Colocviul Internaţional de fizică ”Evrika! – Cygnus” s-a desfăşurat pentru prima oară la Craiova

0
590

Colegiul Naţional ”Carol I” din Craiova, Societatea Ştiinţifică Cygnus din Suceava, Revista de fizică Evrika Brăila, Astrobotic Club Craiova şi partenerii educaţionali I.S.J. Dolj, Universitatea din Craiova – Facultatea de Ştiinţe, au  organizat la Craiova, pe parcursul a trei zile, Colocviul Internaţional de fizică ”Evrika! – Cygnus”, manifestare anuală de înalt nivel ştiinţific cu profesori români şi profesorii invitaţi de la Universităţile din Bălţi, Chişinău şi Tiraspol. Tematica principală a Colocviului a fost ”Fizică, Filosofie, Religie şi Inteligenţă Artificială”.

Deschiderea oficială a acestui eveniment, de-o înaltă ţinută, a avut loc la Universitatea din Craiova, vineri, 31 august, iar prezenţa unor nume sonore din domeniul Fizicii a făcut ca acest eveniment, să rămână unul de referinţă, un adevărat îndrumar al Ştiinţelor. “Prin faptul că la Colegiul Naţional Carol I se vor desfăşura lucrările Colocviului Internaţional ”Evrika! – Cygnus”, Craiova care are tradiţie în dezvoltarea Fizicii, este un pol al Fizicii, prin faptul că toţi colegii din ţară, profesori de Fizică, care participă cu lucrări de cercetare didactică şi ştiinţifică, atât cadre din învăţământul liceal, cât şi colegi din învăţământul universitar, se întâlnesc anul acesta la Craiova, în cadrul celei de-a 24 –a ediţii. Adică în premieră, pentru că de 23 de ani ne-am întâlnit în diverse zone ale ţării. Şi ne ambiţionăm să ducem spiritul ăsta pe mai departe. Şi chiar mă mândresc că am reuşit să-i aduc pe colegii mei, aici, în Oltenia…”, a explicat profesorul Octavian Georgescu, de la Colegiul Naţional Carol I, la deschiderea oficială a Colocviului.

Universitatea din Craiova, gazda perfectă

După discursul de bun-venit a avut loc o prezentare a Universităţii din Craiova, a activităţilor desfăşurate la această instituţie academică, conf.univ.dr Gabriela Iacobescu, subliniind în mod expres importanţa Facultăţii de Fizică şi modul în care profesorii şi studenţii se raportează la tot ceea ce este nou, inovativ şi de viitor în acest domeniu complex. La prezidiu au fost invitaţi toţi aceia care fac posibil desfăşurarea acestui Colocviu de 24 de ani : prof Romulus Sfich – redactor revista „Cygnus”; prof Emilian Micu – redactor revista „Evrika”; prof Victor Şutac – preşedinte Societatea Ştiinţifică „Cygnus” – centru UNESCO şi nu în ultimul rând, profesorul Ion Holban – doctor în ştiinţe fizico-matematice, din Republica Moldova.

Un înalt prestigiu profesional, social şi personal

În cohorta personalităţilor de valoare, invitată la acest eveniment, am consemnat-o pe distinsa profesoară Iulia Malcoci, doctor în ştiinţe fizico-matematice, cercetător ştiinţific superior la Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan”. Domnia sa desfăşoară o activitate ştiinţifică şi ştiinţifico-educaţională polivalentă. Din perimetrul cercetărilor ştiinţifice, domeniile de interse sunt: studiul intensităţii spectrelor şi cristalelor activate cu ionii elemntelor rare. Drept urmare a unei activităţi de cercetare intense, a publicat circa 50 de studii şi articole de specialitate. Forţa argumentelor, minuţiozitatea în prezentarea materialelor i-au creat un înalt prestigiu profesional, social şi personal. Este membră a Societăţii Fizicienilor din Moldova, a Societăţii Române de Fizică. La Craiova, profesoara Iulia Malcoci a demonstrat că este într-adevăr o persoană sensibilă la schimbările din societate, domnia sa luând mereu atitudini civice faţă de acestea, cum ar fi, de exemplu, problema identitară, reforma în educaţie şi ştiinţă, evenimentele de cotitură în Republica Moldova.