Iulian Badea, candidat la Camera Deputaţilor: “Vreau sa demonstrez că generaţia mea este capabilă să schimbe clasa politică”

0
413

 

  1. Sunteţi tânăr şi în România mulţi tineri „fug” de politică. Ce v-a determinat să faceţi acest pas?

Niciodată nu mi-a plăcut să asist pasiv la ce se întâmplă în jurul meu. Sunt un om de acţiune care a fost crescut să ia măsuri atunci când vede nedreptăţi. Mereu mi-am dorit sa intru în politică, locul din care, cred eu, dorinţa de schimbare se transformă în ceva palpabil, real. Acum pur şi simplu s-au întâlnit dorinţele mele cu oferta partidului şi am decis că nu pot pierde acest tren. Scena politica a ultimilor ani s-a umplut de oameni tineri, cu iniţiativă, oameni care, ca şi mine, vor să schimbe percepţia asupra felului în care poate fi administrată o ţară. Eu nu cred ca tinerii mai fug de politică.

 

  1. Aşteptăm o viziune nouă de la tinerii politicieni. Ce vă doriţi să faceţi pentru Craiova şi Dolj din poziţia de deputat?

În primul rând, vreau sa demonstrez că generaţia mea este capabilă să schimbe clasa politică. În practică, vreau să creez, alături de colegii mei, politici coerente în educaţie şi măsuri de sprijin pentru tinerii antreprenori. Eu vin din mediul privat şi ştiu care sunt nevoile acestui domeniu. Apoi, sunt marile proiecte pe care PSD şi le-a asumat: drumuri de mare viteză care să lege Craiova şi Doljul de capitală, dar şi de estul şi vestul ţării, apoi construcţia unui spital regional. Acestea sunt şi dorinţele oamenilor, dorinţe pe care le-am auzit chiar în această campanie electorală.

 

  1. Avem nevoie de oameni implicaţi, care să nu renunţe uşor. Cât de hotărât sunteţi sunteţi să treceţi peste orice obstacol, să construiţi lucruri care să conteze cu adevărat şi să dureze?

Eu am fost mereu un om implicat, chiar dacă, nefiind persoană publică, nu sunt cunoscute proiectele mele. În timpul liceului am fost cel care şi-a reprezentat colegii în calitate de Preşedinte ale Consiliului Elevilor şi cred ca niciodată nu i-am dezamăgit. Apoi, marele meu proiect rămâne afacerea pe care o administrez, o firmă în domeniul imobiliar care a creat aproape 50 de locuri de muncă şi, bineînţeles, şi profit. Următorul meu proiect este cel de om politic al Doljului şi am determinarea de a nu eşua în niciun plan pe care îl întocmesc. Voi demonstra totul în următorii 4 ani.

 

  1. Suntem într-un context greu, oamenii sunt debusolaţi de tot ce se întâmplă de la declanşarea pandemiei. Politicienii sunt cei care pot lua decizii majore. Ce le-aţi transmite doljenilor din acest punct de vedere?

Să pună siguranţa lor pe primul loc, atât la propriu, sa se ferească de virus, cât şi la figurat, să voteze responsabil. Pe de altă parte, ii asigur pe doljeni că planul de guvernare al Partidului Social Democrat are măsuri coerente pentru limitarea efectelor dezastruoase ale pandemiei. Se vor lua măsuri de creştere a capacităţii de testare, dar şi de acces al cetăţenilor la testele specifice, fără liste lungi de aşteptare şi costuri mari, aşa cum este acum. Apoi, operaţionalizarea direcţiilor de sănătate publică, creşterea capacităţii lor de lucru şi de realizare a anchetelor epidemiologice, astfel încât izolarea contacţilor să se realizeze în cel mai scurt timp. Sistemul medical are o nevoie imperativă de investiţii în aparatură medicală, creşterea numărului de paturi pentru bolnavii de covid şi, mai ales, a numărului de paturi de la Terapie Intensivă. Un alt factor important este formarea personalului medical de specialitate prin finanţarea de programe de educaţie şi pregătire practică. Apoi, domeniul greu lovit al economiei, cu injecţii de capital în companiile care au dificultăţi în a-şi desfăşura activitatea şi a păstra angajaţii. Nu în ultimul rând, educaţia, realizarea unui plan de deschidere a şcolilor şi, paralel, de îmbunătăţire a predării on-line. Este nevoie de conectarea la internet a tuturor şcolilor din ţară, dotarea elevilor cu terminale digitale şi crearea de platforme speciale pentru cursuri. Toate acestea vor fi puse în aplicare în regim de urgenţă de către o guvernare a Partidului Social Democrat.

 

  1. Tinerii politicieni sunt cei care pot să deschidă noi perspective şi acasă, în Craiova, în Dolj, în Oltenia. Cum v-aţi dori să arate Craiova, Doljul peste 10 ani?

Doljul de peste 10 ani ar trebui să aibă conexiuni rutiere şi feroviare rapide cu toate marile oraşe din România. La acelaşi capitol, consider că există şi un potenţial enorm pentru dezvoltarea legăturilor aeriene atât la nivel naţional, cat şi internaţional, prin dezvoltarea mai multor terminale pe Aeroportul din Craiova. Apoi, cred că va deveni unul dintre marile centre de interes medical, prin construirea spitalului regional, dar şi prin dezvoltarea de secţii de tratament la cele mai înalte standarde. Craiova are potenţial enorm în ceea ce priveşte dezvoltarea industrială, iar primii paşi s-au făcut deja cu ajutorul unor branduri celebre, Uzina Ford, sau a unora pe cale să devină la fel de celebre, uzinele Softronic de exemplu. Apoi, transformarea Universităţii din Craiova într-un centru universitar de înaltă formare profesională. Nu în ultimul rând, dezvoltarea unui incubator de afaceri, a unui hub IT sau a altor tipuri de centre de business care să concureze actualele centre din Bucureşti, Cluj sau Timişoara. Craiova are potenţial şi este treaba tinerei generaţii de politicieni să creeze cadru pentru dezvoltarea oraşului.

 

  1. Tinerii din România se mobilizează tot mai greu când vine vorba de exercitarea dreptului la vot, dar în acelaşi timp aşteaptă schimbări importante. Cum ar trebui să vadă lucrurile din acest punct de vedere?

Cu responsabilitate. Să meargă la vot şi să îşi facă vocea auzită. Trebuie să recunoaştem că, în şcoală, nu se predau foarte multe cursuri despre istoria votului, despre cum s-au luptat oamenii să câştige acest drept, până la vărsare de sânge sau acte de eroism. Aşa că dorinţa de vot s-a pierdut în ultimii ani, pe măsură ce societatea modernă şi-a câştigat mai uşor unele drepturi. A mai intervenit şi dezamăgirea faţă de clasa politică, impresia că votul lor este prea mic pentru a conta. Adevărul este că orice vor contează, iar eu cred ca societatea civilă ar trebui să desfăşoare mai multe campanii de informare despre puterea şi necesitatea votului. Tinerii cu adevărat responsabili vor merge la urne, sunt convins. De altfel, îndemnul meu este să voteze cu gândul la siguranţa lor în faţa virusului, dar şi cu gândul la siguranţă unui trai mai bun.

 

Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizatia Judeteana DOLJ, Executat de S.C. ED PRESS COM S.R.L., portal – www.cvlpress.ro, CUI Mandatar financiar coordonator 11200020.