„Miercurea Sirenelor” îmbunătăţeşte timpul de reacţie al personalului care se ocupă de alarmarea populaţiei

0
163

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au derulat, ieri, prima zi de miercuri a lunii ianuarie, în intervalul orar 10.00-11.00, un nou exerciţiu de alarmare a populaţiei, intitulat „Miercurea Sirenelor”.

Scenariul exerciţiului a vizat înştiinţarea autorităţilor administraţiei publice locale despre probabilitatea producerii sau producerea unei situaţii de urgenţă în zona de competenţă şi verificarea funcţionării sistemului de alarmare publică prin acţionarea tuturor sirenelor electrice şi electronice, la introducerea semnalului “Alarmă la dezastre”.

Mai exact, ca urmare a intensificării vântului cu aspect de vijelie, temperaturilor scăzute, precipitaţiilor mixte şi ceţii s-au produs îngreunări şi întreruperi ale traficului datorate vizibilităţii reduse şi copacilor doborâţi pe drumuri. S-a decis alarmarea populaţiei ca urmare a probabilităţii foarte mari de producere a unei situaţii de urgenţă în zona de competenţă. Din cele 10 sirene verificate de cadrele ISU Dolj în timpul exerciţiului, una singură nu a funcţionat. În plus, din dispeceratul ISU Dolj au fost alarmate localităţile Calafat, Băileşti, Bechet, Dăbuleni, Ciupercenii Noi, Poiana Mare, Desa, Piscu Vechi, Ghidici, Rast, Negoi, Catane, Bistreţ, Cârna, Măceşu de Jos, Gighera, Ostroveni, Călăraşi.

Potrivit reprezentanţilor ISU Dolj, comparativ cu antrenamentele anterioare, s-a constatat o îmbunătăţire în ceea ce priveşte timpul de răspuns pentru acţionarea sirenelor de alarmare, personalul de specialitate destinat acţionării mijloacelor de alarmare de la localităţile din judeţ fiind în măsură să execute într-un timp mai scurt alarmarea populaţiei.