Alegerile locale de la 27 septembrie a.c. au miza lor sporită, înainte de toate, pentru fiecare comunitate. Pe cale de consecinţă, primarii care şi-au respectat făgăduinţele făcute alegătorilor, în urmă cu patru ani, vor fi realeşi, mai ales că este vorba de un singur tur, după cum cei care au înşelat aşteptările, vor fi sancţionaţi, votul în cazul desemnării primarului fiind unul uninominal. Va conta pe alocuri şi votul politic, precumpănitor la listele de consilieri, dar ca notă generală acolo unde vorba a fost umbra faptei, nu se întrevăd surprize. Date fiind particularităţile campaniei electorale, din cauza pandemiei de Covid, în dificultate reală sunt candidaţii care asaltează primăria din postura de contra-candidaţi. Şi nu excludem deloc ca printre ei să fie şi candidaţi, cu promiţătoare întestrare, adică potriviţi pentru demnitatea la care jinduesc. Şi administraţia locală nu e deloc „floare la ureche”. Se semnalează însă şi destule bizarerii, nici nu ştim cum să le definim, unde candidaţi care nu se revendică de la nici o împlinire anterioară, care să poată fi recomandaţi printr-o ispravă oarecare, cu o anume notorietate, fără o prestaţie măsurabilă şi recunoscută, au intrat în „horă”. Dar, evident, peste tot, votul popular va fi suveran. Norocoşii speră să se califice din mers, în administraţia locală, care repetăm nu e deloc uşoară.
Dioşti: Un primar, chiar de excepţie
Dioştiul, comună cu aproape 3000 de locuitori, îl are primar pe Dumitru Iliescu de… cinci mandate. N-are nici un fel de bătaie de cap, în campania electorală, fiindcă ce a făcut se vede cu ochiul liber, comuna urmând a fi asfaltată pe toate străzile ei, adică integral, însumând 40 de kilometri. Introducerea gazelor a devenit prioritatea numărul unu pentru Dumitru Iliescu şi dezideratul -există deja avizul TransGaz- se va înfâptui cât de curând. Cei 200 de copii de la şcoala din comună vor primi tablete în zilele ce urmează. În această privinţă, grija primarului este una de căpătâi. Dioştiul, comună de hotar a Doljului, arată plăcut ochiului. Ca un paradox, Dumitru Iliescu candidează, ca de fiecare dată din partea PNŢCD. De data aceasta are ca adversari pe Oprea Paul, actualul viceprimar, din partea PSD, pe Mihai Dincă (PNL) şi Mihai Tomescu (USR), acesta din urmă revenind de curând acasă după… 40 de ani. Dumitru Iliescu nu este doar în pole-position, el este de fapt şi viitorul primar. Fiindcă îl doresc oamenii. Despre întemeirile Dioştiului s-a vorbit în repetate rânduri, după nenorocirea care s-a abătut, în perioada interbelică. Dar cea mai trainică întemeiere s-a petrecut e mandatul de primar al lui Dumitru Iliescu. Am fi tentaţă să spunem că de fapt candidează singur, dar nu o facem, fiindcă trebuie respectaţi şi contra-candidaţii lui.
Bistreţ: Primăriţa care a creat circa 150 locuri de muncă!
Antonie Cristiana, una din puţinele femei primar ale Doljului, vorbeşte clar şi răspicat, întotdeauna când are ceva de spus. Păşeşte semeţ pe străzile asfaltate ale Bistreţului având conştiinţa împăcată, când vârstnici şi tineri o salută cu respect. Se pregăteşte de al 4-lea mandat. Va avea contra-candidaţi pe Constantin Raicea (PNL), fost primar, şi pe Cosmin Gâdea (Pro România)… fost militant PSD. Cu o populaţie de 4350 de locuitori (comună de gradul doi), Bistreţul şi-a schimbat mult aspectul în anii din urmă, prin aspirarea de fonduri guvernamentale şi europene. Realizări sunt multe la număr, dar una la care ţine nespus Cristiana Antonie este finalizarea proiectului de capital uman, prin fonduri POCU, graţie căruia tineri din localitate au creat 20 de firme mici şi implicit circa 150 de locuri de muncă. Fiecare firmă, nou înfiinţată, a primit un bonus de 25.000 de euro. Femeie puternică, dârză, cu discurs tonic, de acum expertă în administraţia publică locală, Antonie Cristina ştie ce vorbeşte şi vorbeşte numai când are ceva de spus. În rest, Bistreţul de astăzi este racordat la o altă respiraţie. Una autentic europeană. Şi de acest lucru este legat numele actualei primăriţe, animată de dragostea ei faţă de oameni şi comuna pe care o păstoreşte.
Ostroveni: Preduş Silviu Dorel (PSD) vs. Gheorghe Cioboată (PNL)
La capătul primului mandat de primar al comunei Ostroveni, Preduş Silviu Dorel (PSD) candidează la al doilea mandat, la care va avea contra-candidaţi pe Gheorghe Cioboată (PNL) şi medicul veterinar Eugen Pârvu (Pro România). În esenţă, confruntarea se rezumă la dialogul purtat la distanţă între Preduş Silviu Dorel şi Ghorghe Cioboată, consilier la APIA Bechet, funcţionar public, deşi în preambulul campaniei a lăsat impresia că a uitat acest detaliu. În urmă cu câteva zile, actualul primar a semnat contractul de execuţie canalizare şi extindere alimentare cu apă în valoare de 18,7 milioane euro, lucrarea propriu-zisă urmând a demara în 2-3 săptămâni. Realizările primarului sunt multe la număr: reabilitarea a 4 grădiniţe, şcoala din Lişteava, modernizarea Centrului civic, modernizarea teatrului de vară. Ostroveniul rămâne o comună teafără a Doljului, cu oameni gospodari, care îşi doresc în fruntea lor un primar destoinic apropiat lor. Şi acesta s-a dovedit Dorel Silviu Preduş.
Ghidici: Primarul care a construit… o comună
Sunt mulţi primari destoinici în Dolj –neîndoielnic- de stânga, de dreapta, de centru, cum se legitimează fiecare, în debutul campaniilor electorale, dar Constantin Tache, de la Ghidici conduce cu autoritate un posibil top 10 sau poftim intră în primii 5. Din modestie. Aprecierea nu e neapărat sentimentală, dar un primar care a preluat un sat aparţinător comunei Piscu Vechi, în 2004, fără nici o infrastructură şi i-a conferit prin strădanie susţinută înfăţişarea de azi, merită nu doar reales, asta se va întâmpla cu certitudine, ci şi stima tuturor. 17 milioane de euro s-au investit în anii din urmă în Ghidici. Au apărut sedii moderne de instituţii publice, asfaltarea s-a întins pe 11,7 km, localul şcolii gimnaziale e unul modern şi funcţional, iar o grădiniţă modernă pentru copii, după norme europene, va fi inaugurată în zilele următoare. Piaţa alimentară, din centrul localităţii, este punctul de întâlnire al producătorilor agricoli din zonă. Ghidici este numele administrativ al comunei, dar ea s-ar putea numi, fără nici o emfază „comuna lui Tache”, care rămâne cu picioarele pe pământ, recunoştinţa oamenilor fiindu-i insuficientă.
Bechet: Adrian Glăvan (PSD) vs. Ionele Gheorghe (PNL)
Interesantă confruntarea pentru funcţia de primar de la Bechet, în care actualul primar, Adrian Glăvan (PSD), îl are ca adversar pe predecesorul său, Gheorghe Ionele (PNL)… fost la PSD. În fine, curiozităţi din lumea politicii doljene. Bechetul pe mandatul de primar al lui Adrian Glăvan şi-a adăugat noi repere notabile la zestrea edilitar-gospodărească. N-a rămas o localitate încremenită în proiect, mângâiată doar de apele Dunării. Şi-a valorificat toate oportunităţile şi asta o atestă înfăţisarea de astăzi. Câteva realizări, doar „câteva”: asfaltare în suprafaţă de 8 km pătraţi, modernizarea parcului din localitate; modernizarea târgului săptămânal cuprinzând o hală pentru desfacerea de brânzeturi, grup sanitar complet; modernizare stadion, cu vestiare şi grupuri sanitare complete; modernizare trotuare; supraveghere video a localităţii; plantarea unui număr de 2000 bucăţi arbori ornamentali; modernizarea bisericii „Sfântul Gheorghe” (realizare de alei pietonale şi construcţie esplanadă); reabilitarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”; reabilitări staţii de autobuz; finalizare proiect „Campus şcolar Bechet”; susţinerea ansamblului folcloric „Bordeiaşul”, susţinerea activităţilor sportive. Obiective îndrăzneţe cuprinde şi programul pentru mandatul următor, în cazul că locuitorii îl vor reînnoi: modernizare – asfaltări de străzi de interes local; extinderea reţelei de apă potabilă şi apă uzată; introducere reţelei de gaze naturale; extinderea sitemului de supraveghere video; încurajarea tinerilor în practicarea sporturilor de performanţă; continuarea procesului de modernizare a parcului central. Ca să enumerăm doar câteva puncte dintr-un program concret cu obiective temerare. Neîndoielnic, actualul primar Adrian Glăvan este un gospodar destoinic şi vizionar pe care localnicii se pot bizui şi, fără a ne hazarda, nădăjduim că îi vor da votul.