Studenţii craioveni au mers pe „Autostrada Dreptului” şi au avut „Porţi deschise pentru românii de pretutindeni”

0
444

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a fost gazda, timp de patru zile, a două evenimente importante: „Autostrada Dreptului” şi „Seara prieteniei studenţilor români şi străini – Porţi deschise pentru românii de pretutindeni”.

drept 1Proiectul „Autostrada Dreptului” – ediţia 2016 a reunit, la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, studenţi ai instituţiilor de profil din Craiova, Iaşi, Bucureşti şi Chişinău. Aceştia au participat la diverse activităţi academice, culturale şi de divertisment, organizate de Asociaţia Studenţilor în Drept din cadrul Universităţii din Craiova (ASD-UC). „Ideea schimbului de experienţă presupune atât posibilitatea participării studenţilor atât la orele de curs şo seminare desfăşurate de către profesorii craioveni, cât şi posibilitatea realizării unor activităţi din afara curricumului. Potrivit principiului „We cultivate a place where students grow by learning from a clother – Cultivăm un loc în care studenţii se dezvoltă învăţând unii de la ceilalţi”, asociaţia studenţilor jurişti craioveni a asigurat un cadru generos de interacţiune studenţească, pentru dezvoltarea personală şi, deopotrivă, profesională a participanţilor”, a precizat prof.univ.dr. Sevastian Cercel, decan al Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova. La rândul său, Ionuţ Rosia, preşedintele ASD-UC, a afirmat: „Întâlnirea cu studenţii şi profesorii Facultăţii de Drept a Universităţii din Craiova, cu Baroul Dolj şi comunitatea profesională din Oltenia le-a oferit participanţilor o şansă să cunoască şi să înţeleagă mai bine lumea dreprtului actual”.

Proiect multicultural

drept3Cel de-al doilea eveniment a fost „Seara prieteniei studenţilor români şi străini – Porţi deschise pentru românii de pretutindeni” – o acţiune la care au participat studenţi străini şi români care studiază la Universitatea din Craiova. Programul a cuprins dezbateri pe mai multe teme: „Mediul universitar craiovean, un liant între identităţi şi culturi diferite”, „Rolul asociaţiilor studenţeşti în integrarea studenţilor străini în viaţa socială românească”, la care s-a adăugat un moment artistic în care studenţii, indiferent de etnie, au pus în valoare creaţiile tradiţionale. Au participat Asociaţia pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia – „Ariadnae Filium”, Asociaţia Studenţilor Basarabeni din Craiova, Asociaţia Europeană a Studenţilor în Drept, Asociaţia Centrul de Istorie a Dreptului şi Studii Socio-Umane. „Reuniunea s-a bucurat de prezenţa unor personalităţi – prof.univ.dr. Radu Baltaşiu – director al Direcţiei Românii din Afara Graniţelor, din cadrul Institutului Cultural Român, Laviniu Enii , director la Direcţia de Strategie şi Programe – Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, prof.univ.dr.  acad. Ion Dogaru. În cadrul debaterilor, au fost abordate probleme legate de diversitatea culturală şi de identitatea lingvistică, precum şi de rolul pe care mediul universitar îl are în construcţia relaţiilor dintre oameni, indiferent de rasă, limbă, etnie, naţionalitate, sex sau religie. Au fost prezentate aspecte privind drepturile culturale ale românilor ale românilor de pretutindeni, precum şi cele ale străinilor în România. Seara dedicată evenimentului s-a înheuat cu un program artistic susţinut de ctudenţi din mai multe ţări, prezenţi la Craiova”, a mai spus  prof.univ.dr. Sevastian Cercel.