la întrebări actorii, regizorii, dar şi oamenii din spatele scenei Naţionalului craiovean”.

Este invitaţia lansată de reprezentanţii instituţiei la cel mai recent proiect: „Ia te uită la…”. „Încercăm, astfel, să apropiem foarte mult spectatorul de actor. Pentru că până acum l-am privit doar prin prisma personajelor pe care le interpretează, a conceptelor regizorale şi a punerii în pagină a unui text. De foarte mulţi ani, teatrul e foarte bine situat din punct de vedere repertorial, ca imagine, ca valoare. Însă niciodată nu a adus altfel actorii în faţa spectatorilor”, a explicat Adrian Andone, directorul artistic al Teatrului Naţional Craiova.

Geni Macsim

În faţa publicului vor veni nu doar actori ai instituţiei, ci „artişti în general, inclusiv muzicieni, artişti plastici, nu numai craioveni, pe care lumea să îi cunoască altfel decât prin opera lor”. Întâlnirile se vor a deveni o obişnuinţă în fiecare marţi seara, de la ora 19.00. Vor avea loc în Sala „Ia te uită…”, cu o capacitate de 70 de locuri, iar accesul va fi pe bază de bilet, la preţul de 7,5 lei. Asta deşi iniţial reprezentanţii instituţiei anunţaseră că în acest spaţiu accesul publicului va fi liber la manifestări… Prima care va împărtăşi secrete, întâmplări din tainele vieţii de pe scenă, din spatele ei sau din… cabina de machiaj va fi actriţa Geni Macsim – pe 16 februarie. Îi va urma, pe 23 februarie, Ilie Gheorghe.

Nataşa Raab, Valer Dellakeza, Dragoş Măceşanu, Cerasela Iosifescu, Raluca Păun, Claudiu Bleonţ sunt doar câţiva dintre artiştii care vă vor putea oferi nu doar plăcerea unui dialog, ci şi surpriza unui recital sau unei scenete.

O piesă bună cu Casual Band, de Valentine‘s Day!

O piesă bună – de teatru, dar şi muzicală! Și asta pentru că, de împrumutata zi a îndrăgostiţilor, 14 februarie, teatrul şi muzica se reunesc pe aceeaşi scenă a TNC. «Vom sărbători printr-un spectacol de teatru şi invitarea unui grup muzical binecunoscut, „Casual Band”. Va fi un eveniment de petrecere a acestei sărbători împreună cu publicul nu numai prin vizionarea unei piese, ci şi prin muzică”, a precizat managerul interimar Alexandru Boureanu.

În prima parte a serii va putea fi vizionat spectacolul „Exploziv”, de Elise Wilk, în regia lui Andrei Măjeri şi scenografia Alexandrei Panaite, avându-i în distribuţie pe Nataşa Raab, Raluca Păun, Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Ioana Manciu, Monica Ardeleanu, Alex, Calangiu, Ștefan Cepoi, Cătălin Miculeasa şi Andrei Ștefănescu. În partea a doua, „Casual Band” va transmite mesajul său de dragoste printr-un program muzical special – cafe-concert, jazz şi nu numai.

«Este un spectacol special, este ceea ce îmi doream să regăsesc în Craiova. Este ceea ce am văzut în alte locuri, peste hotare, şi mi-a plăcut foarte mult. Și îmi doream un loc, un spaţiu, o zi în care să se întâlnească şi aici teatrul cu muzica. Mă simt onorat că eu şi „Casual Band” putem face parte din acest spectacol», a declarat muzicianul Bogdan Uţă (saxofon/clape).

Un bilet pentru exploziva seară de Valentine’s Day costă 30 lei.

Două luni de repetiţii cu regizorul american Peter Schneider pentru tragedia shakespeariană „Julius Caesar”

Deşi nu a putut oferi, deocamdată, detalii despre apropiata ediţie a Festivalului Internaţional „Shakespeare” de la Craiova, conducerea TNC a dat asigurări – indirect, ce-i drept! – că va fi una spectaculoasă, din moment ce aproximativ 500.000 de euro îi sunt rezervaţi. Finanţarea este asigurată de Consiliul Judeţean Dolj, Primăria municipiului Craiova, Ministerul Culturii şi sponsori. Cea de-a X-a ediţie se va desfăşura între 14 şi 23 aprilie şi este dedicată împlinirii a 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile, William Shakespeare.

Pentru o mai bună mediatizare, teatrul a lansat, luna trecută, şi un concurs pentru realizarea site-ului evenimentului. „Festivalul suferea din cauza lipsei acestui instrument extrem de util pentru vizibilitate, chiar pentru istoria sa. Am primit 13 propuneri, dintre care am ales una, principalul criteriu de selecţie fiind profesionalismul. Câştigător este Bogdan Morar, un tânăr de 32 de ani, freelancer, din Craiova”, a precizat Alexandru Boureanu, adăugând că premiul este în valoare de 2.000 lei.

Craiova va fi reprezentată pe scena festivalului de tragedia shakespeariană „Julius Caesar”, pusă în scenă de Peter Schneider – personalitate a lumii teatrului şi filmului american. Figură legendară a Walt Disney Company, pe durata unui mandat de 17 ani Peter Schneider a condus crearea a peste 50 de filme. Pe Broadway, a produs „The Lion King” (pentru care a primit un Premiu Tony), „Aida” de Elton John şi Tim Rice, iar în afara Broadway, spectacole precum „The Marvelous Wonderettes” şi „Life Could be a Dream”. În urmă cu doi ani, Peter Schneider a regizat la Naţionalul craiovean spectacolul „Hot l Baltimore”, de Lanford Wilson, premiera având loc pe 1 februarie 2014.

„Este un spectacol inedit, pentru că în această producţie se va folosi foarte mult cea de-a şaptea artă, filmul, ca şi proiecţia video”, a adăugat Boureanu. Peter Schneider este aşteptat la Craiova duminică, din echipa cu care va lucra la această montare, în următoarele două luni, făcând parte scenograful Adrian Damian, videoartişti din Olanda şi SUA.

Repetiţii au loc în această perioadă şi pentru un alt important spectacol – „Rinocerii”, în regia lui Robert Wilson, cu premiera în 2 iulie 2014 –, în vederea participării acestuia la un turneu în Ljubljana (Slovenia), în perioada 18-21 martie, şi la un festival în Voronej (Rusia), între 30 mai şi 6 iunie.

„Oscarul” pentru teatru se va acorda la Craiova!

O mare manifestare a lumii, Premiul Europa pentru Teatru, urmează să aibă loc la Craiova, în zilele de 24, 25 şi 26 aprilie, imediat după desfăşurarea celei de a X-a ediţii a Festivalului Internaţional „Shakespeare”. Ediţiile anterioare ale evenimentului au fost găzduite de oraşe precum Torino (Italia), Salonic (Grecia), Wroclaw (Polonia), Sankt-Petersburg (Rusia) ş.a.

Premiul s-a născut în 1986, ca proiect-pilot al Comisiei Europene conduse atunci de Jacques Delors, împreună cu primul Comisar pentru Cultură, Carlo Ripa di Meana. În acea perioadă, crearea lui a fost susţinută şi de Melina Mercouri şi de Jack Lang, fost ministru al Culturii în Franţa. Din anul 2002, Premiul Europa pentru Teatru, graţie rolului şi activităţilor sale, a fost recunoscut de Parlamentul şi de Consiliul Europei drept „organizaţie de interes cultural european”. După nouă ediţii desfăşurate la Taormina, Premiul Europa pentru Teatru a devenit itinerant, accentuându-şi astfel caracterul internaţional.