Parcarea cu plată, extinsă pe încă nouă străzi din Craiova

2
251

Primăria Craiova intenționează să extindă sistemul parcărilor cu plată prin SMS în tot perimetrul Centrului istoric. Deocamdată, este doar o propunere pe care autoritățile o lansează într-o dezbatere publică, toți craiovenii interesați fiind așteptați să participe, vineri, la discuții pentru a-și expune părerile vizavi de această măsură edilitară.

Locurile de parcare cu plată prin SMS se regăsesc acum, după cum se știe, pe cele trei străzi din centrul Craiovei – strada „A.I. Cuza”, strada „Romul” și strada „Nicolăescu-Plopșor” – considerate cele mai aglomerate din zona centrală a orașului. Măsura a fost introdusă în 2017, municipalitatea motivând, la vremea respectivă, că este o modalitate de descongestionare a traficului de la kilometrul zero și, totodată, o bună ocazie de a repune în circuit parcarea subterană din zona Teatrului Național. În discuțiile care s-au lansat în consiliu, reprezentanții Primăriei Craiova au explicat, atunci, că este vorba de un proiect-pilot, care, dacă își va dovedi utilitatea, va fi extins pe o zonă mult mai largă.

Un inel circular în jurul Centrului istoric

Ceea ce se întâmplă acum. Autoritățile vin cu propunerea ca alte nouă străzi să se alăture celor trei. Străzile enumerate de municipalitate sunt următoarele: strada „Eugeniu Carada” (sectorul de drum cuprins între intersecțiile cu „Simion Bărnuțiu” și ”Mihail Kogălniceanu”), strada „Mihail Kogălniceanu” (sectorul de drum cuprins între intersecțiile cu „Eugeniu Carada” și „Unirii”), strada „Sfântul Dumitru” (sectorul de drum cuprins între intersecțiile cu „Unirii” și „Matei Basarab”), strada „Unirii” (sectorul de drum cuprins între intersecțiile cu „Mihail Kogălniceanu” și „Bujorului”), bulevardul „Știrbei Vodă” (sectorul de drum cuprins între intersecțiile cu „Unirii” și „Matei Basarab”), strada „Matei Basarab” – zona Pieței Vechi, strada „Ion Maiorescu” – zona Colegiului „Carol I”, strada „Mihai Viteazul” (sectorul de drum cuprins între intersecțiile cu „Unirii” și „Ion Maiorescu”).

Parcările de pe Calea București, propuse la plată

Pe listă se află și Calea București. Reprezentanții Primăriei Craiova propun ca locurile de parcare cu plată prin SMS să fie instituite pe ambele sensuri de mers ale bulevardului, pe o anumită porțiune. Este vizată latura dinspre podul Electro, mai precis tronsonul de stradă care pornește de la intersecția cu bulevardul „Carol I” (în zona Universității) și merge până la intersecția cu strada „Spaniei”. Autoritățile spun că această porțiune de pe Calea București se pretează, ba chiar impune luarea unei astfel de măsuri deoarece este zona de stradă cu cea mai mare aglomerație. Acolo se află multe blocuri de locuințe, locatarii având și ei nevoie de parcări, sunt multe societăți comerciale cu vad, cabinete medicale și farmacii, dar și Piața Centrală, care este mai tot timpul plină, aici venind craioveni din toate cartierele orașului.

800 de locuri de parcare noi

Aceste nouă străzi, între care și Calea București, au fost alese pentru a se crea un inel circular, „care să asigure preluarea traficului din această zonă, precum și continuitate cu strada A.I. Cuza, în vederea fluidizării și descongestionării traficului rutier în zona zero a municipiului Craiova”. De asemenea, autoritățile mizează și pe „reducerea timpilor de călătorie și creșterea siguranței în trafic” în tot perimetrul acesta. În raportul întocmit de municipalitate, se precizează că vor fi create 793 locuri de parcare noi, dintre care 386 numai pe Calea București. Regulamentul spune că tariful rămâne același – 0,5 euro pe oră, plus TVA, la fel ca și programul – locurile de parcare cu plată prin SMS fiind disponibile în intervalul 9.00 și 19.00, de luni până duminică. În restul orelor, locurile de parcare sunt fără plată, autoritățile motivând că trebuie folosite și de riverani.

2 COMENTARII

Comments are closed.