Giancarlo Tecchio, preşedintele companiei Pr.En.Al: „Suntem la porţile viitorului. La nivel mondial au fost deja instalate 4 miliarde de panouri solare”

0
554
Giancarlo Tecchio

Compania Pr.En.Al a luat fiinţă în anul 2005, în Italia, la iniţiativa unui grup de experţi din domeniul fotovoltaicului pentru a profita de beneficiile oferite de activarea sistemului Conto Energia, sistemul de facilităţi fiscale adoptat în Italia pentru difuzarea generaţiei electrice de conversiune fotovoltaică a radiaţiei solare. Preşedintele companiei, Giancarlo Tecchio, a simţit gustul afacerii şi a deschis recent un punct de lucru şi în România, la Craiova, pentru a deservi toată zona Olteniei. Afaceristul italian ne-a precizat într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertăţii”, cum s-a orientat către ţara noastră, ce înseamnă în următorii 15 ani să dezvolţi o astfel de afacere, cât profit ai putea să obţii şi în câţi ani ai putea să-ţi amortizezi investiţia. Pr.En.Al. se ocupă de toate tehnologiile legate de producerea de energie şi de eficienţa energetică bazată pe energiile regenerabile. Sistemul energetic mondial trebuie regândit în perspectiva de a asigura generaţiilor viitoare o structură economică şi socială compatibile cu resursele disponibile. „Terra nu am moştenit-o de la părinţii noştri, ci am împrumutat-o de la copiii noştri”, ne-a spus Giancarlo Tecchio.  

 

Ştiu că aveţi o experinţă mare în acest domeniu al energiilor regenerabile în Italia, acolo unde compania dumneavoastră este deja un brand, aşa că vă întreb de ce România şi de ce Craiova?                

Activitatea societăţii se desfăşoară în sectorul fotovoltaic şi al panourilor solare, cu intenţia de a realiza instalaţii inovative, proiectând şi instalând lucrări pe măsură. Noi ne ocupăm atât de achiziţionarea clientului, cât şi de realizarea proiectului, a instalaţiei, precum şi de punerea în contact cu băncile şi instituţiile în vederea creditării clientului. Noi achiziţionăm inclusiv materialele. Avem furnizorii noştri. Noi nu suntem o societate de producţie  de panouri. Noi nu suntem producători, ci suntem proiectanţi de instalaţii fotovoltaice. Acum în România există un vârf de instalaţii pe teren, dar obiectivul nostru nu sunt instalaţiile pe teren. Noi avem deja în Italia instalaţi 14 MW pe acoperiş, pentru că obiectivul nostru este fotovoltaicul pe acoperiş. Deocamdată, în Craiova, acest fotovoltaic pe acoperiş nu a pătruns, aşa că, atunci când vorbim de concurenţă nu ne facem mari probleme. În România sunt, dar pe piaţa din Oltenia încă nu s-a pătruns cu acest sistem. Suntem primii.

Dezvoltarea în fotovoltaic devine o industrie importantă

Să înţelegem mai bine. La Craiova nu s-a înfiinţat o societate cu capital italian, ci compania Pr.En.Al a deschis un punct de lucru, care, de altfel, va deservi întreaga zonă a Olteniei…

Compania are două birouri, unul în Italia, coordonat de Andreea, colaboratoarea mea, şi unul aici, la Craiova, administrat de Andra Cicea. Cele două birouri funcţionează prin conexiune, ţinem legătura prin internet astfel încât să putem urma fiecare proiect în parte şi să-i dăm atenţia care i se cuvine, construind şi structura de aici, după modelul celei din Italia. Avantajul  actual al fotovoltaicului în România consistă în perioada de amortizare a investiţiei într-o perioadă foarte scurtă. România a devenit, de altfel, piaţa cea mai avantajoasă din Europa.

Dificultăţi aveţi în acest demers? Unde întâmpinaţi probleme şi cum reuşiţi să le depăşiţi?

Dificultăţile sunt din punct de vedere birocratic, pentru că sunt încă termeni lungi şi de definire a acestor autorizaţii şi de definire efectivă a acordului la reţeaua electrică. Convingerea noastră este că România în acest mare proiect european 20-20-20, adică reducerea de 20% a emisiilor de dioxid de carbon, folosirea a 20% a energiei din  produse regenerabile, creează şi în România o piaţă foarte puternică. Această dezvoltare în fotovoltaic implică şi o dezvoltare pe panouri, dar şi o dezvoltare pe structurile sinemetalice, care susţin aceste panouri, deci, devine o industrie importantă nu doar în sine ca realizare a instalaţiilor. În Italia, de exemplu, din această industrie se câştigă 25 milioane de euro. Iar previziunile în România sunt la circa 1 mld euro – 1,5 mld de euro, pentru anul viitor.

„Suntem şi la începutul erei automobilelor electrice”

Vorbim de foarte multe avantaje ale acestui sistem de încălzire. Care ar fi acelea ?

Pe lângă faptul că fotovoltaicul diminuează utilizarea resurselor fosile, ajută şi la reducerea impactului ecologic şi apoi, practic, este o furnizare de energie gratuită odată ce avem soarele deasupra noastră. Din istoricul care există deja la nivel mondial, e o energie ce va produce pe ani de zile această industrie. Este vorba de cel puţin zece ani de acum înainte. Filosofia noastră de a instala exclusiv pe acoperiş este pentru a evita să consumăm teritoriul agricol şi de a produce acolo unde energia este consumată, fără a avea necesitatea de a o transporta şi de a suporta pierderile de energie. Aşa cum spuneam, transportul de energie conduce la o pierdere de 10% a energiei produse, deci, practic, pierdere inutilă. Pe măsură ce fotovoltaicul devine important, producând în faşele orare în care este cel mai mare consum, va acoperi necesitatea energetică, în ceea ce priveşte cererile la cel mai mare punct.

Cum stăm cu aceste investiţii în Uniunea Europeană. Cum sunt ele privite şi aplicate ? Poate avem cumva şi cifre concrete…

În Germania, de exemplu, s-a prevăzut ca până în 2050 să se ajungă la cel mai mare nivel de producţie de energie globală, din resurse regenerabile, iar până în 2030 să se ajungă la 80%. Suntem şi la începutul erei automobilelor electrice, deci va implica şi o schimbare în ceea ce priveşte transportul, așadar vor apărea şi condiţii de creare a locurilor de muncă. Suntem la porţile viitorului. Noi, astăzi, în 2012, avem 28 de MW, în Germania,  în Italia – 18 GW, iar la nivel mondial aproape 800 de gigawaţi, ceea ce înseamnă că au fost instalate 4 miliarde de panouri solare.

O instalaţie în România se amortizează în trei ani

Oferă tot ceea ce ne-aţi precizat mai sus o garanţie pentru clienţii din România?! Ar mai fi ceva ce i-ar putea convinge că această investiţie este viitorul?

Aceasta oferă deja o garanţie în ceea ce priveşte funcţionalitatea sistemului. Şi au fost anulate practic, toate dubiile pe care puteam să le avem înainte, legate de această tehnologie. România profită deja de faptul că aceste costuri s-au diminuat foarte mult, acestea fiind mult mai mari înainte. De exemplu, în 2001, un kilowat de fotovoltaic costa 11.000 euro, astăzi, pentru instalaţiile de 1 megawat,  de exemplu, 1 kilowat costă 1000 de euro. Diferenţa este enormă. O instalaţie care profită deja de certificatele verzi, care se acordă în România şi prin vânzarea energiei, se amortizează pratic în trei ani, iar pentru 12 ani, ai doar profit. Vorbim de 15 ani, pentru că 15 ani este perioada în care în România se acordă aceste certificate verzi. Pentru aceşti 12 ani fotovoltaicul nu face altceva decât să ne acorde profit. Singura condiţie este ca soarele să iasă în fiecare zi. Deci este cea mai profitabilă investiţie până la urmă.

Dar până acum, în relaţia dumneavoastră cu potenţialii clienţi din Craiova aţi constatat şi reticenţă faţă de instalaţiile fotovoltaice ?

De obicei când se aduce un produs nou, există întotdeanua suspiciuni, o lipsă de încredere şi cine începe cu realizarea acestor instalaţii este văzut ca un pionier, ca în orice domeniu. Dar acum ajungem după mulţi alţi pionieri. Problema în România este accesul la anumite credite care să poată să susţină aceste investiţii, pentru că există o perioadă nefastă de criză economică în toată Europa. Dacă este vorba de o investiţie mare, orice firmă vrea să-şi ia un credit, iar băncile sunt uşor reticente în ceea ce priveşte acordarea creditului.

„Contul Energia” versus certificatele verzi

Ce este diferit în România faţă de ceea ce se întâmplă în Italia, cu aceste instalaţii ?

În mod normal, în Italia, o instalaţie fotovoltaică nu reprezintă de fapt un cost pentru client şi asta, pentru că finanţarea se face prin „Contul Energia”, echivalentul certificatelor verzi. Iar dacă produsul financiar propus de către bancă este structurat bine, în plus faţă de restituirea creditului, îi permite clientului şi un profit final, anual. Eu cred că şi în România este posibil acest lucru. Am făcut deja un tur al băncilor să vedem ce produse propun şi ce deschidere au către acest business şi am găsit situaţii diverse. Ceea ce este foarte important este faptul că există curiozitate în ceea ce priveşte domeniul şi unele bănci deja au acordat credite în acest sector. Prin urmare este nevoie doar de un start-up al situaţiei, acei pionieri de care vorbeam şi înainte. Avem clienţi italieni care au societăţi în România, ei având deja experienţă din Italia cu sistemul respectiv, am început deja să ducem tratative cu aceştia pentru montarea unor astfel de instalaţii.

De ce mergeţi pe sistemul fotovoltaic pe acoperiş şi nu aţi dezvoltat un altfel de sistem ?

Am dezvoltat un sistem de montaj pe acoperiş, care a avut nominalizarea la Munchen, la Intersolar Award, anul trecut, pentru cea mai bună inovaţie tehnologică în domeniu din lume. Putem crea de exemplu, direct, un acoperiş din panouri solare, fără a folosi silicoane, fără a folosi materiale de impermeabilizare, folosind doar oţel inoxidabil şi cu o durată de cel puţin 40 de ani. Pentru persoanele fizice, am dezvoltat un sistem de integrare în acoperiş, care ne permite să nu găurim acoperişul, avem sistem special de prindere, folosind bineînţeles tot doar structuri inoxidabile, ceea ce ne permite să folosim o garanţie de durată în timp. În afară de fotovoltic noi ne mai ocupăm de solarul termic, pentru încălzirea apei, de geotermie, minihidro etc.

Andra Cicea, reprezentant al Pr.En.Al – zona Olteniei :

Afacerea de aici s-a născut dintr-o altă colaborare”

„La Craiova, am deschis anul trecut, în septembrie, un punct de lucru.  Afacerea de aici s-a născut dintr-o colaborare precedentă. Tatăl meu, a lucrat pentru domnul Giancarlo Tecchio, patronul companiei Pr.En.Al, în Italia, pe partea de executare a lucrărilor şi atunci s-a născut o prietenie şi ne-am hotărât să venim aici, în Oltenia. Acum suntem abia la început. Am deschis un birou de proiectare şi consultanţă, în sensul că mergem de la început cu comanda şi dăm totul la cheie. Ne bazăm pe suportul din Italia. De exemplu, proiectele noastre sunt făcute în Italia şi vin în România. În momentul în care avem un client, îi prezentăm prima dată proiectul, dar avem bineînţeles echipa noastră aici, care execută montarea şi toate celelalte”.

 

„EXPEROM”, un eveniment expoziţional de marcă

În perioada 4-7 aprilie 2013, Pr.En.Al va organiza la Casa Tineretului din Craiova, evenimentul „EXPEROM”, care se doreşte a fi de înaltă ţinută. Evenimentul va cuprinde, pe de o parte, o conferinţă internaţională, iar pe de altă parte, o manifestare expoziţională în domeniul energiilor regenerabile. Vor fi relatări şi în română, şi în italiană. Vor fi prezente mai multe personalităţi din Italia, printre care amintim Giani Silvestrini, reprezentantul Ministerului Mediului, şi preşedintele KYOTO Club; Roberto Vigotti, reprezentant al Comisiei Europene; Luciano Brandoni – titularul societăţii Brandoni Solari din Italia şi, nu în ultimul rând, Franco Valentini de la Grupul Carraro.