Tichete sociale pentru persoanele vârstnice

0
685

Prin Schema Națională de Sprijin pentru Persoanele Vârstnice și pentru Persoanele fără Adăpost adoptată de Guvernul României, 12.166 de beneficiari din Dolj vor primi pe suport electronic bani pentru masa caldă. Suma alocată pentru tichetul social pentru mese calde pe suport electronic este de 180 lei/lună și este valabilă 12 luni de la data încărcării pe card. Valoarea maximă a tranzacțiilor zilnice acceptate este de 40 lei.

Programul adoptat de Guvernul României este destinat persoanelor care au împlinit vârsta de 75 de ani sau peste această vârstă, care beneficiază de indemnizaţia socială pentru pensionari sau alte drepturi prin legi cu caracter special (800 lei începând cu 1 septembrie a.c.), plătite prin case teritoriale de pensii (în acest caz au fost emise 12.063 tichete), dar și persoanelor sau familiilor fără adăpost, inclusiv persoanele/familiile care au fost evacuate şi familiile cu copii care nu au domiciliu stabil, mai ales cele monoparentale (103 tichete emise).

La sfârșitul acestei săptămâni, prima tranșă de bani aferentă lunilor septembrie și octombrie (360 de lei) va fi transferată pe cardurile beneficiarilor, urmând ca peste o săptămână să primească a doua tranșă, pentru lunile noiembrie și decembrie. Cardurile pot fi utilizate exclusiv în unităţile de alimentaţie, care servesc mâncare caldă, cum sunt restaurantele, cantine, fast-food, pizzerii, firme de catering, terase, încrise în lista unităților care pregătesc, servesc sau livrează la domiciliu mese calde și care acceptă tichetul social. Acești agenți economici sunt comercianți parteneri ai emitentului de carduri pentru județul Dolj și anume Edenred.

Programul este co-finantat din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) prin Programul operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD), iar temeiul legal este ORDONANŢA DE URGENŢĂ  Nr. 115/2020 privind unele măsuri pentru sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care beneficiază de mese calde pe bază de tichete sociale pe suport electronic pentru mese calde, acordate din fonduri externe nerambursabile, precum şi unele măsuri de distribuire a acestora. Bugetul total alocat programului va fi de 640 milioane lei.