Facturile la căldură au explodat. Termo spune că nu are nici o vină!

0
341

Directorul SC Termo SRL Craiova a ieșit, ieri, într-o conferință de presă pentru a le spune locatarilor care se încălzesc cu agent termic că facturile mai mari pe luna decembrie nu sunt cauzate de o creștere peste noapte a prețului la gigacalorie. Conducerea Termoficării îi sfătuiește pe craioveni să ceară explicații administratorilor în astfel de cazuri, întrucât aceștia sunt cei care le calculează costurile pe apartamente. Fiindcă foarte mulți locatari au ajuns deja la Termoficare cu aceeași problemă, a creșterii facturii la căldură, Primăria Craiova a anunțat că va începe controale dure la toate asociațiile de proprietari.

Factura la căldură pe luna decembrie i-a speriat pe craioveni, fiind foarte mare în comparație cu cea de pe luna noiembrie. Mulți locatari au ajuns direct la Termoficare solicitând conducerii să le explice de unde au apărut sumele în plus. Potrivit directorului Mihai Neațu, oamenii ar fi venit cu ideea – care le-ar fi fost indusă de administratori – conform căreia Termoficarea ar fi crescut prețul la gigacalorie, și de aici umflarea facturilor. „Degeaba am încercat să le spun că noi nu suntem de vină, ei o țineau una și bună că de la asociație li s-a spus că Termo a crescut prețul la gigacalorie. Ori nici noi și nici Primăria nu am crescut prețul gigacaloriei”. Conducerea Termoficării a dat asigurări că gigacaloria este facturată populației la prețul din iulie 2012, atunci când a avut loc ultima modificare scăzându-se de la 245 de lei la 220,5 lei pe gigacalorie.

Fotografii cu tabelele afișate la unele blocuri

Mihai Neațu

Conducerea Termoficării a relatat că, după ce mai mulți locatari au venit să semnaleze problema la sediu, s-au făcut verificări pe cont propriu, fiind consultate listele afișate de către asociații de proprietari la parterul blocurilor. „O bătrânică mi-a reclamat că i s-a calculat, la un apartament de 41 de metri pătrați, pentru luna decembrie, suma de 384 de lei numai pentru încălzire. M-am uitat la celelalte patru apartamente de pe aceeași coloană, care aveau suprafețe identice și nu sărea nici unul de 231 de lei. Deci diferență de 153 de lei pentru săraca bătrânică. Și sunt foarte multe cazuri așa”. Pentru un apartament de trei camere, în Brazdă, o familie a plătit 8,2 milioane de lei numai pentru căldură.

Administratorii sunt vinovați de creșterea facturii

Odată eliminată varianta creșterii prețului la gigacalorie, conducerea Termoficării a plecat în căutarea vinovaților. Și i-a găsit, aceștia fiind administratorii și firmele care fac citirea repartitoarelor de costuri. „Cred că este momentul să nu mai spunem că este curățenie după ce băgăm mizeria sub preș. Toți oamenii când întreabă la asociații cine este de vină, cine e oaia neagră a Craiovei, atunci Bisisica e SC Termo. Avem și noi problemele noastre, le cunoaștem, le remediem, dar acum este exclusiv vina altora. Toate calculele matematice și tehnice posibile demonstrează că nu ai cum să ajungi la consumuri așa de mari, ireale chiar”. Directorul Mihai Neațu spune că administratorii, fiind singurii cărora legea le dă voie să facă repartiția costurilor, pot să îi favorizeze pe unii locatari și să îi defavorizeze pe alții, fără ca Termoficarea să poate să intervină.

Primăria Craiova, în control la toate asociațiile

Ba, mai mult, Mihai Neațu susține că a întâlnit administratori care i-au spus cinstit că nu știu să facă calculele de repartizare a costurilor, „făcându-le pe genunchi”. „Nu toate asociațiile sunt corecte. Am găsit și asociații care au trecut cheltuieli cu deratizarea în luna decembrie, cu fondul de rulment, o taxă de repartizare acolo unde nu sunt calorimetre. Avem cunoștință de asociații care și-au dat primă de Crăciun, își decontează taxiurile…”. Potrivit conducerii Termoficării, unii dintre ei și-au pierdut deja atestatul profesional, dar cei mai mulți și-l vor pierde de acum încolo, Primăria Craiova anunțând deja că va începe seria de controale în problema facturilor mari la căldură pe luna decembrie.

Termoficare îi îndeamnă pe locatari să renunțe la repartitoare

„Trebuie să înțeleagă și cetățenii Craiovei un lucru: cei care sunt votați de ei să le reprezinte interesele ei i-au pus, ei îi pot da jos dacă nu își fac treaba”, i-a atenționat directorul Termoficării pe locatari. Pe lângă tragerea la răspundere a administratorilor, și chiar schimbarea lor, o soluție ar fi și ca locatarii să renunțe la repartitoare. Conducerea Termoficării consideră că acestea sunt elementele care creează confuzie și, dacă ar fi eliminate, administratorii nu ar mai putea să facă astfel de calcule. „Dar trebuie să renunțe toți, pentru că dacă renunță doar jumătate din ei, numai Dumnezeu știe cum se va face repartiția. Nu aș vrea să fiu în pielea lor, sincer vă spun”. Ar mai fi și varianta ca Termoficarea să preia citirea acestor calorimetre, în locul firmelor specializate, dar și acest lucru e imposibil de realizat pentru că nu există cadru legal în acest sens.