De ce nu își dau demisia miniștrii USR PLUS?

0
308

Știm că ai văzut în ultimele ore foarte multe știri despre ceea ce se întâmplă cu Guvernul, Coaliția, miniștrii, guvernarea. Vrem să aducem puțină claritate în toată această criză provocată de acțiunile iresponsabile ale premierului Cîțu.

Ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore?

În ședința de guvern de ieri, premierul Cîțu a forțat adoptarea PNDL 3, un program inventat de Liviu Dragnea în 2013, prin care sunt dați 50 de miliarde către primari și președinți de consilii județene, fără criterii clare, fără transparență, fără garanția că acești bani publici chiar ajung la comunitățile locale și nu în buzunarele baronilor locali. PNDL 3 nu avea nici acordul prealabil al Coaliției și nici nu îndeplinea condițiile minimale de responsabilitate.

Din aceste motive, USR PLUS nu susține acest program. Premierul Cîțu știa acest lucru. A ignorat cu bună știință propunerile noastre de a îmbunătăți programul. A ales în schimb să-l amenințe pe Stelian Ion, ministrul Justiției, că îl dă afară dacă nu avizează programul – avizul Ministerului Justiției este obligatoriu. Stelian Ion i-a explicat că programul are numeroase probleme de legalitate, dar premierul Cîțu nu a vrut să asculte și l-a demis pe Stelian Ion, la fel cum a făcut-o și în cazul lui Vlad Voiculescu, fără consultarea noastră sau a celorlalte partide din Coaliție.

Ce se întâmplă mai departe?

Conducerea USR PLUS a decis aseară retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu. Vrem să continuăm guvernarea, România are nevoie de o majoritate stabilă, hotărâtă să facă reforme. Am convocat o ședință de coaliție în care vom cere partenerilor de guvernare să nominalizeze un nou premier.

Dacă partenerii de coaliție refuză să îl schimbe pe Florin Cîțu, USR PLUS va iniția demersurile parlamentare pentru o moțiune de cenzură. Am strâns deja 80 de semnături de la toți parlamentarii USR PLUS. După ce strângem semnăturile vom depune moțiunea în Parlament, unde vom cere voturi de la toate partidele politice parlamentare.

De ce nu își dau demisia miniștrii USR PLUS?

Dacă miniștrii noștri și-ar da demisia, premierul Cîțu ar rămâne în continuare la Palatul Victoria. Va putea numi miniștri interimari de la PNL și va trece toate măsurile nocive pe care nu a putut până acum să le treacă pentru că miniștrii noștri l-au oprit. De la adoptarea PNDL 3, un OUG cu grave probleme de constituționalitate și legalitate, până la procesul de selecție al procurorilor șefi la DIICOT și DNA.

Până la ședința coaliției și până când vom avea o decizie finală în cadrul Comitetului Politic al USR PLUS (singurul care poate decide ieșirea de la guvernare), miniștrii noștri vor continua să își facă treaba.

Noi vrem să continuăm această guvernare. Vrem să implementăm schimbările pentru care am primit voturile. Am început foarte multe dintre proiectele pe care ni le-am asumat. Credem în continuare că această coaliție este soluția pentru dezvoltarea României. Trebuie să plece un singur om iresponsabil – premierul Cîțu.

Semnat : USR-PLUS