Pianistul craiovean Mihai Ungureanu va concerta alături de Orchestra Națională Radio

0
373

Celebrul Concert nr. 2 pentru pian şi orchestră de Serghei Rachmaninov, Uvertura la „Cneazul Igor” și Dansurile polovţiene din aceeași operă, compusă de conaţionalul său Alexander Borodin, vor răsuna vineri, 7 februarie, de la ora 19.00, la Sala Radio din capitală. Va interpreta Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang, căreia i se va alătura Corul Academic Radio, pregătit de dirijorul Dan Mihai Goia. Invitat special al serii este pianistul craiovean Mihai Ungureanu, actualmente director artistic al Filarmonicii „Oltenia”.

Mihai Ungureanu

Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră este cea mai populară creaţie a lui Rachmaninov, considerat ultimul mare romantic al muzicii clasice. „A compune muzică este parte a vieţii mele la fel cu a respira şi a mânca. Compun muzică pentru că trebuie să dau o formă sentimentelor mele, la fel cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile”, spunea compozitorul. Lucrarea va fi interpretată de invitatul special al serii – pianistul Mihai Ungureanu, cu un palmares variat de concerte pe mai multe continente, al cărui nume este în ţară strâns legat de Filarmonica „Oltenia” din Craiova. În prezent, este director artistic al instituţiei, după ce, în anii din urmă, a ocupat poziţia de director general.

Puternic influenţată de folclorul rus, opera „Cneazul Igor” a lui Borodin – ale cărei acorduri de asemenea vor răsuna, vineri, la Sala Radio – are la bază poemul anonim „Cântec despre oastea lui Igor” (sec. al IX-lea). Dansurile polovţiene (popor nomad de sorginte turcească) sunt cea mai apreciată parte a lucrării, devenite celebre mai ales după interpretarea coregrafică în cadrul stagiunilor „Baletelor ruse”, la Paris, în 1909.

Concertul va avea loc sub bagheta dirijorului chinez Jin Wang, care a evoluat, de altfel, și pe scena Filarmonicii „Oltenia”, în luna noiembrie a anului trecut, în cadrul celei de-a 40-a ediții a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”. Muzicianul a studiat dirijatul de orchestră la Conservatorul din Beijing şi apoi la Academia de Muzică din Viena, având şansa de a se perfecţiona cu reputaţi maeştri ai baghetei ca Zubin Mehta sau Leonard Bernstein.