Premierul: La benzină nu amânăm acciza, iar amânarea la motorină înseamnă încă 400 de milioane de lei lipsă

0
125

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că o eventuală amânare a creşterii accizei la motorină cu 7 eurocenţi/litru cu încă trei luni – până la 30 iunie – ar însemna încă 400 de milioane de lei lipsă la încasări, el arătând că la benzină în mod sigur nu se va amâna aplicarea accizei.

„Azi (n.r. – ieri) avem întâlnire cu cei de la CE, FMI şi BM şi e una din variante. Altfel, însă, după cum ştiţi, acciza intră în vigoare la 1 aprilie. Anunţăm deciziile după discuţia de azi”, a spus Ponta, solicitat să detalieze declaraţia sa referitoare la o posibilă amânare a aplicării accizei cu încă trei luni şi întrebat dacă ieri urma să se discute varianta finală cu FMI. La întrebarea dacă o eventuală amânare a accizei ar fi posibilă doar pentru motorină sau şi pentru benzină, Ponta a precizat: „Nu, la benzină în mod sigur suntem pe locul 28 din 28 de ţări ale UE, deci acolo nu există un impact puternic care ar dezavantaja sau ar marca competitivitatea economiei româneşti. Şi la motorină suntem, de asemenea, în partea de jos a topului”.

Referitor la declaraţia de duminică a preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia ar trebui scris negru pe alb în acordul cu FMI faptul că introducerea acestei accize se va face de la 1 aprilie, premierul a replicat: „Asta e o copilărie a preşedintelui, care se joacă, aşa, ca un copil târziu, în sensul în care bugetul e în funcţiune. (…) Acciza este aprobată deja, doar că intră în vigoare la 1 aprilie. Că scrie, că nu scrie – mi se pare penibil în al zecea an şi ultimul de preşedinte să începi să te joci cu cuvintele. Şi dacă scrie şi dacă nu scrie tot aia e, că e în vigoare. Asta ştie şi preşedintele. E un populism aşa, din ăsta ieftin, zice că ajută partidul doamnei Udrea nu ştiu ce să facă”.

Anterior, preşedintele PDL, Vasile Blaga, precizase, tot după o întâlnire, desfăşurată la sediul partidului, cu reprezentanţii FMI, CE şi Băncii Mondiale, că reprezentanţii Fondului au susţinut că nu se pune problema renunţării la acciza de 7 eurocenţi la carburanţi. „Am aflat (…) că nici nu se pune problema eliminării taxei de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil, cu care noi nu suntem de acord. Ei au spus foarte clar: e prinsă în buget, lucrurile sunt prinse în buget, Codul fiscal este în vigoare, doar a fost amânată pe parcursul a trei luni de zile”, a precizat Blaga.